Her får ikke asylsøkerne lov til å bruke svømmehaller, biblioteker eller kirker

Sveits har etablert «ekskluderingssoner».

STRENGERE REGLER: Her er én ayslsøker fra asylmotaket «Les Pradieres» i Sveits.  Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIX
STRENGERE REGLER: Her er én ayslsøker fra asylmotaket «Les Pradieres» i Sveits. Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveitsiske myndigheter møter motbør etter at de har forbudt asylsøkere å bruke svømmehaller, kirker eller lese i biblioteker, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

Ifølge The Telegraph er målet å fremme fredelig forhold mellom de lokale innbyggerne og asylsøkerne.

Eskluderingssoner En liste med 32 «ekskluderingssoner» for flyktninger har blitt etablert etter at man etablerte ett nytt asylmottak i den sveitsiske byen Bremgarten, 20 kilometer vest for Zurich.

Bremgarten-senteret er en tidligere militærbase som har plass til 150 mennesker, skriver The Telegraph. Den siste tiden har det vært problemer med å finne boplass til asylsøkere.

«Ekskluderingssonene» forbyr asylsøkere å bruke steder som skolenes lekeplasser, rådhuset, biblioteket, eldresentret, og fra å besøke svømmehallen uten spesial tiltalelse fra myndighetene.

- Uakseptable De nye reglene har vekket sterke reaksjoner, og den sveitsiske flyktninghjelpen har sagt at reglene er uakseptable og i strid med lovene.

Urs von Däniken, fra de sveitsiske utlendingsmyndighetene sier til den tyske nyhetskanalen ARD at «dette er sensitive områder som har blitt valgt ut for å sikre en fredelig sameksistens mellom samfunnet og asylsøkerne».

- Vil hindre konflikt Byens ordfører, Raymond Tellenbach, sa til den tyske nyhetskanalen at «vi på grunn av hensyn til sikkerhet ikke gitt asylsøkere tillatelse til å bruke disse områdene. Dette for å forhindre konflikt og bruk av narkotika».

Kirkemyndigheter har derimot sagt at deres lokaler vil være «åpne for alle», skriver The Telegraph.

I juni støttet sveitsiske velgere tøffere asylregler. Blant annet nekter nå Sveits å gi asyl til samvittighetsfanger og militærnektere. De nye reglene gir heller ikke mulighet for asylsøkere å søke asyl ved Sveits ambassader.

Mange asylsøkere Ifølge The Telegraph har Sveits relativt mange asylanter i forhold til befolkningstallet. I 2011 var det rundt 24.600 asylsøkere i Sveits, som har en befolkning på rundt åtte millioner. I Storbritannia og Tyskland var det samme henholdsvis 26 400 og 53 000 asylsøkere.

ESKLUDERINGSSONER: «Ekskluderingssonene» forbyr asylsøkere å bruke steder som skolenes lekeplasser, rådhuset, biblioteket, eldresentret, og fra å besøke svømmehallen uten spesial tiltalelse fra myndighetene. Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIX
ESKLUDERINGSSONER: «Ekskluderingssonene» forbyr asylsøkere å bruke steder som skolenes lekeplasser, rådhuset, biblioteket, eldresentret, og fra å besøke svømmehallen uten spesial tiltalelse fra myndighetene. Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge UDI kom det i 2011 til sammen 9 053 asylsøkere til Norge i 2011.

FREDELIG SAMEKSISTENS: Urs von Däniken, fra de sveitsiske utlendingsmyndighetene sier til den tyske nyhetskanalen ARD at «dette er sensitive områder som har blitt valgt ut for å sikre en fredelig sameksistens mellom samfunnet og asylsøkerne». Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIX
FREDELIG SAMEKSISTENS: Urs von Däniken, fra de sveitsiske utlendingsmyndighetene sier til den tyske nyhetskanalen ARD at «dette er sensitive områder som har blitt valgt ut for å sikre en fredelig sameksistens mellom samfunnet og asylsøkerne». Foto: REUTERS/PASCAL LAUENER/NTB SCANPIX Vis mer