NYE GJERDER: Denne lastebilen kom med nye gjerder som trolig var ment for å sikre området på Årvoll bedre. Foto: TUVA BØNKE GRØNNING
NYE GJERDER: Denne lastebilen kom med nye gjerder som trolig var ment for å sikre området på Årvoll bedre. Foto: TUVA BØNKE GRØNNINGVis mer

Her får romfolk-leiren nye gjerder og matforsyninger

Samtidig som kommunen hadde ny befaring og justisministeren og arbeidsministeren holdt krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere representanter fra blant andre helseetatene og barnevernet i Oslo kommune var i 13-tida i dag igjen på befaring i den svært omstridte leiren satt opp på Årvoll for en gruppe fra romfolket.

- Ser på endringene Tidligere i dag ankom også de to eierne av tomta, Vanessa Quintavalle og Albert Kr. Hæhre, på stedet. Mens Quintavalle nå er i dialog med kommunens representanter, skal Hæhre - som ikke er enig med den andre deleieren om bruken - ha dratt fra leiren.

Situasjonen er  helt uavklart, etter at bydelsoverlegen i bydel Bjerke i går kom til at boforholdene på tomta - som har vært brukt som steinbrudd - er helsefarlige. De lokale helsemyndihgetene pekte da på manglende sanitærfasiliteter og fare for steinras, og leiren kreves stengt umiddelbart.

- I går var det mer åpenbart, det er jo gjort forandringer. Vi har også fått høre at det ikke er barn her lenger og vi har ikke sett noen barn her i dag, sier Steen til Dagbladet. Situasjonen skal nå diskuteres videre i bydelen.

Samtidig som kommunen var på stedet ankom en lastebil med nye gjerder som trolig var ment for sikring av grustaket, mens det også kom kjørende personer med mat til beboerne.

Krisemøte i dag Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og justisminister Grete Faremo avbrøt denne uka feriene sine for å holde et møte klokka 13 i dag om situasjonen rundt romfolket.

Det er uklart om utfallet av møtet vil få direkte konsekvenser for leiren på Årvoll.

Faremo tok i går avstand fra utspillene fra blant andre Siv Jensen om at de som har slått seg ned i leiren på Årvoll, må deporteres.

- Jeg er ikke med på å stigmatisere romfolket som gruppe. Vi må være løsningsorienterte og treffe tiltak som er tydelige, forutsigbare og tuftet på den enkelte EØS-borgers rettigheter, sier Faremo.

Hun sier løsningen må finnes i et samarbeid mellom arbeidsdepartementet, justisdepartementet og Oslo kommune.

- Romfolk har rett til å komme til Norge, men det er et krav om selvforsørgelse. Gjennom media er det skapt inntrykk av at mennesker som kommer til Norge fra andre land, har rettigheter til trygd og sosialhjelp uten å ha hatt et reelt arbeidsforhold bak seg. Det er ikke korrekt, skrev statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet i en pressemelding tidligere i uka.

Dagbladet.no kommer med mer.

BEFARING: Kommunens representanter tok for andre dag på rad Årvoll-campen i nærmere øyesyn.
BEFARING: Kommunens representanter tok for andre dag på rad Årvoll-campen i nærmere øyesyn. Vis mer