OMSTRIDT: Ordføreren i London Boris Johnson, sier at myndighetene er forberedt på voldsepisoder etter flere små bruduljer rundt om i England etter den tidligere statsministerens død, skriver Inquirer News. Foto(venstre): AFP PHOTO / LINDSEY PARNABY. Foto(midtfelt): AFP PHOTO / CARL COURT Foto(høyre): AFP PHOTO / CARL COURT.
OMSTRIDT: Ordføreren i London Boris Johnson, sier at myndighetene er forberedt på voldsepisoder etter flere små bruduljer rundt om i England etter den tidligere statsministerens død, skriver Inquirer News. Foto(venstre): AFP PHOTO / LINDSEY PARNABY. Foto(midtfelt): AFP PHOTO / CARL COURT Foto(høyre): AFP PHOTO / CARL COURT.Vis mer

Her feirer de Thatchers død

Mange briter stormer i kveld Londons gater for å vise sitt avsky og hat mot «Jernkvinnen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i London jobber nå med å holde i sjakk markeringen av Margaret Thatchers død.

Det hele er iscenesatt av motstandere av «Jernkvinnen» og foregår på Trafalgar Square, som er en av Londons mest kjente plasser.

Ordføreren i London Boris Johnson, sier at myndighetene er forberedt på voldsepisoder etter flere små bruduljer rundt om i England etter den tidligere statsministerens død, skriver Inquirer News.

«Thatchers dødsfest» Avisen skriver også at politiet er bekymret for sikkerhet rundt Thatchers begravelse førstkommende onsdag. Her vil blant annet dronning Elizabeth II, statsminister David Cameron og 2000 gjester befinne seg.

Det er ingen formell demonstrasjon som har blitt organisert i kveld, men over 1500 mennesker har trykket «Bli med» på «Thatchers Død»-«fest» på Facebook.

Representanter for gruvearbeidere planlegger å reise til hovedstaden sammen med studenter og venstreorienterte grupper, skriver The Guardian.

MARKERING:  Politiet forsøker å stanse bruduljene. Foto: AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN.
MARKERING: Politiet forsøker å stanse bruduljene. Foto: AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN. Vis mer

I tillegg er det gjort flere markeringer fra fansen på forskjellige fotballkamper. Blant annet på kampen mellom Reading og Liverpool som nå er ferdigspilt.

- Slår ned på vold Under sin periode som statsminister drev hun blant annet med store nedskjæringer i antall gruver, kullproduksjonen og ansatte i gruvene.

En talsmann for Scotland Yard sier at han har snakket med  en rekke personer som har uttalt at de skal delta i dagens protest, skriver Inquirer News.

Londons borgermester sier at folk kan protestere, men advarer med at politiet vil slå hardt ned på vold.

- Vi lever i et demokrati hvor folk har rett til å protestere, de er berettiget til å ha det gøy og gjøre hva de vil, sa Johnson til LBC radio i går.

Hatet og elsket Konservative Thatcher er den eneste kvinnelige statsministeren Storbritannia har hatt. Hennes død har skapt en voldsom debatt om hvilken arv hun egentlig etterlater seg.

Men Thatcher har også mange beundrere som krediterer henne for sitt bidrag til å avslutte den kalde krigen og at hun fikk rettet opp i den britiske økonomien etter flere tiår med nedgang.

 ARRANGEMENT:  Det er ingen formell demonstrasjon som har blitt organisert i kveld, men over 1500 mennesker har trykket «Bli med» på «Thatchers Død»-«fest» på Facebook. Foto: AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN.
ARRANGEMENT: Det er ingen formell demonstrasjon som har blitt organisert i kveld, men over 1500 mennesker har trykket «Bli med» på «Thatchers Død»-«fest» på Facebook. Foto: AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN. Vis mer

Men motstanderne på venstresiden beskylder henne for å sette millioner ut av arbeid med hennes radikale ønske om et fritt marked.

Hennes politiske arv har fått navnet «Thatcherismen».

 MARKERING:  Før kampen mellom Reading og Liverpool. Foto: REUTERS/Eddie Keogh.
MARKERING: Før kampen mellom Reading og Liverpool. Foto: REUTERS/Eddie Keogh. Vis mer