HEDRES: På Gardermoen blir i dag 350 norske soldater hedret for sin innsats i Afghanistan. Foto: Lars Eivind Bones
HEDRES: På Gardermoen blir i dag 350 norske soldater hedret for sin innsats i Afghanistan. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Her får norske Afghanistan-soldater medaljer

Snart skal en gruppe muslimer demonstrere mot den norske innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Akkurat nå blir 350 norske soldater hedret med medaljeparade på Gardermoen, etter å ha returnert fra tjeneste i Afghanistan.

Samtidig er det varslet at mellom 500 og 700 muslimer skal demonstrere i Oslo sentrum klokka 14 i ettermiddag mot den norske tilstedeværelsen i Afghanistan. «Muslimer mot okkupasjon» mener at de norske soldater bør trekkes ut av landet.

- Forsvarssjefen hedrer soldatene Pressetalsmann for forsvarssjef Harald Sunde, major Eystein Kvarving, sier til Dagbladet at de overlater til politiet å vurdere demonstrasjonen. På spørsmål om hva forsvarssjefen synes om at det blir demonstrert mot norsk tilstedeværelse i Afghanistan, samtidig som norske soldater æres for Afghanistan-innsatsen, sier Kvarving:

- Mitt svar på det er at Forsvarssjefen kommer til å være på Gardermoen for å hedre soldatene på vegne av forsvaret og Norge. Der er de på et viktig oppdrag for å skape fred og sikkerhet, sier Kvarving til Dagbladet.

Demonstrasjonen organiseres fra Facebook-gruppa «DEMONSTRASJON: NORSKE SOLDATER UT AV AFGHANISTAN».

Tidligere i dag ble det kjent at en mann i 20-årene er arrestert og siktet for trusler mot statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon, samt oppfordring til terror.

Arrestasjonen kommer etter den omstridte trusselvideoen som ble postet på Facebook-siden til arrangørene av demonstrasjonen.

- Politet er godt forberedt - Demonstrasjonen går som planlagt, arrestasjonen endrer ikke på det, sier Snorre Haugan, innsatsleder ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Han har registrert at flere har advart mot å delta i demonstrasjonen.

- De ekstreme ytringene som har kommet til uttrykk, er noe vi er nødt til å forholde oss til. Vi forventer at demonstrasjonen blir gjennomført på en grei måte uansett.

Det er i tillegg varslet motdemonstrasjoner, men ingen har søkt politiet om dette. Derfor er det vanskelig å anslå hvor mange som vil møte opp foran Stortinget i dag.

- Jeg tror arrangørenes anslag på mellom 500 og 700 er noe ambisiøst. Politiet er uansett godt forberedt i dag, sier Haugan.

- Ikke delta i demonstrasjonen Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet, sa til Dagbladet at han oppfordrer muslimer til å ikke delta i demonstrasjonen.

- Jeg fraråder på det sterkeste unge og gamle muslimer fra å delta i demonstrasjonen. Norske soldater ut av Afghanistan er en god sak, men de som står bak demonstrasjonen viser negative holdninger og ekstremisme som ødelegger saken. Det er veldig uheldig, både for saken og for andre muslimer, sa Basim Ghozlan til Dagbladet tidligere denne uka.

Islamsk råd anbefaler også alle om å holde seg unna demonstrasjonen.