Her får Per og Veronica være sammen

Per og Veronica Orderud kan se fram til å tilbringe hver dag sammen, mens de soner dommene sine på 21 års fengsel. Og hver uke vil de få to timer helt for seg selv - på enerom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter hva Dagbladet forstår, vil det bli ordnet slik at Per Orderud får sone ved avdeling C i Skien fengsel.

«Kjærlighetspoliti»

- De 30 mennene og kvinnene ved C-avdelingen har daglig samvær, bekrefter fungerende daglig leder ved Skien fengsel, Ole Kristoffer Borhaug.

- De er sammen både på skolebenken og ved arbeidsstasjonene. C-avdelingen har også felles lufting hver dag. I tillegg er både menn og kvinner jevnlig sammen i fengselets aktivitetshus, sier Borhaug.

Alt felles samvær skjer under tilsyn, og verken ektefeller eller andre tillates å ha fysisk kontakt.

- Å være «kjærlighetspoliti» er ikke noe vi gjør med glede. Ordningen er der av hensyn til innsatte som ikke har hatt kontakt med det annet kjønn på en stund, og som kan føle seg støtt av å se fysisk berøring, sier Borhaug.

Men to timer i uka kan Per og Veronica berøre hverandre så mye de vil - på enerom.

Samme avdeling

Det eneste de seks kvinnene og 24 mennene ved C-avdelingen ikke gjør sammen - er å spise, sove og ha sosialt samvær før leggetid. Det skjer internt i de seks boenhetene.

Men det er liten tvil om at Per Orderud i Skien fengsel kan få se mye til kona Veronica.

- I praksis må en være på samme avdeling dersom det skal være noe poeng i å sone sammen. De ulike avdelingene (A, B, C - red.) har nemlig lite eller intet fellesskap med hverandre, opplyser Ole Kristoffer Borhaug.

I går bekjentgjorde Veronica Orderuds medforsvarer, Heidi Ysen, at Per Orderud er blitt innvilget soning ved Skien fengsel.

Borhaug ville i går kveld ikke bekrefte vedtaket, fordi ingen formelt sett har forkynt Per Orderud avgjørelsen ved Ullersmo fengsel.

Får parsoning

- Hvordan fungerer ekteskapelig samvær utover fellesskapet?

- Vi har en ordning som vi kaller parsoning. Ordningen er tiltenkt registrerte samboere eller ektefolk, og formålet er å forberede løslatelse sammen. Paret får anledning til ukontrollert samvær i et av fengselets besøksrom inntil to timer én gang i uka,sier Borhaug.

SONER SAMMEN: I går bekjentgjorde Veronica Orderuds medforsvarer, Heidi Ysen, at Per Orderud er blitt innvilget soning ved Skien fengsel.
MØTES ALENE: Her, på et av besøksrommene ved Skien fengsel, får Per og Veronica Orderud være sammen ukontrollert to timer i uka.
MØTES I FELLESSKAP: Her, i klasserommet ved Skien fengsel, kan de sitte pult ved pult og studere på dagtid.
MØTES I FELLESKAP: Her, i luftegården ved Skien fengsel, kan de gå turer og lufte seg sammen hver dag.
MØTES IKKE: Her, på cella i Skien fengsel, går grensen. Per og Veronica får ikke dele celle, ei heller bofellesskap.