Her får «verstingene» dommen

Som en selvopphøyet pave lyser Carl I. Hagen sine motstandere i Oslo Frp i bann. Med sentralstyret i ryggen sørger Hagen for å fjerne partiets verstinger for lang tid framover. - En politisk henrettelse, sier en opprørt Dag Danielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dag Danielsen trodde knapt sine egne øyne da han i går kveld fikk lese dommen på 30 måneders utestengelse.

- Jeg er dypt skuffet og sjokkert. Jeg mener vi hadde klart å tilbakevise alle påstandene og trodde sentralstyret ville ta til fornuft.

Også en rekke andre sentrale partimedlemmer i Oslo Frp får strenge dommer etter at sentralstyret med Carl I. Hagen i spissen konkluderer med at medlemmene har motarbeidet partiet. Her er lista:

  • Od S. Soring: ekskluderes
  • Sissel Dagslett: 30 måneders suspensjon
  • Nils Christian Dahl: 18 måneders suspensjon
  • Haakon Haugen: 18 måneders suspensjon
  • Svein Arne Nordølum: 12 måneders suspensjon
  • Mette Libak: 6 måneders suspensjon
  • Kjell Grønnevik: 6 måneders suspensjon

Ytterligere seks hadde ikke fått sin dom i går kveld.

Vil ha makt

Med dommene sørger Fremskrittspartiets sentralstyre for kraftige utrenskninger før det viktige stortingsvalget kommende høst. Carl I. Hagen har tatt mål av seg til å havne i regjeringsposisjon, da trenger han all den ro og kontroll han kan få. Ved å suspendere uromomentene skal nødvendig kontroll i det viktige oslolaget gjenvinnes.

Så får det heller være at omverdenen betrakter det hele med måpende munn og lurer på hvor det er blitt av den demokratiske og liberale takhøyden i partiet.

Carl I. Hagen ville ikke kommentere saken i går.

Lang ventetid

Mens Hagen skrev ut bannbuller på Youngstorget, satt Dag Danielsen sammen med seks andre utstøtte disipler i nylig utmeldte Tore Egges leilighet på Majorstua i Oslo. Med stearinlys og tulipaner på stuebordet, romslige mengder konfekt, kaffe og brus var det nesten så en slags julefred senket seg over forsamlingen.

Men det var ikke nissen Danielsen & Co ventet på, bare brevet fra Carl I. Hagen. Det som forteller om de har noen framtid i partiet eller ikke.

- Mangler empati

Ved 19.15-tida kommer beskjeden om at sentralstyremøtet er over. Hagen og hans nærmeste har avsagt dom. Danielsen prøver å få kontakt med generalsekretær Geir Mo for å få resultatet, men kommer aldri lenger enn til sekretæren. Han forsøker å få avgjørelsen sendt via e-post, men lykkes ikke.

- Klart jeg er fryktelig spent, sier Danielsen, og finner seg en plass i sofaen.

Geir Egges leilighet er beleiret av tidligere partikolleger, to tv-team og 10- 12 fotografer og journalister.

Ventetida er uutholdelig, men Hagen lar sine partikolleger dingle i uvisshet enda en stund.

- Nok et eksempel på manglende empati, sier Danielsen, mens Carl I. Hagen dukker opp på TV2-nyhetene.

Han sier at denne typen saker er svært vanskelige, men sier ikke et kvekk om hva de er kommet fram til. Noen fnyser av partilederen. Dag Danielsen stirrer tilsynelatende uberørt inn i skjermen.

En mobiltelefon ringer igjen. Danielsen tar den, som vanlig. Kort samtale, så sier han:

- Det kommer med bud. En bil fra Tiny er på vei!

Fratatt rettigheter

Bilen fra Tiny - budfirmaet den velkjente Frp-eren Henning Holstad i sin tid etablerte - triller opp foran inngangen like over klokka 21.30. Danielsen håper fremdeles at argumentene han og hans advokatbror, Per Danielsen, har lagt fram, er nok til å stoppe eksklusjons- og suspensjonssakene i sentralstyret.

Etter å ha signert for brevet, snur han seg mot blitzregnet og leser:

- Varsel om suspensjon.

Dag Danielsen har fått 30 måneders suspensjon fra Frp. I to og et halvt år er han strippet for alle rettigheter som Frp-politiker.

- En politisk henrettelse, sier han stille.

Bare Od S. Soring fikk strengere straff: Eksklusjon fra partiet på grunn av det Hagen beskriver som «sterke angrep på Fremskrittspartiets overordnede organer».

- Nå er jeg spent på reaksjonene innad i Oslo Frp og i landet for øvrig.

- Hva håper du skjer?

- Jeg håper folk blir stående i partiet, og tar et oppgjør med det som har skjedd. Bare på den måten kan lokaldemokratiet gjeninnføres i Frp, slik at dette ikke blir Carl I. Hagens private parti, sier Danielsen.

Dag Danielsen har tre muligheter: akseptere suspensjonen, anke til landsstyret eller forfølge saken i rettsapparatet. I går ville han ikke si hvilken løsning han velger.

Dersom Danielsen velger å melde seg ut av Fremskrittspartiet, mister partiet posisjonen som Stortingets nest største parti med de privilegier det medfører.

- Selv om det ikke er vel ansett å ta seg tenkepauser i Frp, akter jeg å ta det litt med ro nå. Diskutere saken med min bror og andre rådgivere. Så får vi se.

SUSPENDERER: Carl I. Hagen i spissen konkluderer med at medlemmene har motarbeidet partiet.