Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her får president Trump nok, og avbryter intervju i sitt eget kontor

- Det er nok. Takk. 

NEKTET Å SVARE: USAs president Donald Trump fikk til slutt nok av spørsmålene til CBS-reporteren John Dickerson. Video: CBS via CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump avbrøt et intervju med CBS-journalisten John Dickerson, som fant sted på presidentens eget kontor i Det hvite hus i Washington DC.

Intervjuet ble gjort lørdag, og kringkastet mandag.

Se video av situasjonen øverst i saken.

Blir irritert

Underveis i intervjuet sier Donald Trump at han og USAs tidligere president Barack Obama har hatt flere uoverensstemmelser etter at Trump overtok.

- Du så hva som skjedde med overvåking, sier Trump.

Da CBS-journalisten fortsetter å spørre om Trumps karakteristikker av sin forgjenger, blir Trump irritert på journalisten.

- Du er president i USA, og du kaller ham syk og slem? spør Dickerson.

- Hør, dette kan du finne ut selv, sier Trump.

- Men jeg spør deg, for du vil ikke at det skal være falske nyheter, sier journalisten.

- Du trenger ikke spørre meg, sier Trump.

- Hvorfor ikke?

- Fordi jeg har mine egne meninger. Du kan ha dine egne meninger.

- Men jeg vil vite dine meninger. Du er USAs president.

Deretter får Trump nok, og avbryter samtalen.

- Det er nok. Takk. Tusen takk, sier presidenten før han snur ryggen til.

- Tydelig at samtalen var over

Etter intervjuet, uttalte John Dickerson at det var tydelig at samtalen var over, og at han skulle forlate rommet, skriver CNN.

Donald Trump markerer for tiden sine 100 første dager som president, og på tross av intervjuet fikk CBS-journalisten som planlagt fortsette å følge presidenten på sin markering, ifølge CNN.

100-dagers målestokken

100 dagers-målestokken er en viktig markering for amerikanske presidenter. USAs tidligere president Franklin D. Roosevelt er en stor del av grunnen til at man måler amerikanske presidenter etter 100 dager, ifølge NPR.

På 105 dager hamret Roosevelt 15 store reformer gjennom Kongressen. Sammen dannet programmene Roosevelt innførte grunnmuren til det som etter hvert skulle bli kjent som «New Deal». Programmene fikk bukt med den enorme arbeidsløsheten etter børskrakket i 1929 og krisetidene som fulgte. Blant reformene inkluderte det også et sikkerhetsnett i form av trygd og pensjonsytelser.

De 105 dagene forandret det amerikanske samfunnet dramatisk, og den dag i dag merker USA reformene. De samme dagene var også den mest intense perioden med lovgivning den amerikanske kongressen noen gang hadde vært vitne til, ifølge Time.

Fornøyd med egen innsats

Selv kaller Donald Trump 100-dagers målestokken «ubetydelig», men påstår likevel at han har utrettet mer på sine første 100 dager enn noen annen amerikansk president.

TRUMP I 100: Lørdag 29. april runder Donald Trump sine første hundre dager i Det ovale kontor. Selv mener Trump at han gjort mer enn noen annen president før ham. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TRUMP I 100: Lørdag 29. april runder Donald Trump sine første hundre dager i Det ovale kontor. Selv mener Trump at han gjort mer enn noen annen president før ham. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har utrettet mer på hundre dager enn noen annen president, uttalte Trump i et intervju med AP forrige uke.

Den påstanden støtter ikke alle.

- Andre har også mislykkes ganske kraftig med å få gjennom signatursakene sine, men Trump er nok i en særklasse, uttalte USA-ekspert Anders Romarheim til Dagbladet lørdag.

Han trekker fram de mislykkede innreiseforbudene som eksempler på hva som virkelige ikke har lyktes for Trump. Begge innreiseforbudene ble slått hardt ned på av domstolene.

- Det er kanskje det pinligste for ham. Han solgte det inn så høyt og det var en prioritert oppgave som han simpelthen ikke har klart å levere noe på, og godt er kanskje det, uttalte Romarheim i intervjuet med Dagbladet.

Donald Trump har fått gjort en del mens han har bodd i Det hvite hus, selv om ikke alt er like varig. Per 25. april hadde han signert 28 presidentordrer som med en signatur har lovens fulle tyngde bak seg.

Det aller mest varige Trump har fått til i løpet av sine hundre dager, er å utnevne en dommer til den amerikanske høyesteretten. Disse utnevnelsene varer i utgangspunktet livet ut, og hver utnevnelse er av særdeles viktighet for mange amerikanere fordi institusjonen er enormt viktig i USA.