MDG-vara ble tidenes yngste parlamentariske leder

Her får Hulda (19) refs etter tordentale på Stortinget

19 år gamle Hulda Holtvedt fikk refs for språkbruken da hun debuterte i Stortinget i dag. Aldersrekord satte hun også.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun lekset opp for Stortinget, fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm er sykmeldt. Det samme er de to neste på varalista til MDG fra Oslo, nemlig Per Espen Stoknes og Kristoffer Robin Haug.

Dermed debuterte Grønn Ungdoms talsperson, 19 år gamle Hulda Holtvedt, på Stortingets talerstol torsdag. Det gjorde hun som fungerende parlamentariske leder - trolig med god margin den yngste gjennom tidende til å ha et slikt verv.

Fikk refs

Og Holtvedt brøt ikke bare en aldersbarriere, hun brøt også med parlamentarisk praksis. For i en debatt om stortingsgruppenes pengebruk, begynte hun plutselig å snakke om klimapolitikk.

DEBUT: Hulda Holtvedt brøt parlamentariske regler og praksis da hun lekset opp for Stortinget i dag. Foto: MDG
DEBUT: Hulda Holtvedt brøt parlamentariske regler og praksis da hun lekset opp for Stortinget i dag. Foto: MDG Vis mer

- Jeg kunne ikke stå på talerstolen som 19-åring uten å gjøre det. Da hadde jeg vært en del av problemet, sier hun til Dagbladet.

Etter først å ha redegjort for MDGs syn på saken som var til behandling, nemlig åpenhet om partigruppenes pengebruk, knallet hun til mot de voksne i salen.

- Her sitter norske politikere og diskuterer saker som egentlig ikke er viktige, mens mennesker er på flukt fra klimaendringene. Klimapolitikken ført av politikere i dette Stortinget er en flopp uten sidestykke i norsk politisk historie, tordnet hun.

På vei ned fra talerstolen ble hun irettesatt av Senterpartiets Nils T. Bjørke, som presiderte i salen.

- Jeg vil bemerke at «flopp» ikke er et parlamentarisk uttrykk, sa den tidligere bondelagslederen strengt.

Kroppspress

At hun fikk påpakning fra presidenten lever Holtvedt veldig godt med.

Uparlamentarisk språk

* Det er klare regler for språkbruken i nasjonalforsamlingen. I Stortingets forretningsorden § 55 heter det at «upassande eller krenkjande åtferd eller tale er ikkje tillate.»

* Eksempler på språkbruk som er påtalt av presidenten er barbari, bløff, forsimpling, fusk og fanteri, gedigen smørje, hylekor, idiot og klovn.

Kilde: Stortinget

- Jeg vet ikke når jeg får sjansen på Stortinget neste gang, så jeg valgte å benytte anledningen, sier 19-åringen fra Vinderen, som droppet ut av skolen for å satse fullt på politikken.

- Det er klimasaken som er hele grunnen til at jeg er engasjert i politikk, sier Holtvedt.

MDG-politikeren fremmet også forslag for Stortinget på sin første dag i nasjonalforsamlingen, også her trolig som den yngste noensinne. Forslaget har til hensikt å motvirke kroppspress blant unge og innebærer blant annet reklamefrie soner rundt skoler og barnehager samt «å få slutt på mannekengdukker med medisinsk uforsvarlige kroppsproposisjoner».

PS: Nåværende generalsekretær i Fremskrittspartiet, Fredrik Färber, er den yngste stortingsrepresentanten i moderne tid. Som 18-åring møtte han som vara for Thore A. Nistad i 1998. Men på Eidsvoll i 1814 var en enda yngre kar på plass, nemlig 17 år gamle Thomas Konow.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer