Her får hvalvennen en bambusstang i ansiktet

Sea Shepherd har publisert sin egen video fra hvalfangstdramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sea Shepherd anklager japanske hvalfangere for å angripe dem med jernkroker og bambusstenger. I går svarte hvalfangerne med å publisere en video som viser at hvalvennene kastet gjenstander mot besetningen på hvalskuta.

Sea Shepherd-aktivistene har tidligere kastet smørsyre, men det er ikke klart hva de kastet denne gangen.

Sammenstøtet mellom de japanske hvalfangerne og hvalvennene i Sea Shepherd skal ha skjedd i Sydishavet i australsk territorialt farvann, ifølge nordmannen Rolf H. Larsen som er ombord Sea Shepherd-skipet «Steve Irwin».

- Den japanske hvalfangsten i området strider mot en australsk rettskjennelse. Japanske skip som er assosiert med hvalfangst er bannlyst fra alle australske territoriale farvann. Den eneste grunnen til at hvalfangstskutene kan være der nå og at Australia ikke sender krigsskip, er fordi dette området også inngår i Antarctic Treaty Zone. Det innebærer at det eneste av militært materiell som kan oppholde seg der er i forskningsøyemed, skriver Rolf H. Larsen i en epost til Dagbladet.

I en video fra Sea Shepherd-akvitistenes båt, som er publisert via internasjonale nyhetsbyråer i dag, ser man hvordan de japanske hvalfangerne angriper hvalvennene. I videoen kommer det bambusstokker ut av siden på hvalskuta og treffer en av Sea Shepherd-aktivistene i ansiktet. Ytterligere to andre aktivister skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

Rolf H. Larsen mener Sea Shepherd er i sin fulle rett til å hindre japansk hvalfangst i området.

- Sea Shepherd benytter seg av FNs «World Charter for Nature» seksjon 21, som gir oss politimyndighet i disse farvannene når det gjelder opprettholdelse av et «whale sanctuary». Dette har vært prøvd før i rette, og har blitt opprettholdt, skriver Rolf H. Larsen i epost fra Sea Shepherd-skipet «Steve Irwin».