Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SLAGET OM MOSUL:

Her feirer de at IS er ute av byen:
- Marerittet er over

Vanlige irakere kan endelig gå til frisøren og ta seg en røyk, etter at IS er jaget ut. 

ENDELIG: Etter to år under terrorgruppa IS sitt jerngrep, er byen Al Fazliya, som ligger 20 kilometer unna Mosul, endelig fri. Det feires. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har feiret i ei uke nå, forteller Ahmed Abu Usama.

Al Fazliya er en by bare 20 kilometer fra Mosul. For bare noen dager siden var byen under IS sitt jerngrep, men nå er de fri. Fem kilometer bortenfor ligger byer fortsatt under IS´ kontroll.

Terrorgruppa rømte da kurdiske Peshmerga-styrker tok seg inn i byen.

- Vi er så glade for at dette marerittet er over, sier en lokal barberer i byen, Ahmed Abu Usama.

Det er CNN som har vært i Al Fazliya, du kan se deres sterke videoreportasje øverst i denne saken.

En måned i fengsel for hårklipp

- Abu Usama og andre barberere har ikke hatt noe å gjøre siden IS inntok byen for mer enn to år siden. Å klippe håret var bare lov med godkjennelse fra terrorgruppa, og man kunne risikere en måned i fengsel hvis man klippet seg uten lov. Å barbere seg var forbudt. Det samme var røyking.

- Jeg er full av frihet når jeg røyker her ute på gata, forteller Olive Farmer Mahmoud til CNN.

I videoen over feirer menneskene friheten med å gjøre alle tingene som tidligere var forbudt. Abu Usamas barbersalong blir nedrent av folk som etterlengtet tar sin første klipp etter befrielsen.

- Under IS kunne vi ikke gjøre noe uten deres tillatelse. Etter at de dro, har vi endelig kunnet leve som normalt, forteller Shihab, en annen innbygger.

Bot for å gå ut døra

For kvinnene er overgangen - og befrielsen - enda større.

Garbya Abbas er en kvinne som bor i den nylig befridde byen. Hun forteller at kvinnene i byen måtte ha hele ansiktet tildekket ute på gata. Hvis ikke, risikerte de å få bøter.

IS jages ut

I dag melder nyhetsbyrået NTB at koalisjonen, ledet av USA, har innledet flyangrep mot IS- stillinger i Gogjali, som er en fortad til Mosul. Samtidig har kampene på bakken økt i styrke.

Hvis styrkene klarer å innta Gogjali og skaffe kontroll over landsbyen, vil det være første gang at irakiske soldater har tatt steget inn i Mosul, etter at de ble drevet ut av byen av IS i juni 2014.

Irakiske styrker har med støtte fra kurdiske allierte, sunnimilits og sjiamilits, og med bistand fra den amerikanskledede luftkoalisjonen, i over to uker nærmet seg Mosul på flere fronter for å drive IS ut av storbyen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!