Her får SV-topp hemmelig våpen-notat

Stein Ørnhøi avslørt i møte med svenske jagerfly-lobbyister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les svaret fra Stein Ørnhøi i Dagbladet papir i dag!(Dagbladet.no): SV-veteran Stein Ørnhøi, som beskrives som en av Kristin Halvorsens nærmeste rådgivere, innrømmer at han jobber sammen med den mektige svenske Wallenberg-familien for at den norske regjeringen skal kjøpe svenske jagerfly for opp mot 140 milliarder kroner.

FLYKJØPSAKEN

Norgeshistoriens største våpenkjøp med kostnadsoverslag over 100 milliarder kroner skal besluttes i løpet av denne stortingsperioden.

Valget står mellom disse tre kampflyene:

F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)


  • Bygges av Lockheed Martin og utvikles i partnerskap med åtte land.
  • Norge inngår og bidrar med én milliard kroner.

Eurofighter


  • Bygges av det felleseuropeiske EADS-konsernet.
  • Norge bidrar med inntil en kvart mrd. i teknologiutvikling.
  • Flyet er i praksis ferdig.

JAS Gripen


  • Er utviklet av svenske SAAB. Flyet finnes allerede i en rekke utgaver.
  • Versjonen Norge eventuelt skal kjøpe, er fortsatt på tegnebrettet.
  • Norge bidrar med inntil en kvart milliard i utviklingsstøtte.

Den tidligere stortingsrepresentanten sitter nå i regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet.

Dette utvalget rådgir utenriksministeren og forsvarsministeren om aktuelle spørsmål innen sikkerhetspolitikk. Utvalget skal, ifølge mandatet, være faglig uavhengig, men når det gjelder spørsmålet om Forsvarets største og viktigste investering de neste åra, har Ørnhøi allerede bestemt seg.

Kamp om kampfly

På et diskré hjørnebord på luksusrestauranten Statholdergaarden i Oslo diskuterte tirsdag kveld Ørnhøi våpenkjøp og forsvarsstrategi i Norge. På den andre siden av bordet satt PR-rådgiver Rolf Nereng og advokat Knut Solvang. Begge representanter for jagerflyprodusenten JAS Gripen i Norge og den mektige Wallenberg-familien, som har mottoet:

«Å være, men ikke synes.»

Denne kvelden var de imidlertid svært synlige.

Offisielt er det tre kandidater til å bli Norges leverandør av nye kampfly: Amerikanske Lockheed Martin, europeiske Eurofighter og svenske JAS Gripen. Svenskene var lenge en outsider, og tok seg ikke engang bryet med å konkurrere så lenge USA-vennlige Kristin Krohn Devold fra Høyre var forsvarsminister. Men med SV i regjering og Stein Ørnhøi på Statholdergaarden ser det lysere ut for svenskene.

FLYMAT: Her sitter de tre våpenhandlerne til bords på restaurant Statholdergaarden i Oslo. Innerst i rommet, nærmest vinduet, sitter advokat Knut Solvang. Ved siden av ham PR-rådgiver Rolf Nereng. Med ryggen til sitter SV-veteran Stein Ørnhøi, og i naborommet holdt tidligere konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, hoff. Foto: ULF ANDRÉ ANDERSEN
FLYMAT: Her sitter de tre våpenhandlerne til bords på restaurant Statholdergaarden i Oslo. Innerst i rommet, nærmest vinduet, sitter advokat Knut Solvang. Ved siden av ham PR-rådgiver Rolf Nereng. Med ryggen til sitter SV-veteran Stein Ørnhøi, og i naborommet holdt tidligere konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, hoff. Foto: ULF ANDRÉ ANDERSEN Vis mer

– Ja, jeg vil kjøpe svenske jagerfly. Jeg har alltid vært for et norsk-svensk militært samarbeid, for å ta opp tråden fra Gerhardsen, sier Ørnhøi.

SVs stortingsgruppe har imidlertid ikke alltid vært like vennlig innstilt til nye fly. I november i fjor vedtok partiets stortingsgruppe at de heller ville forlenge levetida på dagens F16-fly og bruke milliardene på en ny høyhastighetsjernbane. Det likte regjeringspartner Arbeiderpartiet dårlig.

– Hvordan vil SV overvåke Barentshavet med tog? spurte leder i utenrikskomiteen Olav Akselsen.

Dagbladets bilder dokumenterer nå at toget ennå ikke er gått for fredspartiet SV.

Luksusmåltid

Statholdergaarden tirsdag klokka 20.30: De tre våpenhandlerne løfter glassene og smaker på en hvitvin fra Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling.

Stemmene er høylytte. Tilfeldigvis sitter Dagbladet på nabobordet.

Servitøren serverer en fiskesuppe med høvlede hvite sommertrøfler på toppen. Herrene løfter skjeen noen ganger før Solvang bryter stillheten og stiller et spørsmål:

Her får SV-topp hemmelig våpen-notat

– Hvordan kan våre industrielle ledere komme inn i den politiske prosessen?

– Det fikser jeg, sier Stein Ørnhøi. Han tar en siste smak av suppa før han fortsetter.

– Jeg skal lese gjennom dokumentene og gi dere en tilbakemelding på innholdet før lunsj i morgen. Klokka 13 skal jeg møte en Dagblad-journalist. Deretter tar jeg kontakt med Statsministerens kontor, sier Stein Ørnhøi. Det får Solvang til å utbryte:

– Keisere snakker med keisere.

De to andre herrene nikker samtykkende, før advokaten fortsetter:

– Han Aftenpost-journalisten Frank Lynum har bare skrevet edder og galle om oss. Vi må få stoppet ham.

– Jeg skal snakke med Harald (Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, red.anm.), svarer Ørnhøi.

Herrene sitter og snakker om gamle og nye penger. At Røkke er nyrik, og at Wallenberg-familien representerer de gamle. Om at det er kulturkrasj når disse to mektige næringslivslederne møtes.

Her får SV-topp hemmelig våpen-notat

Flykrasj med Kværner

I juni i år kjøpte den norske regjeringen seg opp i Kjell Inge Røkkes selskap Aker Kværner. Med på laget var også Wallenberg-gruppen. Flere spurte den gang om Wallenberg, som også er medier i SAAB, som har utviklet JAS Gripen, ble med på handelen for å styrke mulighetene for et jagerflysalg til Norge.

Det ble blankt avvist som en konspirasjonsteori av næringsministeren.

Stein Ørnhøi bekrefter nå overfor Dagbladet at slik han ser det, handlet ikke bare Aker Kværner-kjøpet om den ene avtalen, også jagerflykontraktene er med i diskusjonen.

– Dette handler om å utvikle et industrielt samarbeid mellom Røkke og Wallenberg, og Norge og Sverige, sier Ørnhøi.

Rolf Nereng jobber i PR-byrået Burson Marsteller, og er JAS Gripens mann i Norge. Han er også personlig pressetalsmann for Kjell Inge Røkke, noe han tidligere har avvist er problematisk, siden de to klientene ikke har motstridende interesser.

– Vi hadde en hyggelig middag, med hyggelige mennesker, er alt Rolf Nereng vil om tirsdagskvelden.

Trøffel i trøbbel

Servitøren serverer en italiensk rødvin, Cigliuti Barbera d’Alba Serrabolla 2004, og kommer med hovedretten: and med en portvinssaus, linser og sopp. Solvang lukter på vinen og smiler.

Regningen kommer på bordet, Ørnhøi tar en titt:

– Nei. Det var ikke så dyrt, det. Jeg hadde trodd det skulle være verre.

Med til historien hører det også hvem som betalte regninga. Den endte hos advokat Solvang.

Før de tre går, tar Solvang opp en hvit konvolutt fra sin brune skinnmappe. Wallenbergs advokat sender den over bordet og Ørnhøi bretter den og legger den på innerlomma.

Våpenhandlerne forlater bordet. På vei ut møter de Aftenpostens vinjournalist Geir Salvesen. Knut Solvang antyder at vinjournalistene i Norge ikke har integritet, og setter spørsmålstegn ved troverdigheten i anmeldelsene. Salvesen svarer kort og greit:

– Vi hadde nok blitt gjennomskuet hvis det var noe som ikke stemte.

Les mer i Dagbladet papir i dag!

SV-TOPP: Stein Ørnhøi (71) er langvarig SV-medlem og sitter i regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk. Her sitter han med konvolutten han fikk av lobbyistene.
KANDIDAT: Svenske JAS Gripen er en av tre jagerflytyper som kjemper om Luftforsvarets gunst. Her et eksemplar på Ørlandet hovedflystasjon under øvelsen Cold Response i Nord-Norge i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer