Her får Listhaug prøve å bli reddet i Middelhavet: - Det må være helt forferdelig

Fikk en smak på prøvelsene for båtflyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LESBOS (Dagbladet): Sylvi Listhaug besøker i disse dager Hellas, og i dag var hun med norske redningsmannskap ut i i båt.

Da fikk hun en liten smak på hva som venter enkelte av båtflyktningene som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet.

I full overlevelsesdrakt gikk ministeren nemlig med på en kald dukkert i havet utenfor øya Lesbos.

Spesiell opplevelse Det skjedde i forbindelse med at ministeren ble med på redningsskøyta Peter Henry Von Koss, som er en del av norske bidraget til redningsarbeidet i Middelhavet.

Hun beskriver det som en spesiell opplevelse.

- Hva tenker du om flyktningene som har opplevd dette selv?

- Det må være helt forferdelig, og en ting jeg tenker på, er de kyniske menneskene som selger dem redningsvester som bidrar til å trekke dem ned i vannet istedet for å redde dem. At det er mulig er for meg ubegripelig å forstå, sier hun til Dagbladet.

Listhaug ville selv ville oppleve hvordan det er å ligge i vannet og bli plukket opp av redningsskøyta, og grep muligheten da redningsmannskapene tilbød henne å prøve.

Har plukket opp 3350
Riktignok skjedde det i litt bedre utstyr enn de skrøpelige redningsvestene flyktningene ofte benytter, men ministeren ga uttrykk for at det uansett var en nyttig opplevelse.

- Det er veldig spesielt, selv om det såklart blir noe helt annet når man har på overlevelsesdrakt. Øyeblikket man ser en sånn båt hvis man holder på å drukne, må være helt fantastisk.

BLE REDDET: Listhaug fikk seg en dukkert tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen.
BLE REDDET: Listhaug fikk seg en dukkert tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Den norske redningsskøyta jobber med både redning av forliste båtflyktninger og grensekontroll.

De har operert i området siden i fjor sommer. Mannskapet som har plukket opp 3350 personer siden juni i fjor, er ute på havet omtrent seks timer hver dag.

- Jeg tenker at det er veldig at vi fortsetter å redde folk, både her og i Middelhavet, så det er veldig viktig at vi har bestemt oss for å fortsette dette bidraget et halvt år til, sier hun.

I VANNET: Listhaug beskriver dukkerten utenfor Lesbos som en spesiell opplevelse. Foto: Øistein Norum Monsen.
I VANNET: Listhaug beskriver dukkerten utenfor Lesbos som en spesiell opplevelse. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer