AMBULANSER: Disse opprinnelig britiske ambulansene ble i februar fotografert ved et IS-feltsykehus ikke langt ifra Raqqa i Syria. Foto: Privat
AMBULANSER: Disse opprinnelig britiske ambulansene ble i februar fotografert ved et IS-feltsykehus ikke langt ifra Raqqa i Syria. Foto: PrivatVis mer

Her får norske IS-krigere behandling langt inn bak fiendens linjer

Tyrkia-grensa er vid åpen, og terrorgruppa frakter pasienter i egne ambulanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZIANTEP (Dagbladet): Ambulansetransport og behandling av dyktige leger på et velutstyrt sykehus:

Goder vi kjenner igjen fra den vestlige velferdsstaten. Men også goder som er tilgjengelig for terrorister i Den islamske stat (IS) - i NATO-landet Tyrkia.

Til tross for at grensa mellom Syria til Tyrkia offisielt er lukket, får Dagbladet bekreftet flere tilfeller der krigere fra verdens mest forhatte terrorgruppe har fått behandling av øverste klasse her i Gaziantep. Gaziantep er den storbyen som ligger nærmest IS' virkeområder rett over grensa til Syria. Byen ligger omkring en times kjøring fra grensa, og har i flere år vært en populær første stopp for fremmedkrigere som kommer fra Vesten for å slutte seg til IS og al-Nusra.

- IKKE VÅRT ANSVAR: Dr. Nihat Okuducu er nestsjef på Primer sykehus i Gaziantep i Tyrkia, der en norsk IS-kriger har fått behandling. - Vi driver med medisin, ikke politikk, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- IKKE VÅRT ANSVAR: Dr. Nihat Okuducu er nestsjef på Primer sykehus i Gaziantep i Tyrkia, der en norsk IS-kriger har fått behandling. - Vi driver med medisin, ikke politikk, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Blant IS-krigerne som har fått sykehusbehandling i byen er minst en nordmann.

Kjørte i døden Det var den 13. mars at det gikk helt galt for føreren av en mørkeblå Kia, i nærheten av Aleppo i Syria.

Bilen krasjet, og en av de to som satt i bilen mistet livet. Trolig var vedkommende en nederlender. Den andre overlevde, men ble hardt skadd og havnet i koma. Dagbladet kjenner bare mannens arabiske navn, men får bekreftet at han var norsk - og at han kjempet for Den islamske stat (IS).

Etter ulykken ble mannen sendt til Tyrkia - over grensa som offisielt er lukket.

Han fikk behandling på et av det østlige Tyrkias mest avanserte sykehus - det private Özel Primer Hospital i Gaziantep. Dagbladet får bekreftet at nordmannen befant seg til behandling på sykehuset så seint som 18. mars, men vet ikke om han fortsatt ligger der.

Medisin - ikke politikk - Vi driver med medisin, ikke politikk.

Det sier doktor Nihat Okuducu, som møter Dagbladet på sitt kontor i administrasjonsfløyen på Özer Primer-sykehuset. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at nordmannen har vært til behandling på sykehuset tidligere, men finner ikke mannens arabiske alias i pasientregisteret nå.

- Det er relativt sjelden at vi tar imot pasienter som har krigsskader, men vi avviser av prinsipp ingen pasienter. Har vi mistanke om at de har hatt omgang med «feil folk» i Syria ringer vi politiet, sier Okuducu.

BILULYKKE: Det var etter denne ulykka at en norsk IS-kriger fikk behandling i Tyrkia. Foto: Privat
BILULYKKE: Det var etter denne ulykka at en norsk IS-kriger fikk behandling i Tyrkia. Foto: Privat Vis mer

- Hvor ofte har dere ringt politiet?

- Det kan jeg ikke gi deg noe tall på. Men det har skjedd.

Får behandling Han mener hovedvekten av pasienter fra Syria, det være seg sivile eller krigere fra ulike opprørsgrupper, legges inn på offentlige sykehus i Tyrkia.

- Men de som kommer hit vil få behandling. Som hovedregel behandler vi alle pasienter som kommer, enten de kommer via offisielle eller uoffisielle kanaler. Har de henvisning fra myndighetene eller fra en offisiell organisasjon kommer de rett inn, kommer de privat må de betale. Men om de betaler så får de behandling. Vi er et privat sykehus. Vår kompetanse er på medisin, ikke politikk, sier Okuducu.

Her får norske IS-krigere behandling langt inn bak fiendens linjer

- Det er svært lett å ta seg hit fra Syria. Men vi administererer ikke grensekontrollen.

Britiske IS-ambulanser Dette er ikke første gang en norsk IS-kriger får behandling på sykehus på tyrkisk side av grensen. 23. februar ble to norske IS-krigere skadd nær Tell Abiad, som ligger like ved Raqqa, IS' viktigste by i Syria.

Også disse to ble sendt over grensa til Tyrkia for å få behandling. Dagbladet vet ikke hvilket sykehus som tok imot dem på tyrkisk side.
Men før de ble sendt over grensa til Tyrkia fikk de to først behandling på et IS-feltsykehus ved Raqqa. Et bilde av sykehuset, tatt like etter hendelsen, viser to ambulanser med påskriften «Ambulance London - Syria». Ambulansene er tilsynelatende to av ambulansene som i desember 2013 ble kjørt hele veien fra London til Syria etter at muslimer i den britiske hovedstaden ville få slutt på grusomhetene i borgerkrigen.

Dagbladet vet ikke hvorvidt dette var tilsiktet hele veien, eller om det er terrorgruppa som har ranet dem til seg - men de to ambulansene er nå i IS' besittelse. Og ble brukt til å frakte to norske IS-krigere i sikkerhet. Dagbladet kjenner ikke identiteten til disse to, men får deres nasjonalitet bekreftet fra sikkert hold.

POPULÆRT: Özel Primer-sykehuset i Gaziantep. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POPULÆRT: Özel Primer-sykehuset i Gaziantep. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer