Her får vinden fossen til å sprute oppover

Se den utrolige værvideoen fra Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattis Falch fikk seg en noe uvanlig opplevelse da han i ettermiddag var på kjøretur i Hunnedalen i Rogaland.

Vinden var nemlig så sterkt at den fikk fossen i fjellsida til å sprute oppover.

Rimelig heftig - Det var en fin liten kuling nede i dalen, men oppe på fjelltoppen ved stupet blåste det rimelig heftig. Det var typisk norsk uvær med hagl og ekstra sterk vind. Men det var jo totalt væromslag - fra solgløtt til hagl på fire minutter - så jeg ville ikke akkurat gå ut av bilen, sier Falch.

Likevel hadde 31-åringen fra Stavanger instinktet i orden.

- Da jeg så det, parkerte jeg bilen på en parkeringsplass og filmet ut gjennom bilvinduet, sier Falch til Dagbladet.

Herjet i hele Norge Vinden har herjet i hele Norge i dag.

Full storm og kraftige vindkast på over 30 m/s har blant annet ført til at et vogntog blåste av E6 i Nordland, tusenvis av strømløse husstander i Oslo og Akershus, stengt fjellovergang over Dovrefjell og stengte veier i Møre og Romsdal på grunn av trefall.

Uværet vil gradvis avta i kveld torsdag, men på fredag braker det løs med stiv kuling utsatte steder.

- Igjen kommer det et lavtrykk som vil prege hele landet, men dette er jo typisk for årstiden særlig for folk i Nord-Norge og på Vestlandet. Det er tid for ruskevær - og ruskevær får de, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.
 
HAR DU BILDER ELLER TIPS? TIPS OSS 2400 eller 2400@dagbladet.no

Stiv kuling og snø Verst blir det i Trøndelag, Møre og Romsdal og i Finnmark hvor det meldes om stiv kuling opp mot 20 m/s.

Ifølge Meteorologisk institutt vil vindretningen være sørlig. Dermed er det ikke spådd så kraftig vind i fjellene fordi vinden vil holde seg parallelt med kysten.

I likhet med Østlandet blir det mildvær, mens i Nord-Norge kan det bli snø og sludd enkelte steder.

- Det stramme vindfeltet over hele landet skyldes et høytrykk som ligger i havet vest for Irland. Når dette er kombinert med et lavtrykk ved Kolahalvøya nord i Russland, slår vinden kraftig ned, forklarer statsmeteorologen.

Ingen personer skal ha blitt skadet som følge av uværet de siste dagene. Uværet vil gradvis avta i store deler av landet i løpet av neste uke.

Varmt, mildt og sol Biseth Granan forteller videre at det på Østlandet har vært såkalt fønvind, - en varm og tørr, ofte kortvarig, vind. Dette førte til at for eksempel Oslo hadde en temperaturøkning på ti grader i løpet av én time.

Værstasjonen på Blindern i Oslo viste onsdag 13,7 grader, og ifølge værvarslingstjenesten Yr var dette den varmeste novemberdagen i Oslo på over 100 år.

Ikke siden 1899 har det vært så varmt så sent i november som i år.

For to uker siden herjet stormen Hilde med vindkast opp mot 35 m/s i Trøndelag, Helgeland og Nordland 16.-17. november.