Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russ 2017:

Her får russen drikke medbrakt alkohol likevel

På Tryvann bygger arrangørene «Norges største innendørs nattklubb» for å tilpasse seg innstrammingen. I Bø lar politiet ungdommene drikke medbrakt øl og vin på tross av den. 

RUSSEN: Dagbladet møtte russen fra bussene Mannix og Flipside som fortalte hvorfor de gjerne vil fortsette å kunne nyte sin medbrakte alkohol i bussen. Video: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at russ landet over ikke lenger får nyte medbrakt alkohol på russefester på offentlig sted.

I et brev ber Politidirektoratet politidistriktene følge Helsedirektoratets tolkning av alkoholloven i forbindelse med arrangementene.

Det rammer også de såkalte landstreffene som holdes flere steder i landet i april og mai.

Landstreffet i Lillehammer og russetreffet på Fredriksten festning i Halden er blant treffene hvor ungdom nå ikke får ta med medbrakt.

Andre arrangementer styrer unna innstrammingen, i alle fall nå i år.

Det gjelder Tryvannsfestivalen i Oslo og Landstreffet i Bø i Telemark, bekrefter lokalt politi til Dagbladet.

- Arrangementet løses på en litt annen måte enn det opprinnelig var planlagt, men jeg tror det blir en god løsning, sier politioverbetjent Lars Njøsen i Oslo-politiet, som i mange år har vært ansvarlig for arrangementet fra politiets side.

Endrer definisjon

For å sikre at ungdommene likevel kan drikke medbrakt alkohol, innskrenkes det som har blitt definert som arrangementsområdet på Tryvann kraftig, til å bare gjelde ett telt.

- Før har det altså vært en svær festplass. Nå blir det litt annerledes, for det blir et svært telt som er cirka hundre ganger større enn det ølteltet man hadde før, med plass til flere tusen personer. I dette teltet selges øl til kostpris, og ungdommene får ikke drikke medbrakt. Russen kan altså ta med seg øl på parkeringsplasser og i bussene, men på festivalområdet, som altså er dette teltet, skal det bare være sjenking, sier Njøsen.

Det aktuelle teltet som skal settes opp på Tryvann er hele 2500 kvadratmeter stort.

- Vi ønsket å være i forkant og tilpasse oss så langt som mulig i forhold til diskusjonen som har vært. Vi bygger derfor Norges største innendørs nattklubb på 2500 kvadratmeter, skriver Tryvann-arrangør Mie Skard i en sms til Dagbladet.

På landstreffet i Telemark trenger ikke arrangørene å gjøre noen slike tilpasninger.

Her lar politiet arrangementet gå av stabelen på akkurat samme måte som i fjor.

Uforsvarlig

Lensmann Sigrid Dahl i Bø begrunner det med at det er så kort tid igjen til treffet at det vil være uforsvarlig å dumpe en slik praksis på arrangørene nå.

Treffet er blant de første i russetida - og starter allerede om to uker.

- Med så kort tid til arrangementet, er det ikke i tråd med kravet til forutsigbarhet som stilles i regelverket (forvaltningslovens § 35) å innføre det nå. Da er det bedre at de får avvikle arrangementet på en trygg og sikker måte nå i år, men så er arrangørene også forberedt på at det må gjøres på en annen måte neste år, sier Dahl til Dagbladet.

Hun ønsker diskusjonen om medbrakt alkohol velkommen, men sliter foreløpig med å forstå hvordan regelverket skal håndheves rent praktisk.

VRENGEFESTEN: Tonje og de andre Disneyland-jentene gjør seg klare til vrengefesten, den offisielle starten på russetiden på Romerike. I vår kan du følge jenterussebussen Disneyland i dbtv-serien #Russ2013 på dbtv.no/russ. Video: KLIKKMONSTER Vis mer

Ungdommene har lov til å drikke medbrakt i russebussene de parkerer ved festområdet, men bryter loven hvis de drikker på parkeringsplassen utenfor, som defineres som offentlig sted.

Det er ikke åpenbart hvordan politiet skal håndtere slike tilfeller, mener hun.

- På festivaler forøvrig praktiseres det jo ikke sånn at vi påtaler det hvis noen går med en øl fra en campingvogn til en annen, og det er viktig at man praktiserer likebehandling i forhold til andre typer arrangementer også, sier lensmannen.

- Er ikke stressa

Det største landstreffet av alle, finner sted i Kongeparken i Stavanger, og samler årlig rundt 15000 ungdommer.

Presseansvarlig for treffet, Åsmund Lund, sier han ikke vet hvordan alkohollovens bestemmelser vil bli håndhevet på hans arrangement.

- Jeg er ikke stressa. Dette tar vi etter påske. Vi forholder oss til det politiet sier, og regner med at en endelig avklaring kommer etter påske. Fram til da får vi ikke gjort så mye mer enn å vente, sier Lund.

Det er ikke bare landstreffene som blir berørt, men også andre arrangementer hvor russen drikker medbrakt på offentlig sted.

Det er vanskelig å vite hvordan det vil slå ut på de enkelte steder, fordi det avhenger av hvor strengt lokalt politi håndhever reglene.

Politidirektoratet er tydelige på at de mener politidistriktene skal følge Helsedirektoratets tolkning av loven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media