<strong>I ARREST:</strong> Namsmann Geir Vagle Stangeland (midten) orienterer her daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) om at det er tatt beslag i 9,7 millioner kroner tilhørende organisasjonen. Til venstre SOS Rasismes advokater Arne Heiestad (t.v.) og Peter SkarbøvigFoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I ARREST: Namsmann Geir Vagle Stangeland (midten) orienterer her daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h.) om at det er tatt beslag i 9,7 millioner kroner tilhørende organisasjonen. Til venstre SOS Rasismes advokater Arne Heiestad (t.v.) og Peter SkarbøvigFoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Her får SOS Rasisme vite at alt de eier er tatt i arrest

Namsmannen har tatt beslag i 9,7 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Alt ser nå ut til å rakne for SOS Rasisme. Fra å tittulere seg selv som Europas største antirasistiske organisasjon, strippes de nå for medlemmer i retten.

I dag ble SOS Rasisme også fratatt kontrollen over sine eiendommer.

Millionbeslag I dag tidlig møtte namsmann Geir Vagle Stangeland opp i Haugaland tingrett for å gjøre det kjent for daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme at det er tatt beslag i organisasjonens vesentlige verdier.

På vegne av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har namsmannen fått tingrettens medhold i at det tas arrest i 9,7 millioner kroner.

«Når det gjelder sikringsgrunn, anses saksøkeren å ha sannsynliggjort en adferd fra saksøkte som gir grunn til å frykte for at tvangsfullbyrdelse av kravet ellers vil bli forspilt eller vesentlig vanskeliggjort, om arrest ikke tillates, heter det i kjennelsen.»

Fratas aksjer I kjennelsen står det at kontorlokalene i Haugesund er tatt i arrest, samt 100 prosent av aksjene i Aktivisteiendom AS.

- To av eiendommene eies av Aktivisteiendom AS. Selv om dette selskapet er heleid av SOS Rasisme er det fremdeles et eget rettssubjekt, og det kan dermed ikke tas arrest i formuesgodene uten at selskapet er gjort til part. Det kan imidlertid tas arrest i SOS Rasismes aksjer i selskapet, samt eiendommen i Haugesund, skriver tingretten i kjennelsen.

I praksis fratar dette SOS Rasisme kontrollen over eiendomsmassen.

Kan ta cash Selskapet Aktivsteiendom AS er heleid av SOS Rasisme og besitter eiendommer organisasjonen har kjøpt opp for penger LNU hevder skulle gått til lokalt antirasistisk arbeid. SOS Rasisme. De senere år er det kjøpt eiendom for nærmere ti millioner kroner.

Namsmannen har vurdert beslag i 70 kontoer tilhørende SOS Rasisme, men mener det kun finnes cirka 600 000 kroner å disse. Det vil derfor ikke være nok til å sikre kravet LNU har reist mot SOS Rasisme. LNU krever å få 9,7 millioner kroner tilbakebetalt av SOS Rasisme grunnet omfattende medlemsjuks og misbruk av tildelt støtte.

<strong>STORE VERDIER:</strong> Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme får her kjennelsen som viser at organisasjonens store verdier er tatt i beslag av namsmannen.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STORE VERDIER: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme får her kjennelsen som viser at organisasjonens store verdier er tatt i beslag av namsmannen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- En arrest i samtlige bankkontoer ville etter rettens syn kunne virke uforholdsmessig tyngende for organisasjonen og potensielt medføre at en ikke ville få dekket løpende utgifter, heter det i kjennelsen.

Det blir i praksis opp til Namsmannen å avgjøre hvor langt han ønsker å gå i å ta beslag i kontoene.

Beskyldes for juks SOS Rasisme har hevdet å ha rundt 40 000 medlemmer, hvordan de har søkt støtte for over 30 000 i en årrekke. Deres støttegiver LNU har gått gjennom medlemslistene for 2008 og hevder det maksimalt finnes 5000 støtteberettigede medlemmer.

Ifølge LNU har SOS Rasisme drevet bevisst juks, utført over tid for å føre støttegiverne bak lyset.

På bakgrunn av at SOS Rasisme tidligere i år solgte unna en eiendom i Bergen, ønsker LNU å sikre at verdiene i organisasjonen ikke skulle forsvinne.

- Pengene fra salget plasserte de i lokkallag der vi vanskelig kan nå dem, dersom vi vinner saken. Derfor har vi begjært arrest i SOS Rasismes eiendommmer og kontoer, sier LNUs advokat Steffen Brandstad til Dagbladet.

Kan slippe arrest Aktivisteiendom AS sitter på verdier for over 10 millioner kroner, fordelt på bygninger i Trondheim og Oslo.

- Aktivisteiendom er med i sikringen, ettersom det er heleid av SOS Rasisme, sier Brandstad.

Kjennelsen om beslag kan ankes av SOS Rasisme. SOS Rasisme kan også avverge iverksettelsen av arresten ved å stille sikkerhet for kr 9.708.501,-.

- Arrest er en midlertidig avgjørelse som er fattet uten at min klient er hørt. Denne side har allerede funnet feil ved avgjørelsen noe vi vil legge frem for retten i de etterfølgende muntlige forhandlingene, sier SOS Rasismes advokat Peter Skarbøvig.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ønsker ikke å kommentere saker om organisasjonen overfor Dagbladet.

Les mer om SOS Rasisme

SOS Rasisme eier:

• Strandgata 71, Haugesund: 2 075 000,-

• Pilestredet 29A, Oslo: 5 900 000 / 3 600 000

• Kong Oscars gate 25, Bergen: 2 500 000 / 2 100 000
Solgt i 2011 for cirka 2,1 millioner kroner.

• Munkejordgaten 64, Trondheim: 2 000 000

Prisene er lånebeløp / kjøpesum.

• Næringslokalene er registrert i Aktivisteiendom AS, hvor alle aksjer tilhører SOS Rasisme.

• Aktivisteiendom AS styres av fem personer. Flertallet har tilknytning til
maoistgruppa Tjen Folket.

Disse er: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, styremedlem i Tjen Folket.

Leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen, webutvikler for Tjen Folket.

Bjarne Stokke, styremedlem i Tjen Folket og SOS Rasisme.

Dette er saken:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme er anklaget for, er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer