Helge Hagen Stokke synes støtten fra både Norge og Kina er enda en grunn til å studere i Kina. Foto: Privat
Helge Hagen Stokke synes støtten fra både Norge og Kina er enda en grunn til å studere i Kina. Foto: PrivatVis mer

Dobbelt opp for studenter i Kina og Russland

Her får norske studenter både i pose og sekk

Norske studenter i Kina får lukrative vilkår fordi norske myndigheter ikke vil sende et «uheldig signal» til landet.

(Finansavisen): Norske studenter i verdens mest folkerike land, kan motta 60000 kroner i semesteret fra Lånekassen som rent lån. Det kommer på toppen av støtten fra kinesiske myndigheter, skriver Finansavisen.

– Det er positivt at man kan få støtte i både pose og sekk, sier Helge Hagen Stokke (24), som nettopp har fullført en bachelorgrad ved Jiao Tong-universitetet i Shanghai.

– Det er vel naturlig at man kun får støtte fra et sted, men dette er jo bare enda en grunn til å studere i Kina, sier han til avisen.

Urettferdig?

Flere av studentene Finansavisen har vært i kontakt med studerer ved et såkalt Chinese Government Scholarship, som dekker studieavgiften og bolig. I tillegg får de et månedlig stipend på rundt 3.600 kroner.

Helene Gunnestad Martinsen får dekket utgifter til skole og bolig, pluss lommepenger. Foto: Privat
Helene Gunnestad Martinsen får dekket utgifter til skole og bolig, pluss lommepenger. Foto: Privat Vis mer

– Stipendet har definitivt hjulpet meg økonomisk. For den gjennomsnittlige kineser hadde det vært tilstrekkelig – for en nordmann med dyre vaner er det derimot ikke nok, sier Helene Gunnestad Martinsen (27), som studerer Internasjonale Relasjoner ved East China Normal University, Shanghai.

– Dersom noen synes dette er urettferdig har jeg forståelse for det, men norske myndigheter ser behovet for at flere studere i Kina og penger er et godt lokkemiddel, sier Tiril Elise Johnsen (26).

Johnsen fullførte en mastergrad i Offentlig Administrasjon ved Tsinghua-universitetet i Beijing før sommeren.

– Jeg vet ikke om støtteordningen tiltrekker flere studenter. Personlig visste jeg ikke om muligheten til å få dobbel støtte før jeg var på plass i Kina, sier hun til avisen.

Penger i pose og sekk

Det er vanlig at land, også Norge, deler ut stipender for å tiltrekke seg internasjonale studenter. Norske studenter som får utdanningsstøtte fra offentlige støtteordninger i utlandet, får ikke utdanningsstøtte fra Lånekassen. Studenten må da velge hvor de vil få støtte fra, og i de fleste tilfeller er Lånekassen mer lukrativ.

Det er derimot gitt unntak for studenter i Kina, som siden 2014 har kunnet motta støtte fra mydighetene i begge land. Unntaket gjelder også for studenter i Russland, skriver Finansavisen.

I et høringsnotat om tildeling av utdanningsstøtte for undervisningsåret 2013-2014 skriver Kunnskapsdepartementet:

«Det er et svært uheldig signal til samarbeidslandene dersom norske studenter takker nei til russiske og kinesiske stipender på grunn av konsekvensene for rett til støtte i Norge.»

Finansavisen har ikke lykkes med å få kommentarer fra Kunnskapsdepartementet.

Flere økonominyheter

Sjokkvekst for Tesla i Norge

Litt svakere fra Norwegian-konkurrent
Venter rekordhøy olje- og gassproduksjon