KLAR SEIER: Syrias president Bashar al-Assad vant valget med 88,7 prosent av stemmene, opplyser nasjonalforsamlingens president. Tilhengerne hans feiret i Damaskus i kveld. Foto: AFP / NTB scanpix
KLAR SEIER: Syrias president Bashar al-Assad vant valget med 88,7 prosent av stemmene, opplyser nasjonalforsamlingens president. Tilhengerne hans feiret i Damaskus i kveld. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Her feirer de at Assad fikk 89 prosent av stemmene i Syria

Despoten sikrer ny presidentperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad vant valget med 88,7 prosent av stemmene, opplyser nasjonalforsamlingens president.

Presidentvalget sikret Bashar al-Assad en tredje sjuårsperiode som leder i det borgerkrigsherjede landet.

Assad stilte mot to relativt ukjente motkandidater, forretningsmannen Hassan al-Nouri og Maher Hajjar, en lokalpolitiker fra Aleppo, som fikk henholdsvis 4,3 og 3,2 prosent av stemmene.

Vestlige politikere har gjort det klart at valgresultatet ikke vil ha noe å si og kalt det hele en farse.

På grunn av borgerkrigen i landet ble det bare avholdt valg i områder regimet kontrollerer. I over 60 prosent av landet var det derfor umulig å holde valg.

- Digert null Ifølge grunnlovsdomstolen avla 73,42 prosent av de stemmeberettigede stemme i det omstridte presidentvalget i Syria.

- Antall folk som kunne stemme, både i og utenfor Syria, var 15,8 millioner, og 11,6 millioner deltok, sier Majed Khadra, talsmann for grunnlovsdomstolen.

USAs utenriksminister omtalte valget som et digert null og oppfordrer presidenten og hans allierte, som Iran, Russland og den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah, til å få slutt på den tre år lange krigen i landet.

FEIRER I GATENE: Det var bare i regimekontrollerte områder, som hovedstaden Damaskus, at det ble avholdt valg i dag. Foto: AFP / NTB scanpix
FEIRER I GATENE: Det var bare i regimekontrollerte områder, som hovedstaden Damaskus, at det ble avholdt valg i dag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Også EU sier at valget er illegitimt.

- Regimet må starte virkelige politiske forhandlinger som åpner for det sanne ønsket til det syriske folk, heter det i en erklæring.

Med ektefellen I hovedstaden Damaskus var stemningen under valget «surrealistisk», ifølge nyhetsbyrået AFPs reporter i byen. Mennesker i gatene som sang sin støtte til Assad, ble avbrutt av lyden av eksplosjoner.

Granatangrep fra opprørere rammet hovedstaden gjennom dagen, samtidig som regimets fly bombet opprørskontrollere områder i hovedstaden.

Assad møtte smilende opp i sentrum for å stemme på seg selv i presidentvalget. Kledd i en mørkeblå dress møtte Assad opp sammen med hustruen Asma. Paret ble fulgt av Syrias statlige TV-kanal, som også sendte bilder av lange køer utenfor valglokalene.

(NTB)

NY PERIODE: USAs utenriksminister omtalte valget som et digert null og oppfordrer presidenten og hans allierte, som Iran, Russland og den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah, til å få slutt på den tre år lange krigen i landet. Foto: AFP / NTB scanpix
NY PERIODE: USAs utenriksminister omtalte valget som et digert null og oppfordrer presidenten og hans allierte, som Iran, Russland og den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah, til å få slutt på den tre år lange krigen i landet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer