Her får politiet gjennombruddet i «Operasjon Bjørnebær»

Se politiets egne bilder.

MILLIONVERDIER: I tillegg til 22 kilo amfetamin  ble de to albanerne og den serbiske trailersjåføren tatt med seks kilo kokain i tilslaget på Kløfta 23. september i år. Foto: POLITIET
MILLIONVERDIER: I tillegg til 22 kilo amfetamin ble de to albanerne og den serbiske trailersjåføren tatt med seks kilo kokain i tilslaget på Kløfta 23. september i år. Foto: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enorme mengder av noen av de tyngste narkotiske stoffene, store kontantbeløp, flere våpen og uregistrerte mobiltelefoner er noen av beslagene oslopolitiet har gjort i etterforskningen som internt har navnet «Operasjon Bjørnebær».

Dagbladet skrev i går at det er beslaglagt over hundre kilo pulverstoff - henholdsvis amfetamin, kokain og heroin - i tre forskjellige tilslag.

- Vi mener vi har knepet igjen en navlestreng fra narkotikaleverandører som flere tunge kriminelle miljøer i Norge har benyttet seg av, sa politiinspektør Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet i går.

Tatt på fersken Det første og nest største beslaget ble gjort for halvannen måned siden, da politiet slo til mot det etterforskerne tror var en av mange trailertransporter av narkotika i samme nettverk.

I dag offentliggjorde politiet bilder av dette beslaget.

- I aksjonen 23. september pågrep vi tre personer - to albanere og en serbisk trailersjåfør - under en overlevering av 22 kilo amfetamin og seks kilo kokain. Etterpå jobbet vi videre med tanke på at en slik trailer må ha hatt flere turer til Norge, og sett på både bakmannspapparatet i utlandet og mottakerne i Norge, sier Aas.

I september-tilslaget var det en av albanerne som ble tatt med hele det store narkopartiet. Han hadde da blitt spanet på mens han mottok pakkene fra den siktede trailersjåføren på Kløfta i Oslo.

I en leilighet de to pågrepene albanerne disponerte i Oslo ble det også funnet 270 000 kroner i kontanter.

Avlyttet De siste ukene har politiet drevet omfattende telefonavlytting, spaning og politisamarbeid for å fange opp nye partier og flere ledd av personer i nettverket.

På fredag ble åtte personer pågrepet i koordinerte aksjoner etter at spanere hadde fotfulgt flere av de siktede gjennom hele dagen.

STORE PENGER: I leiligheten albanerne disponerte fant politiet en konvolutt med 270 000 kroner. Foto: POLITIET
STORE PENGER: I leiligheten albanerne disponerte fant politiet en konvolutt med 270 000 kroner. Foto: POLITIET Vis mer

Dagbladet skrev i går at en hovedmann i denne delen av aksjonen var en 32 år gammel norskpakistaner som er veteran i B-gjengmiljøet og er tidligere dømt for blant annet trusler, vold, ulovlig skytevåpen, grovt ran og grove tyverier. En av 32-åringens brødre var for to år siden i ferd med å bli drept i en av de verste skyteepisodene i Oslo på lang tid.

Mens spanere fra politiavdelingen Spesielle operasjoner (SO) fredag formiddag hadde full kontroll over 32-åringens bevegelser ved hans egen blokkleilighet ved Manglerud i Oslo, skal han ha gitt en bag med hele 15 kilo amfetamin til en norsk 46-åring som skulle frakte stoffet videre i bil.

- Det er riktig at pågripelsene fredag skjedde som følge av en overlevering av et betydelig kvantum pulverstoff, etter langvarig skjult etterforskning. Vi ser dette i sammenheng med tilslaget dagen etter, der ble gjort et beslag som er meget stort sett i et nordisk perspektiv. Politiet har stanset et svært stort straffbart utbytte med beslagene isolert sett, men også trolig hindret mye utbytte framover i tid, sa Aas til Dagbladet.

Han ville ikke kommentere totalsummen av beslagene.

Beslaget på lørdag, av flere titalls kilo pulverstoff, framsto som et depot og knyttes til to pågrepne menn med albansk bakgrunn. Disse mennene ble i ettermiddag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Totalt er nå elleve personer enten fengslet eller i politiets varetekt, mens ytterligere minst to personer er siktet men dimittert. Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

KLART FOR VIDERESALG: Narkopartiet fra september var trolig bare ett av mange det aktuelle nettverket har stått bak. Foto: POLITIET
KLART FOR VIDERESALG: Narkopartiet fra september var trolig bare ett av mange det aktuelle nettverket har stått bak. Foto: POLITIET Vis mer