Her får Jens sin arbeiderbolig

Her, på Oslos beste vestkant, ligger den staselige bygningen hvor sjefen for landets rødgrønne regjering, Jens Stoltenberg, skal bo og ta imot gjester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Aabø

Men Norges nye statsministerbolig er først ferdig i 2008, ifølge Statsbygg som har ansvaret for ombygningen.

Det var avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik som i fjor tok initiativet til en statsministerbolig, og et par måneder seinere vedtok Stortinget byggeprosjektet til den nette sum av 254 kroner. Men Bondevik selv får ikke gleden av å bo i den nye praktboligen på 600 kvadratmeter.

-  Det var jeg forberedt på. Jeg tok ansvaret for å få prosjektet i havn, og er glad for det, selv om ikke alle var like fornøyde. Jeg mente man i Norge bør ha en egen statsministerbolig, både av sikkerhetshensyn og med tanke på representasjon. Jeg unner Jens Stoltenberg å flytte inn. Selv regner meg med å bli i boende på Kolbotn, sier Bondevik.

-  Dermed blir Parkveien-komplekset Stoltenbergs nye arbeiderbolig.

-  Ja, og han har vel ikke vokst opp i typiske arbeiderstrøk heller. Han vokste vel opp på Frogner, kommenterer Bondevik.

Nær Sognsvann

Jens Stoltenberg bor nå på Nordberg, nær Sognsvann og Nordmarka, sammen med kona Ingrid Schulerud og barna Axel og Catharina. Først om tre år kan de belage seg på å flytte til Parkveien, midt i det såkalte ambassadestrøket i Oslo .

 STASELIG:  Denne bygningen i Parkveien på Oslos beste vestkant skal om tre år stå ferdig ombygd som statsministerbolig. Prosjektet ble tilskyndet av drapet på den svenske statsråden Anna Lindh. Foto: Ole C.H. Thomassen
STASELIG: Denne bygningen i Parkveien på Oslos beste vestkant skal om tre år stå ferdig ombygd som statsministerbolig. Prosjektet ble tilskyndet av drapet på den svenske statsråden Anna Lindh. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

På spørsmål om hvordan han ser på å måtte flytte fra tomannsboligen han og deler med eldstesøsteren, svarer Stoltenberg:-  Jeg kjenner ikke hvor langt dette prosjektet er kommet, når det blir ferdig og hva som skjer. Men det vil være rart om man bygger en statsministerbolig, og statsministeren ikke bor der.

-  Du er ikke så knyttet til din privatbolig og strøket der at du helst ville fortsette å bo der?

-  Jeg er veldig glad i å bo der. Det er mange ting som gjør at jeg trives der, og også måten vi bor på, med nær familie i samme hus. Men jeg har ikke tenkt så mye på dette med statsministerbolig.

-  Du er sikker på at du får med deg kone og barn?

-  Ja, ellers ville det være trist å flytte dit, sier Stoltenberg.

Sikkerhet

Da Bondevik II-regjeringen gikk inn for bygging av en egen statsministerbolig, var det ikke minst tilskyndet av attentatet mot Anne Lindh, og en væpnet politiaksjon i Bondeviks nabolag på Kolbotn.

-  Drapet på Anna Lindh ble en vekker. Aksjonen på Kolbotn spilte ingen avgjørende rolle, men den viste hva som kan skje når en statsminister bor rett ved en barnehage og en skole, sa Bondevik da.

En arbeidsgruppe i Statsbygg arbeider nå med hvordan statsministerboligen skal se ut, innvendig og utvendig.

Tegningene over rominndeling og innredning er ikke ferdige, får Dagbladet opplyst, men vil uansett ikke bli offentliggjort av sikkerhetshensyn.

TOMANNSBOLIG: Jens Stoltenberg deler i dag denne tomannsboligen på Nordberg i Oslo med sin eldste søster.