Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stellenbosch-universitetet i Sør-Afrika bak vellykket penistransplantasjon

Her får mann (40) ny penis 17 år etter at tradisjonell omskjæring gikk fryktelig galt: - En av de lykkeligste pasientene

Maratonoperasjon tok nesten ti timer.

VELLYKKET: Professor Andre van der Merwe, ved Stellenbosch-universitetet, forteller om hvordan de gjennomførte sin andre vellykkede penistransplantasjon. Video: Stellenbosch Faculty of Medicine & Health Sciences Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et team fra Stellenbosch-universitetet (SU) og Tygerbergs akademiske sykehus i Sør-Afrika har nylig utført en ny, vellykket penistransplantasjon, skriver Stellenbosch-universitetet i en pressemelding.

Dermed er det medisinske senteret det første i verden som lykkes med å utføre en slik transplantasjon to ganger.

Operasjonen ble utført under ledelse av professor André van der Merwe, leder av avdelingen for urrologi ved SUs fakultet for medisin og helsefag (FMHS).

Maratonoperasjonen på ni og en halv timer fant sted 21. april på Tygerberg-sykehuset i Cape Town.

- LYKKELIG: Legeteamet sier 40-åringen, som har fått ny penis, er blant de lykkeligste pasientene de har sett.  Foto: Stellenbosch-universitetet
- LYKKELIG: Legeteamet sier 40-åringen, som har fått ny penis, er blant de lykkeligste pasientene de har sett.  Foto: Stellenbosch-universitetet Vis mer

Mistet penis

Mottakeren var en 40 år gammel mann som hadde mistet sin penis for 17 år siden på grunn av komplikasjoner etter en tradisjonell omskjæring.

Hans identitet blir beskyttet av etiske grunner, opplyser universitetet.

- Han er absolutt en av de lykkeligste pasientene vi har sett, og han klarer seg bemerkelsesverdig godt. Det er ingen tegn på avvisning, og alle sammenkoblede strukturer ser ut til å lege bra, sier Van der Merwe.

Pasienten forventes å gjenvinne alle urin- og reproduksjonsfunksjoner innen seks måneder etter transplantasjonen.

Annen hudfarge

En forskjell i hudfarge mellom mottaker og donor vil bli korrigert med medisinsk tatovering mellom seks og åtte måneder etter operasjonen.

- Dette er en bemerkelsesverdig, banebrytende prosedyre. Jeg vil gratulere Tygerbergs sykehus og SU-kirurgene. Tradisjonell omskjæring har krevd mange unge liv i Sør-Afrika. For denne pasienten vil livet aldri bli det samme igjen, sier helseminister Nomafrench Mbombo i provinsen Western Cape.

- For disse mennene definerer penis manndom, og tapet av dette organet forårsaker enorm følelsesmessig og psykisk lidelse, sier urolog Amir Zarrabi som var med på å utføre penistransplantasjonen.

De sør-afrikanske legene opplyser om at de ofte ser tilfeller av delvise eller totale penisamputasjoner i juli og desember. I disse månedene blir tradisjonelle omskjæringer utført.

Fungerer seksuelt

I desember 2014 utførte Van der Merwe og hans team verdens første vellykkede penistransplantasjon.

- Nå, mer enn to år senere, har pasienten det bra både fysisk og psykisk, sier Van der Merwe.

- Han lever et normalt liv. Hans urin- og seksuelle funksjoner er tilbake til normalen, og han har nesten glemt at han hadde en transplantasjon.

Lemlestelser av penis er vanligere i Sør-Afrika enn andre steder i verden på grunn av komplikasjoner under omskjæringer av unge menn som utføres som en del av en tradisjonell rite i visse kulturer.

Det er ingen formell registrering av det årlige antallet penisamputasjoner på grunn av tradisjonelle omskjæringer, men en studie rapporterte om opptil 55 tilfeller i provinsen Eastern Cape alene.

- Forpliktet til å hjelpe

Eksperter anslår at så mange som 250 delvise og totale penisamputasjoner finner sted på landsbygda hvert år. Dette skal også ha resultert i en rekke selvmord.

- På Stellenbosch-universitetet og Tygerberg-sykehuset er vi forpliktet til å finne kostnadseffektive løsninger for å hjelpe disse mennene, sier Van der Merwe.

Gjennom å nyttiggjøre seg erfaringer fra første transplantasjon i 2014, var Van der Merwe og hans team i stand til å redusere kostnadene ved denne andre transplantasjonen betraktelig.

- Jeg tror at mangelen på penistransplantasjoner rundt om i verden, siden vi utførte den første i 2014, for det meste skyldes mangel på givere. Det kan være lettere å donere organer som du ikke kan se, som en nyre, enn organer som som ei hånd eller en penis, sier Van der Merwe, og legger til:

- Vi er ekstremt takknemlige for donorens familie som så sjenerøst donerte ikke bare penis, men også nyrer, hud og hornhinner fra deres elskede sønn. Gjennom denne donasjonen endret de livet til mange pasienter.

MARATONOPERASJON: Kirurger fra Stellenbosch-universitetet og Tygerbergs akademiske sykehus brukte ni og en halv time på å gi mann (40) ny penis. Teamet er det første i verden som har gjennomført to vellykkede penistransplantasjoner. Foto: Stellenbosch-universitetet
MARATONOPERASJON: Kirurger fra Stellenbosch-universitetet og Tygerbergs akademiske sykehus brukte ni og en halv time på å gi mann (40) ny penis. Teamet er det første i verden som har gjennomført to vellykkede penistransplantasjoner. Foto: Stellenbosch-universitetet Vis mer
Hele Norges coronakart