Her får meksikanerne forlate Kina

70 har sittet i isolat etter svineinfluensa-frykt.

MEKSIKANERE PÅ VEI UT: En konvoi med ambulanser er på vei inn til et hotel for å hente meksikanske statsborgere som er karantene i Shanghai.  Et chartret meksikansk fly skal stoppe i flere kinesiske byer tirsdag for å hente meksikanerne. Foto: AP/SCANPIX
MEKSIKANERE PÅ VEI UT: En konvoi med ambulanser er på vei inn til et hotel for å hente meksikanske statsborgere som er karantene i Shanghai. Et chartret meksikansk fly skal stoppe i flere kinesiske byer tirsdag for å hente meksikanerne. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ting begynner å gå tilbake til det normale i Mexico, mens svineinfluensafrykten avtar. I  Mexico er sykdommen på tilbakegang, og ifølge helseminister Jose Angel Cordova skal viruset ha vært på høyden av sin utbredelse en gang mellom 23. - 28. april.

- Epidemien er nå iferd med å minke, sa helseministeren under en pressekonferanse.

Nå er også minst 70 meksikanske statsborgere som har sittet isolert i Kina, på vei ut av landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere personer har blitt kjørt til flyplassen i Shanghai i ambulanser, og skal snart flys ut av andet. Flere av meksikanerne har sittet isolert på et hotell siden forrige uke, på tross av at de ikke har noen symptomer på svineinfluensa.

- Kidnapping
I helgen anklaget utenriksminister Patricia Espinosa Kina for diskriminering av landets borgere, og hun ba mexicanere droppe reiser til Kina inntil videre. Landets flyselskap Aeroméxico stanset også sine flyginger til Kina, ifølge NTB.

— I mange tilfeller har vi fått rapporter om at folk blir satt i karantene bare fordi de har mexicansk pass, enten de kommer fra Mexico eller fra et annet sted, uansett om de har vært i Mexico nylig eller ikke, og selv om de ikke har hatt noen kontakt med noen andre fra Mexico, sier Guajardo.
Den spente situasjonen ble ikke bedre av historier om familier som ble vekket midt på natta for å bli satt i karantene, og at Mexicos generalkonsul i Shanghai ble stoppet etter at han hadde vært på ferie i Kambodsja. En av de isolerte reisende har også karakterisert situasjonen som «kidnapping».

- Det er soldater som ikke lar oss få komme forbi porten på hotellet. Dette er som kidnapping, sier Mirna Elisa Merlango til Radio Formula i Mexico.

Kanadiere og amerikanere stoppet
Samtidig som meksikanerne forlater landet, ble imidlertid en gruppe på 29 kanadiske studenter og en professor satt i karantene i Kina mandag, enda ingen i gruppa har symptomer på svineinfluensa, melder AP.

Den amerikanske ambassaden melder også at fire amerikanere er eller har vært isolert i Kina på grunn av frykt for svineinfluensa.

Over hele verden er 1.447 mennesker i 20 land blitt smittet av viruset. Bare i Mexico er det 802 bekreftede tilfeller, hvorav 26 dødsfall, og i USA er 383 mennesker i 36 delstater smittet og tallet fortsetter å vokse. 
Kina, Cuba og Argentina er blant flere land som har suspendert alle flyginger til og fra Mexico, og et 20-tall land har stanset import av svinekjøtt ikke bare fra Mexico, men også fra USA og Canada.