Her får isbjørnungene den første smaken på kjøtt

Kristian (26) tok unike bilder fra 20 meters hold i sommerjobben på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her ser du hvorfor Kristian Brandsøy aldri kommer til å glemme sommerjobben han har hatt i år.

Mandag kom den 26 år gamle nautikkstudenten fra Florø tilbake til lærebøkene på Høgskolen Stord/Haugesund med unik dokumentasjon i mobilkameraet om nærkontakt med isbjørn i Wahlenbergfjorden helt nord på Svalbard.  

Han var en av mannskapet på 12 som fikk nattbesøk av isbjørn ombord på forskningsskipet «Hydrograf» på jobb for Statens kartverk.

Nærmere to uker tidligere - 10. august - var studenten og to av hans kolleger nærvitner til en unik opplevelse med en isbjørnbinne og hennes to små unger på seljakt.

- Ikke sett på 30 år - Jeg hadde aldri vært på Svalbard før og bare lest om isbjørn for å være forberedt på alt som har med sikkerhet å gjøre. En av kollegene, som har vært der oppe i 30 år, sa at han aldri hadde opplevd noe i nærheten av dette, sier Kristian Brandsøy til Dagbladet.

Studenten fra Florø så et 20-talls isbjørner på seinsommeren, flere på kloss hold.

26-åringen kom rett fra sin første sommerjobb på et ankerskip i Nordsjøen til Svalbard rett etter at en 17 år gammel britisk gutt ble drept av isbjørn 40 kilometer fra Longyearbyen 5. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hørte om drapsbjørnen - Vi seilte i et område med minimal kommunikasjon med omverdenenen.  Men vi fanget opp nyheten om ulykken på lavfrekvensradioen ombord, og ble naturlig ekstra skjerpet på egen sikkerhet, sier Brandsøy.

 UFORGLEMELIG SOMMERJOBB:  Nautikkstudent Kristian Brandsøy (i forgrunnen) fikk uforglemmelige opplevelser med isbjørn unsder sommerjobben for Statens kartverk helt nord på Svalbard. I bakgrunnen Frode Lønning i arbeid med å monterere en tidevannsmåler i Wahlenbergfjorden. Foto: Mikal Berg.
UFORGLEMELIG SOMMERJOBB: Nautikkstudent Kristian Brandsøy (i forgrunnen) fikk uforglemmelige opplevelser med isbjørn unsder sommerjobben for Statens kartverk helt nord på Svalbard. I bakgrunnen Frode Lønning i arbeid med å monterere en tidevannsmåler i Wahlenbergfjorden. Foto: Mikal Berg. Vis mer

Et par dager før opplevelsen med isbjørnfamiliens selgilde, hadde 26-åringen og to kolleger observert en isbjørnbinne og to små unger som satt på land oppe oppe i en skråning og virket som de holdt utkikk etter mat ute i fjorden.

- Det må ha vært den samme familien. Da registrerte vi først hvilken fantastisk svømmer isbjørnen er. Vi fulgte binna i fems-seks knops svømmefart. Hun var veldig vanskelig å oppdage innimellom de hvite isflakene, sier Brandsøy.

Han og de to kollegene var ute i en 37 fots målebåt da isbjørnfamilien dukket opp igjen 10. august.

Selen ble kastet i været - Det var en grå dag med nesten bare is og lyse farger å se. Det vi først la merke til i kikkertene var derfor en mørk ringsel, som lå stille på et isflak. Så ble plutselig selen selen kastet opp i været. Først like etter så vi isbjørnen slå klørne i selen, og så kom de to ungene svømmende. Avstanden må ha vært en kilometer, forteller Brandsøy.

De tre fortsatte i planlagt retning med den 37 fot lange plastbåten da de plutselig fant isbjørnfamilien og selen igjen.

20 meter unna - Binna hadde dratt selen opp på et annet isflak, og der var måltidet i gang. Vi stoppet om lag 20 meter unna, og bildene og videoen ble tatt med mobilkamera. Vi var helt gira, og det var isbjørnfamilien ute på isen også. I et totalt lydfritt landskap hørte vi bare ampre lyder fra bjørnene mens de spiste selen bit for bit. Det var bare skinn- og beinrester igjen.

- Var dere redde?

- Nei, båten var så høy og bratt at bjørnene ikke kunne komme opp der. Og vi hadde selvsagt våpen og andre sikkerhetsforanstaltninger

- Var bjørnene opptatt av dere?

- Binna kastet et blikk på oss da båten stoppet ved isflaket, men hun og ungene var hundre prosent konsentrert om måltidet. De reagerte ikke på en måke som slo seg ned tett ved. Vi lå der en time med båten på nesten lydløs tomgang. De kastet et nytt blikk på oss da maten var spist, men var ikke interessert og la på svøm, sier Kristian Brandshøy.

En av de erfarne Svalbard-farerne ombord mente ungene var så små at det kan ha vært deres første kjøttmåltid.

 ISBJØRN OMBORD:  Mannskapet på 12 ombord på forskningsskipet "Hydrograf" ble vekket klokka 02 på natta at at en ung isbjørn hadde tatt seg ombord. Her er isbjørnen på vei over i en av de to målebåtene som var med på oppdraget helt nord på Svalbard for Statens kartverk. Det var fra en slik båt på 37 fot at Kristian Brandsøy og to kolleger så en isbjørbinne og to unger spise en speise en sel. Foto: Kristian Brandsøy.
ISBJØRN OMBORD: Mannskapet på 12 ombord på forskningsskipet "Hydrograf" ble vekket klokka 02 på natta at at en ung isbjørn hadde tatt seg ombord. Her er isbjørnen på vei over i en av de to målebåtene som var med på oppdraget helt nord på Svalbard for Statens kartverk. Det var fra en slik båt på 37 fot at Kristian Brandsøy og to kolleger så en isbjørbinne og to unger spise en speise en sel. Foto: Kristian Brandsøy. Vis mer