Her får labaratorie-sjimpansene se sola for første gang på 30 år

Kattene gjorde nesten rent bord i «Årets beste dyrevideo», men ikke noe engasjerte mer enn sjimpansenes første usikre skritt ut i friheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(DBTV): Vi i DBTV har dykket ned i våre dype arkiver, og fram mot nyttår vil vi presentere årets beste videoer.

Vi begynner med en av internetts mest elskede og hatede sjangre: Dyrevideoen.

Ikke uventet er det kattedyrene som gjør det skarpest i konkurransen, med hele tre representanter blant de fem beste. Kattene slår altså hele resten av dyreriket når det gjelder å produsere de beste øyeblikkene.

Optimisten Waffles Vi kan begynne med Waffles, huskatten til reklamebyrået  Yak Studios i New York, som er sett 200 000 ganger på ei uke.

Det startet med at en stakkars journalist på DBTV-desken brøt ut i latter. Hver gang videoen ble sett, kom kolleger til for å finne ut hva dette var for noe, og nå har nesten 8000 av dere delt den på Facebook med samme reaksjon.

Waffels, den evige optimist, tar sats på et såpeglatt biltak...Det kan ikke gå bra.

Slikker støvsugeren De to andre kattevideoene på vår topp-liste er begge innen det musikalske feltet. Vår russiske venn Andrej Lebedev oppdaget at katta Rijka hadde funnet ut hvor deilig det er å støvsuge tunga.

Og når noe er deilig, er det ingen grunn til å slutte med det. Så Lebedev filmet Rijka som spiller med tunga på støvsugeren og lager både morsom lyd og sikkert får seg en deilig kiling.

Katta Rowan er derimot en dovenpeis og når matfar Sergej Neverod spiller trekkspill er det kosestund. Rowans gretne, små grynt fikk over 100 000 av dere til å le.

Årets fiskeskrøne Fiskeskrøner har blitt vanskeligere og vanskeligere å fortelle når alle kan ta bilder og video hele tida, men noen ganger er det enklere å bli trodd når man faktisk har video.

Mike «The Griz» Ritz tok med kokken Yvan Mucharrz Capella Pedregal på fisketur i Mexico under innspillingen av tv-programmet sitt. De får hver sin stooooore fisk, men så går selvsagt ikke alt etter planen.

Plutselig kommer en en frekkas av en sjøløve opp og takker og bukker for at noen andre har gjort jobben med å skaffe mat den dagen. Sjøløven dukker opp over ripa, napper til seg storfisken og stikker av gårde.

Sjimpansene endelig fri Så var det sjimpansene, årets vinner av vår uhøytidelige kåring. I flere tiår har sjimpanser vært brukt til forsøk innen forskningen, men det er nesten ikke bruk for dem lenger. Organisasjoner som østerrikske Gut Aiderbichl tar i mot sjimpansene som har levde 20-30 år i fangenskap og prøver å gi dem noen gode år på slutten av livet.

Noen av sjimpansene er født i fangenskap, mens andre levde i frihet noen år før de ble fanget. Alle blir målløse når de for første gang får gress under føttene og sol i panna, og videoen av dette øyeblikket er det som har engasjert flest av dere i år.

 - Sjimpanser er helt spesielle dyr. De er våre nærmeste slektninger og vi mener de fortjener særlig omtanke, sa direktør Francis S. Collins i USAs National Institutes of Health (NIH) i sommer da landet pensjonerte mesteparten av sine lab-sjimpanser.