Her får Svein (40) tilbake marihuana fra norske tollere

Siden den er innført som medisin, kan de ikke nekte ham å ta det med inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Her henter Svein Berg (40) ut marihuanaen han fikk beslaglagt på  Gardermoen. Siden den er innført som medisin kan ikke tollerne nekte ham å ta det narkotiske stoffet med inn i landet.

- Dette er vel et engangstilfelle. Jeg vet ikke hva som skjer videre, men det er vel noe møtevirksomhet, tror du ikke det? sier tollbetjenten, og gir Svein Berg tilbake de 30 grammene med marihuana som tollerne beslagla da Berg kom med flyet fra Amsterdam noen måneder tidligere.

Web-tv selskapet Killerbunnytv.com fulgte med på turen og dokumenterte nordmannens innførsel av narkotika. Berg er diagnostisert med ADHD og posttraumatisk stressyndrom. Marihuanaen virker smertestillende og beroligende.

Smertelindring Men selv om tollerne på Gardermoen aldri tidligere har delt ut det de ellers omtaler som narkotika, er det ikke sikkert at utleveringen blir et engangstilfelle.

- Det er ikke marihuana som er poenget. Dette er et godkjent legemiddel i det landet der det ble utskrevet, sier seksjonssjef Martin Bjerke ved Legemiddelverket.

Det er Schengen-avtalen som gjør at det i visse tilfeller er fullt lovlig å ta med seg marihuana til Norge.

- Hvis man innenfor Schengen har blitt foreskrevet et legemiddel på lovlig vis, og fått dette utdelt på et godkjent apotek, så kan man fritt ta dette med seg til Norge, sier han.

Gleder seg til å smake Og det er akkurat slik Svein Berg skaffet seks gule plastbokser med lovlig marihuana. På parkeringsplassen utenfor flyplassen skrur han av lokket på en av plastkoppene.

ADHD: Svein Berg (40) sier marihuanaen lindrer ADHD-symptomene hans. Foto: KillerbunnyTV.com
ADHD: Svein Berg (40) sier marihuanaen lindrer ADHD-symptomene hans. Foto: KillerbunnyTV.com Vis mer

- Nå gleder jeg meg til endelig å få lov til å smake på medisinen, sier han.

Web-tv selskapet Killerbunnytv.com fulgte med på turen og dokumenterte nordmannens innførsel av narkotika. Berg er diagnostisert med ADHD og posttraumatisk stressyndrom. Marihuanaen virker smertestillende og beroligende.

- Jeg husker veldig godt første gang jeg prøvde å røyke. Det var som å oppnå total stillhet inne i hodet. Alle smertene i ryggen og nakken slapp og så sov jeg veldig godt. Det var en befrielse, sier Berg.

Medisin Han foretrekker virkningen av marihuana framfor det amfetaminliknende stoffet Ritalin, som ellers er vanlig i behandlingen av ADHD. Han kan ikke fatte at det er lov til å dele ut amfetamin på norske apotek, men at det er så stor motstand mot medisinsk bruk av marihuana.

- Legene i Norge vil ha meg over på hardere stoffer. De vil jeg skal slutte med cannabis så jeg kan begynne med Ritalin, sier han.

I stedet kontaktet han en nederlandsk lege og avtalte et besøk.

- Han var klar over at jeg ikke bor i Nederland, men leger der er vant til å ha pasienter fra hele verden, sier Berg.

PÅ BOKS: Marihuana fra Nederland. Foto: KillerbunnyTV.com
PÅ BOKS: Marihuana fra Nederland. Foto: KillerbunnyTV.com Vis mer

Han er lei av å bli sett på som narkoman fordi han bruker cannabis for å lindre ADHD-symptomene.

- De som har ADHD og bruker amfetaminpreparater daglig, blir ikke sett på som narkomane, men som syke mennesker som får medisinene sin. Men en person som bruker cannabis flere ganger om dagen blir sett på som narkoman, bare fordi cannabisen hjelper mot ADHD-symptomene, sier han.

Unik sak Seksjonssjef Bjerke hos Legemiddelverket opplyser at det ikke er vanlig at tollere må dele ut beslaglagt narkotika.

- Det er bare så vidt vi har vært borti slike saker. Og det er jo litt spesielt med Nederland, for de har jo litt andre regler. Medisinsk marihuana har vært tilgjengelig på nederlandske apotek siden 2003. Alle personer, uansett nasjonalitet, kan ta stoffet lovlig med til Norge dersom man kan dokumentere at man har fått stoffet på legalt vis som medisin.

- Man må ha en resept der det framgår en dosering og dokumentasjon på at dette er lovlig utlevert fra et apotek, sier Bjerke.

Kan ikke gripe inn Tollvesenet ønsker ikke å uttale seg om saken og henviser til at den ble en politisak ved Romerike politidistrikt. De brukte et halvt år på å finne ut av hvordan de skulle håndtere marihuanabeslaget.

- Ja, vi kan trygt si at det var en spesiell situasjon å måtte levere tilbake marihuanaen. Vi ble overrasket over at reglene er som de er, men vi kan ikke gripe inn mot annet enn det som er forbudt, sier kriminalsjef Mona Hertzenberg.

Hun forteller at det bare er denne ene gangen politiet på Romerike har måttet gi tilbake beslaglagt narkotika.

GLEDER SEG TIL Å «SMAKE»: Svein viser fram marihuanaen han fikk tilbake fra norske tollere. Foto: KillerbunnyTV.com
GLEDER SEG TIL Å «SMAKE»: Svein viser fram marihuanaen han fikk tilbake fra norske tollere. Foto: KillerbunnyTV.com Vis mer

- Hvis vi oppdager at denne ordningen blir misbrukt, må vi nok ta dette opp på et mer overordnet nivå, sier hun.

Fakta: Medisinsk marihuana

• Marihuana er tørkede blader fra cannabisplanten, og er best kjent som et narkotisk stoff som røykes.

• Den medisinske effekten av marihuana er at det hjelper mot smerter og kvalme, samt at det kan gi økt matlyst.

• Marihuana brukes blant annet i behandlingen av MS, Alzheimer, kreft, hiv/AIDS, psykiatriske lidelser og tyngre narkomani.

• Medisinsk marihuana er godkjent som legemiddel i Canada, Østerrike, Tyskland, Sveits, Nederland, Tsjekkia, Spania, Israel, Italia, Finland og Portugal.

• I USA er det godkjent i 19 av 50 delstater og i Washington DC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer