SISTE BILDENE: Overvåkningsbilder fra flyplassen i Kuala Lumpur skal vise de siste bildene av Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam i live. Bildene skal angivelig også vise et møte mellom en av de drapstiltalte kvinnene, og en nordkoreansk agent. Video: Fuji TV / AP Vis mer

Her får kvinnen betalt før drapet på Diktator-Kims bror. Nå er hun tiltalt for forgiftning

Siti Aisyah (25) og Doan Thi Huong (29) er i retten tiltalt for drapet på Kim Jong-nam 13. februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot de to kvinnene tiltalt for å ha forgiftet og drept den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, er inne i sin andre uke i Malaysia.

Diktatorbroren døde etter at han fikk nervegiften VX i ansiktet mens han oppholdt seg med andre reisende på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur i februar i år.

Påtalemyndigheten i Malaysia tror at de to kvinnene, Siti Aisyah fra Indonesia (25) og Doan Thi Huong fra Vietnam (29), skal ha forgiftet Jong-nam på oppdrag for nordkoreanske agenter. Begge to har nektet straffskyld, og hevder de trodde nervegassen var babyolje.

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer

Den japanske TV-kanalen Fuji TV hevder nå å ha fått tak i bilder av Aisyah, sittende på en kafé med det som skal være en nordkoreansk agent, på flyplassen samme dag som drapet, skriver AP.

I videoen mottar hun penger fra den angivelige agenten. Det skal ha vært rundt 750 norske kroner. De to utveksler også en «high five».

De to tiltalte har ennå ikke forklart seg i retten, men advokatene deres hevder at kvinnene ble lurt av nordkoreanske agenter, og trodde at de var med på et TV-stunt med skjult kamera.

Se overvåkningsbildene øverst i saken.

Kjemiske bevis lagt fram

Torsdag forrige uke ble det lagt fram flere bevis i rettssaken, da Raja Subramaniam, leder for myndighetenes senter for analyse av kjemiske våpen, vitnet i saken. Han forklarte at han fant nervegassen VX på Huongs hvite LOL- genser, og en form av stoffet på neglene hennes, skriver AP.

DRAPSTILTALT: Indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong er tiltalt for drapet på Kim Jong-nam. Her er de på vei til retten. Foto: AP
DRAPSTILTALT: Indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong er tiltalt for drapet på Kim Jong-nam. Her er de på vei til retten. Foto: AP Vis mer

Huong ble sett på overvåkningsvideo fra flyplassen i den hvite genseren.

Kjemikeren, som er den eneste i Malaysia med en doktorgrad i analyse av kjemiske våpen, forklarte også at laboratorietestene også avdekket nervegassen på Aisyahs T-skjorte.

Raja bekreftet også at det var blitt funnet VX i diktatorbrorens ansikt, øyne, klær, blod og urin. Han har tidligere beskrevet nervegassen som den dødeligste gassen noensinne laget, og at bare en dråpe av gassen kan være dødelig.

Denne uka startet rettssaken i Rajas laboratorium, hvor retten fikk se testresultatene i trygge omgivelser, da gassen fortsatt kan være aktiv.

FANGET I KAMERA - OG AV POLITIET: Dette bildet viser Doan Thi Huong på åstedet. Nå er det funnet spor av den giftige nervegassen VX på genseren hennes. Foto: CCTV/Rex/Shutterstock/NTB Scanpix.
FANGET I KAMERA - OG AV POLITIET: Dette bildet viser Doan Thi Huong på åstedet. Nå er det funnet spor av den giftige nervegassen VX på genseren hennes. Foto: CCTV/Rex/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

- Ikke nok bevis

Aisyahs advokat har uttalt at disse bevisene ikke er nok til å dømme kvinnene.

- Om jeg har kniven, betyr det ikke at det var jeg som drepte personen, skal han ha sagt ifølge nyhetsbyrået.

Huongs advokat sier at han har en annen forklaring på hvorfor nervegassen ble funnet på den vietnamesiske klienten hans, men at han vil presentere dette seinere i rettssaken.

Nervegiften står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen, og det antas at VX er en del av Nord Koreas våpenarsenal.

Det er satt av 23 dager til rettssaken, som startet 2. oktober. Dersom kvinnene blir funnet skyldig i drapet, risikerer de dødsstraff.

Sørkoreansk etterretning har omtalt de to kvinnene som «lizard's tail», direkte oversatt betyr det øglehaler. I denne sammenhengen ment som en metafor på reptildyrets evne til å kvitte seg med halen dersom den blir angrepet av en predator.

DREPT: Kim Jong-nam var den eldste sønnen til Kim Jong-il, og fram til hans død i år, levde han i eksil i Kina med familien. Bildet er fra mai 2001. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, File)
DREPT: Kim Jong-nam var den eldste sønnen til Kim Jong-il, og fram til hans død i år, levde han i eksil i Kina med familien. Bildet er fra mai 2001. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, File) Vis mer

Flere, ferske bilder fra flyplassen

Overvåkningsbildene Fuji TV har fått tak i skal angivelig også inneholde de siste bildene av Kim Jong-nam i live, i det han blir fraktet ut av flyplassen på en båre av det som trolig er ansatte ved flyplassen. Ambulansen med 45 år gamle Kim rakk ikke fram til sykehuset før han ble erklært død.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il. Han var ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der, skriver NTB.

Etter det levde han i eksil med familien i Kina. Halvbroren overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.