Her får Rune avskjed

MOSKVA (Dagbladet): Direkte fra det russiske utenriksministeriet kommer ambassadør Per Tresselt med meldingen som gruslegger fiskeriråd Rune Castbergs karriere i vårt naboland. Med måpende blikk mottar Russland-eksperten beskjeden om at han for all framtid er uønsket i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen minutter seinere er Rune Castberg (41) på vei ut av den norske ambassaden for å ta imot gjester på flyplassen. Inne i varmen forklarer ambassadøren alvoret for et fulltallig pressekorps. Utenfor i det iskalde vindgufset forklarer Rune Castberg til Dagbladet hvilken personlig katastrofe utvisningsbeslutningen innebærer.

- Jeg reagerer med sorg og fortvilelse. Hele mitt profesjonelle yrkesliv er knyttet til Russland. Dette rammer meg fullstendig. Jeg er ingen part i saken mot de fem russiske diplomatene som ble sendt hjem fra Norge. Jeg har aldri på noe tidspunkt drevet med noen former for etterretning. Dette er en rein hevnaksjon, hevder Rune Castberg.

Ut fredag

Ansiktet er askegrått. Øynene blanke. Ambassadesjåfør Nikolaj Belij retter på capsen, smiler forsiktig og åpner døra til den ventende blankpolerte Volvoen. Fiskeriråden selv gjør ingen forsøk på å pusse fasaden.

- Jeg føler det så forferdelig urettferdig, sier Rune Castberg. På vei til Moskvas lufthavn for nest siste gang. Innen fredag må han ut av Russland for godt.

Vendereis

Klokka fire i går ettermiddag ble ambassadør Per Tresselt innkalt til det russiske utenriksministeriet. Mannen han skulle treffe var Aleksandr Trofimov, nestkommanderende i 2. europeiske avdeling. Tidspunktet var meget spesielt.

Bare en halv time tidligere hadde ambassadøren avsluttet et møte i utenriksministeriet. En ordinær og lenge planlagt avtale som dreide seg om spesielle norsk-russiske forhold. Ingen spørsmål om spionsaken ble berørt.

Per Tresselt rakk knapt å stige innenfor ambassadeporten før telefonen fra russerne kom og han måtte tilbake.

Korrekt opptreden

Aleksandr Trofimov gjorde det klart overfor den norske ambassadøren at både konsul Ole Bjørnøy i Murmansk og fiskeriråd Rune Castberg var erklært persona non grata i Russland med virkning fra fredag 20. mars. Begrunnelsen var at de to har vist en atferd som ikke er i overensstemmelse med diplomatisk praksis. Ambassadør Per Tresselt protesterte for døve ører.

- Jeg framholdt at det ikke er noe som helst grunnlag for de tiltak som er rettet mot noen av våre medarbeidere. De har gjort en god jobb og opptrådt korrekt, hevder Tresselt.

Beklager dypt

41-årige Rune Castberg er født i Arendal. Han er statsviter med faglig vekt på internasjonal politikk. Castberg snakker flytende russisk. Fra 1986 til 1997 jobbet han som forsker ved Fridtjof Nansens Institutt som spesialist på russiske forhold.

I fjor fikk Castberg innvilget toårig permisjon for å tiltre som fiskeriråd i Moskva. Hans overordnede ved Fridtjof Nansens Institutt, direktør Willy Østreng, beklager utvisningen dypt.

- Rune er en meget dyktig Russland-kjenner, som har brukt hele sitt voksne liv til å perfeksjonere seg på feltet. Dette er en vond sak, sier professor Østreng til Dagbladet.

Han ønsker Castberg hjertelig velkommen tilbake til Nansen-instituttet.

- Rune er en flott fyr. Han vil alltid få mine beste anbefalinger, både som fagmann og menneske.