Her feiler minerydderne

Her dundrer minerydderne løs på et sprenghode med 35 kilo sprengstoff. Det tok livet av fem soldater i Kabul. Nå får offiserene kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bildet er tatt samme dag som tre danske og to tyske soldater mistet livet i en tragisk sprengningsulykke i Kabul i mars. Bildet viser at soldatene går løs på stridshodet på en sovjetisk rakett med hammer og skrujern. Hodet inneholder 35 kilo sprengstoff. Den tragiske ulykken skjedde da en tysker planter hammeren rett ned i det blotlagte sprengstoffet.

Nå skriver den danske avisa Jyllandsposten at ulykken kunne vært unngått. Danske offiserer hadde nemlig sterke indikasjoner på at en livsfarlig overtredelse av ordre kom til å skje. Men de unnlot å gripe inn.

Offiserene hadde ifølge avisen så mye informasjon om at minerydderne i Afghanistan kom til å foreta en livsfarlig operasjon med gamle russiske raketter at de kunne ha forhindret eksplosjonen i Kabul 6. mars.

Soldatene i Kabul hadde på eget initiativ planlagt å ta ut sprengstoffet for å ta med missilen hjem. Dette var ikke beordret og var fullstendig livsfarlig og ureglementært. De danske offiserene var så bekymret at de vurderte å lage et notat for å skjerpe inn reglene ovenfor styrken i Afghanistan. Dette ble imidlertid ikke gjort.

Flere andre soldater og offiserer i Kabul skal ha reagert. Blant annet kom en tysk major til sprengningsområdet klokka 16:15 samme dag som ulykken skjedde. Han spør bekymret sine soldater om bruken av hammer direkte mot sprenghodene som er vanskelige å få åpnet. Han velger likevel ikke å foreta seg noe.

<B>BOMBE:</B> De sovjetiske missilene hadde sprenhoder med 35 kilo sprengstoff. Her forsøker minerydderne å åpne den med hammer og skrujern. Samme dag skjedde ulykken som kostet fem liv.