Her får Norge våpen fra Israel

GARDERMOEN/TERNINGMOEN: (Dagbladet): Her lander et israelsk militærfly på Gardermoen med ti israelske panservernraketter om bord. Rakettene er innkjøpt av Forsvaret for å testes på Terningmoen ved Elverum om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenleveransen kommer på et tidspunkt hvor palestinere og israelere er i krigstilstand.

- Vi har bestilt ti testmissiler av Israel til en pris av til sammen åtte millioner kroner. Dette er helt udramatisk. Vi har forholdt oss til gjeldende regler, sier pressetalsmann Per Høiby i Forsvarets overkommando til Dagbladet.

Hæren skal supplere sine M-72 panservernraketter og har satt i gang et prosjekt for nyinnkjøp. Etter det Dagbladet forstår er det snakk om å kjøpe enten et europeisk eller et amerikansk system. Det er imidlertid israelerne som er kommet lengst med denne avanserte teknologien. Det er årsaken til kjøpet av de ti testmissiliene av typen Gil/Spike.

En milliard

Det nye panservernbekjempende systemet vil koste om lag en milliard kroner.

- De israelske missilene skal testes under norske vinterforhold, sier Per Høiby, som ikke tror det blir aktuelt å kjøpe flere israelske panservernraketter.

Det er Forsvaret selv som har ordnet med kontaktene med israelerne. Så vidt Dagbladet forstår er ikke Utenriksdepartementet koplet inn i saken.

Dette er våpenet

  • Antitankmissilet Gil/Spike, i militæret kalles missiltypen «fire-and-forget».
  • Produseres av Israeli Armament Development Authority (RAFAEL).
  • Først tatt i bruk av det israelske forsvaret i 1999. Brukes av alle forsvarsgrener.
  • Rekkevidde: 4 kilometer.
  • Lengde: 1,2 meter.
  • Vekt: 26 kilo (inkludert utskytningsmekanisme).
  • Bæres av to soldater, en bærer utskytningsmekanismen, en bærer to raketter.
  • Kan klargjøres for utskytning på 30 sekunder, kan lades om på 15 sekunder.
  • Infrarødt og varmesøkende sikteanordning. To ulike styringssystemer.

  • Brukes av Finland, Holland og Singapore.

Hercules-maskinen fra Israels flyvåpen landet i Norge klokka 15.15 i går. Om bord var de ti testmissilene med kontroll- og styringsenheter.

Dagbladet kan i dag dokumentere når Herkules-maskinen landet i Norge, hvordan lasten ble losset over på en norsk militær lastebil, og hvordan lastebilen deretter ble ført elleve mil nordover - til et norsk ammunisjonslager i Hedmark.

Kamuflasje

Det anonyme Hercules-flyet landet på Gardermoen, innimellom to SAS-maskiner. Først da flyet var satt på bakken, ble det mulig å skjelne kamuflasjefargene i lys beige og lys og mørkere grønt.

Flyet bar ingen andre synlige kjennetegn enn tallet 420 på nesa. Merket på halefinna syntes å være malt over. Kamuflasjemønsteret og det tresifrede nummeret bekrefter at flyet tilhører det israelske flyvåpenet.

Etter landing takset Hercules-maskinen bort til det mest avsidesliggende og best skjulte området på lufthavna. Fire biler parkerte rundt flyet. Ganske snart var det hektisk aktivitet.

«Eksplosiv»

En truck ble kjørt fram, og de israelske våpnene ble lastet inn i en hvit Scania lastebil med norske militære skilter. Bilen var merket «Eksplosiv/Explosive».

Klokka 16.05 forlot lastebilen Gardermoen og satte kursen nordover på E6. To mann satt i førerhuset. Etter at den svingte av fra E6 og inn på Riksvei 3 i retning Løten og Elverum, la en grønn Opel stasjonsvogn med militære skilter seg inn bak lastebilen.

De to militære kjøretøyene fulgte hverandre fram til lastebilen svingte inn på en skogsvei.

Personbilen kjørte videre i retning Terningmoen og fram til det som Forsvaret kaller «FLØ-AMLØ» (Forsvarets Logistikkorganisasjon Østlandet - Ammunisjonslager Østlandet) Klokka 17.23 åpnet en helautomatisk port seg og gled hurtig igjen etter at lastebilen hadde passert.

OVERLEVERINGEN: Det israelske Hercules-flyet landet på den militære delen av Gardermoen ved 15-tida i går ettermiddag. Med gaffeltruck (synlig under høyre vinge) lastes de ti israelske Gil/Spike-rakettene over i den ventende lastebilen (helt til høyre).