Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her får Støre overlevert 4578 psykiatri-protester

- Jeg skal ta dette på alvor. Det skal jeg love dere.

PSYKIATRI-PROTEST: Psykiatripasientene Linn-Karin Lundhaug (25) (til venstre) og Sandra Tangen Gundersen (22) blogger om psykisk helse og har samlet 4578 underskrifter med krav om opprustning av psykiatrien.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PSYKIATRI-PROTEST: Psykiatripasientene Linn-Karin Lundhaug (25) (til venstre) og Sandra Tangen Gundersen (22) blogger om psykisk helse og har samlet 4578 underskrifter med krav om opprustning av psykiatrien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skal lese, og jeg skal ta dette på alvor. Det skal jeg love dere, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

I formiddag fikk han besøk av Linn-Karin Lundhaug (25) og Sandra Gundersen (22) som begge er pasienter i psykiatrien - Linn-Karin i Vestfold og Sandra i Trøndelag.

De unge kvinnene har skapt stort engasjement gjennom sin blogg «Jeg VIL leve, men klarer det ikke alene!» som de startet opp i mai i fjor.

Underskriftskampanje Gjennom bloggen dro de i gang en underskriftskampanje med krav om opprustning av psykiatrien, og i dag kunne de overrekke helseministeren hele 4578 underskrifter fra psykisk syke, pårørende til psykisk syke og folk som støtter opp om saken.

- Vi har lagt ved noen forslag til hvordan psykiatrien kan bli bedre. Pasientene kan ikke vente, sa Linn-Karin Lundhaug og overrakte Støre den tjukke mappa.

- Dere gjør en fin jobb på vegne av dere selv, men også veldig mange andre. Brukerstemmen er viktig. Dere vet hvor skoen trykker. Jeg skal ta ansvar og gjøre mitt aller beste, sa Jonas Gahr Støre som også bød de to unge initiativtakerne en god klem.

Frykter framtida Linn-Karin Lundhaug er dagpasient i Vestfold. Hun frykter for framtida. Til nyttår blir behandlingstilbudet hennes lagt ned, uten at et nytt tilbud er på plass. Støre ble fortalt at situasjonen er slik for mange pasienter i en rekke kommuner.

Bakgrunnen er en stor omstillingsprosess i norsk psykiatri. Nye tilbud skal bygges opp og sikre pasientene raskere og bedre hjelp der de bor.

- Kan hende er det slik noen steder lokalt at tilbud bygges ned fortere enn nye tilbud bygges opp. Jeg har bedt Helsedirektoratet om å få en oversikt over dette, uttalte helseministeren.

Jonas Gahr Støre legger ikke skjul på at Linn-Karins situasjon kan være et eksempel på nettopp dette, og han ba om å få mer informasjon om denne konkrete saken, slik at han kan se nærmere på den.

Godt fornøyde De to unge pasientene var veldig fornøyde etter møtet med helse- og omsorgsministeren.

- Det gikk bedre enn jeg hadde trodd det skulle gjøre. Jeg klarte å snakke direkte til ham, og det virket som om han virkelig hørte på det vi sa og har lyst til å gjøre noe med det, sier Sandre Gundersen.

- Jeg er positivt overrasket. Bare det at han ville møte oss, er jo bra, men han virket også interessert i å ta tak i problemene, istemmer Linn-Karin Lundhaug.

Initiativtakerne trekker spesielt fram at de hele veien har fått god støtte fra Bipolarforeningen, som også var til stede da underskriftene ble overlevert ministeren.

Bipolarforeningen hadde også invitert med seg Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse og Mental Helse «for å vise at dette er en sak vi står sammen om».