Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris 2016

Her får han fredsprisen

- Nobelkomiteen ble anbefalt å vente ett år med å gi fredsprisen til Colombias president.

- FRED ER DEN VIRKELIGE PRISEN: For mange colombianere syntes fred å være en umulig drøm for bare noen år siden, understreket fredsprisvinner Juan Manuel Santos i nobelforedraget sitt. Foto: Tobias Schwarz / NTB Scanpix
- FRED ER DEN VIRKELIGE PRISEN: For mange colombianere syntes fred å være en umulig drøm for bare noen år siden, understreket fredsprisvinner Juan Manuel Santos i nobelforedraget sitt. Foto: Tobias Schwarz / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteen ble av observatører anbefalt å vente ett år med å gi fredsprisen til Colombias president Juan Manuel Santos, ifølge komiteens nestleder Berit Reiss-Andersen.

NESTLEDER: Nestleder av nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, her sammen med president Juan Manuel Santos under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo Rådhus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NESTLEDER: Nestleder av nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, her sammen med president Juan Manuel Santos under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo Rådhus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- De anbefalte i stedet Nobelkomiteen å vente et år for å se om fredsprosessen virkelig ville lykkes i å skape fred. Komiteen så imidlertid annerledes på dette. Etter vår oppfatning var det ingen tid å miste. Tvert imot, fredsprosessen sto i overhengende fare for å havarere og trengte all den internasjonale støtte den kunne få, sa Reiss-Andersen i sin overrekkelsestale lørdag.

Hun holder talen på vegne av komitéleder Kaci Kullmann Five, som har meldt avbud til årets seremoni på grunn av sykdom.

Takket og hyllet

PRISSEREMONI: Nestleder av nobel komiteen Berit Reiss-Andersen under prisseremonien i Oslo rådhus lørdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRISSEREMONI: Nestleder av nobel komiteen Berit Reiss-Andersen under prisseremonien i Oslo rådhus lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Santos får prisen for sitt arbeid med å få til en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia. Avtalen har gjort slutt på over 50 år med borgerkrig i landet.

I talen takket og hyllet Nobelkomiteen også alle de andre partene som har bidratt til fredsprosessen, og ikke minst representantene for borgerkrigens ofre.

– Ved å gi Nobels fredspris for 2016 til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å oppmuntre ham og alle dem som arbeider for å oppnå fred, forsoning og rettferdighet i Colombia, til ikke å gi opp, fortsatte Reiss-Andersen.

Fullsatt

Inne i salen ventet presidentens kone og datter, begge kledd i fredshvitt, for anledningen. Presidentfruen hadde til og med fredssymbolet på kjolen.

SIGNERTE: Colombias president Juan Manuel Santos signerte i går gjesteboka på Nobelinstituttet. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SIGNERTE: Colombias president Juan Manuel Santos signerte i går gjesteboka på Nobelinstituttet. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Som vanlig var det et fullsatt Oslo rådhus, men en rekke medlemmer fra regjeringen, Stortinget, Høyesterett og andre samfunnsområder til stede.

På slaget klokken 13 ankom kongefamilien, som ble ønsket velkommen av Berit Reiss-Andersen på vegne av Nobelkomiteen.

- Et utrolig mot

Utenriksminister Børge Brende (H) håper lørdagens seremoni til ære for årets fredsprisvinner Juan Manuel Santos markerer slutten for Colombias 50 år lange konflikt.

- Han har vist et utrolig mot og fått gjennom en avtale sammen med FARC som kan få slutt på denne helt utrolig vanskelige situasjonen for Colombia gjennom så mange år, sa Brende til NRK på vei inn til seremonien i Oslo rådhus.

FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er viktig at ofrene settes i sentrum, understreker Brende, som viser til at krigen har kostet 200 000 mennesker livet og drevet millioner på flukt i eget land, sier Brende.

Statsminister Erna Solberg (H) mener Colombia kan være til eksempel og inspirasjon for andre land i måten partene klarte å forhandle frem fred på, skriver NRK.

Solberg mener det er en god avtale som inkluderer kvinner og lokalsamfunn.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!