Her får sjimpansene gress under føttene og sol i ansiktet for første gang etter 30 år i bur

Nå pensjoneres verdens lab-sjimpanser. Vi advarer mot tårevåte gledesøyeblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sjimpanser er helt spesielle dyr. De er våre nærmeste slektninger og vi mener de fortjener særlig omtanke, uttalte direktør Francis S. Collins i USAs National Institutes of Health (NIH) i sommer, ifølge New York Times.

Collins kommenterte avgjørelsen om å pensjonere 310 sjimpanser som har bodd flere tiår i laboratorier og vært benyttet i forskning. Denne forskningen har blant annet vist at de er intelligente, har følelser og en samvittighet som likner på vår egen.

Sjimpansene vil bli overført til spesialbygde reservater, som gjør at de i sine siste år på jorda kan få et litt bedre liv.

Rørende video Øverst i denne saken er en video fra et slikt reservat, Gut Aiderbichl, som ligger i Østerrike. Ingen av sjimpansene har hatt gress under føttene eller sol i ansiktet på minst 30 år. De har heller ikke hatt naturlig kontakt med andre sjimpanser, da de har levd livene sine i bur.

Noen av dem ble født i laboratorier, men de fleste av dem ble fanget i Afrika og fraktet til laboratorier i Europa.

Når porten åpnes ut til det «fri», er det som sjimpansene ikke tror at det er sant. Sakte, men sikkert forstår de at de endelig kan ta på hverandre, hoppe rundt. Ganske snart begynner noen av dem å smile - som er et tegn på usikkerhet hos sjimpanser - og klemme hverandre, før de går ut og fortsetter omfavnelsen av hverandre.

Sjimpanser overflødige Sannheten er at nye forskningsmetoder har gjort sjimpansene mer eller mindre overflødig i laboratoriene. Likevel er sommerens amerikanske avgjørelse en milepæl for velferden til våre nærmeste slektninger.

Det vil fortsatt være mulig å utføre adferdsforskning og genetiske studier på sjimpansene, som nå settes fri i reservatene, men det er nå blitt ulovlig å utføre forsøk på sjimpanser som man ikke ville gjort på mennesker.

NIH vil beholde 50 sjimpanser i sine laboratorier som en «reserve», så dyrevernere regner det likevel ikke som en full seier.

Trenger reservater - Private selskaper sier «Vi trenger ikke sjimpanser lenger. Det er alternativer». Noen mener fortsatt at man trenger sjimpanser til forskning på hepatitt C. En slik uenighet betyr at det ikke lenger er et fastslått faktum at man holde sjimpanser fanget, sier sjimpanseforsker Brian Hare ved Duke-universitetet til Wired.

Det arbeides nå i USA og i Europa med å bygge opp kapasiteten i reservatene. Gut Aiderbichl-reservatet er et privat initiativ av en dyrevernorganisasjon som mener det er vår plikt å gi sjimpansene noen gode år etter alt de har vært utsatt for.

Gut Aiderbichl mottar blant annet støtte fra legemiddelfirmaer som «takk for innsatsen» til dyrene.