FEIRET JUL: I 27 år feiret Mona Høiness jul med ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl. Nå kjemper hun mot ekteparets slektninger, etter at fru Urdahl oppnevnte henne til enearving. 
Foto: Privat
FEIRET JUL: I 27 år feiret Mona Høiness jul med ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl. Nå kjemper hun mot ekteparets slektninger, etter at fru Urdahl oppnevnte henne til enearving. Foto: PrivatVis mer

Her feirer Mona Høiness jul med sine millionærvenner

Ti år seinere mener ekteparets slektninger de har fått bevis som kan frata kjendisadvokaten en arv på 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er steile fronter i arvestriden hvor kjendisadvokat Mona Høiness står i sentrum. Hun er blitt trukket for retten av åtte slektninger av det avdøde ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

De står tomhendt igjen etter at barnløse enkefru Urdahl oppnevnte Høiness til enearving i sitt testament.

Like før skittentøyvasken om 100-millionersarven skulle opp for retten, har slektningene nå fått tilgang til helsedokumenter deres advokat betegner som «viktige beviser».

MILLIONVILLA: Striden står blant annet om ekteparet Urdahls gamle villa på Frogner. Eneboligen er i underkant av 200 kvadratmeter, med en tomt på 1,3 mål. I tillegg står et tilbygg på tomten, som er i underkant av 700 kvadratmeter, ifølge Plan- og bygningsetaten. Foto: Jacques Hvistendahl
MILLIONVILLA: Striden står blant annet om ekteparet Urdahls gamle villa på Frogner. Eneboligen er i underkant av 200 kvadratmeter, med en tomt på 1,3 mål. I tillegg står et tilbygg på tomten, som er i underkant av 700 kvadratmeter, ifølge Plan- og bygningsetaten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

De mener nemlig fru Urdahls testament er ugyldig, fordi hun skal ha vært dement da det ble skrevet. Advokat Fred Gade skriver til Dagbladet at hans klienter føler at sakens opplysninger nå må fram i dagen.

- En stor belastning Mona Høiness kvitterer med å legge fram en rekke dokumenter hun mener viser at enkefru Urdahl var ved sine fulle fem. Høiness er skuffet over at skiftetvisten, som egentlig skulle opp for retten på mandag, er blitt utsatt på ubestemt tid.

- Dette er andre gang motpartens advokat har fått utsatt den rettsprosessen han selv har satt. Motivene for utsettelsen har vært vikarierende. Den siste søknaden gjaldt sykdom. Nå legger vi fram dokumenter som skulle vært presentert i retten til uka for å vise at hele saken har kollapset. Motparten har ingenting å fare med. Jeg legger fram denne dokumentasjonen nå for å stoppe ryktespredningen om min rolle. Det har vært en stor belastning, sier advokat Mona Høiness til Dagbladet.

Den store mengden dokumenter viser blant annet resultatene fra en helsetest Urdahl tok 15 måneder etter at testamentet ble skrevet, og sju måneder etter en annen test tatt etter at hun falt og slo seg.

Ikke krav på arv Urdahl skårer 28 av 30 mulige poeng på denne testen, mye bedre enn testen sju måneder tidligere. Det konkluderes med at hun virker orientert og svarer klart og tydelig på spørsmålene. Det understrekes at denne testen alene ikke er tilstrekkelig til å diagnostisere demens.

TO EIENDOMMER I NORD: I tillegg til villaen på Frogner i Oslo, er to eiendommer i Torsken kommune registrert i Synnøve Alver Urdahls navn. Den ene har en tomt på rundt 200 mål.
TO EIENDOMMER I NORD: I tillegg til villaen på Frogner i Oslo, er to eiendommer i Torsken kommune registrert i Synnøve Alver Urdahls navn. Den ene har en tomt på rundt 200 mål. Vis mer

- Vi oppfatter som en konklusjon at pasienten har god samtykkekompetanse, heter det i et dokument fra Silurveien sykehjem.
 
Andre dokumenter fra helsevesenet viser at fru Urdahl motsatte seg at slektningene skulle få innsyn i hennes helsetilstand mens hun var på sykehjem etter en fallulykke.
 
Ingen av slektningene har krav på en krone i arv dersom de ikke greier å overbevise byfogden om at testamentet er ugyldig.

- Hindret kontakt Mona Høiness hadde sin første praksis som advokatfullmektig hos den høyt respekterte høyesterettsadvokaten Per Urdahl. Hun fikk nær kontakt med ekteparet, og har blant annet feiret jul sammen med dem i 27 år.

Dagbladet har fått tilgang til flere håndskrevne brev skrevet av enkefru Urdahl. I brevene skriver hun blant annet at hun ikke ønsker at slektningene bak søksmålet skal besøke henne. Hun beskriver også Høiness som sin nærmeste pårørende, og skriver at hun har «vært som en datter» for henne og hennes avdøde ektemann.

Slektningene bak søksmålet, som er barn av Per Urdahls brødre og Synnøve Alver Urdahls tanter, mener Høiness hindret dem i å ha kontakt med enkefrua.

OPPBEVARTE TESTAMENTET: Advokat Erling O. Lyngtveit  kjente Per Urdahl, og oppbevarte det omstridte testamentet, etter ønske fra Synnøve Urdahl selv. Han er innkalt som vitne når arvestriden kommer opp for retten.
Foto: Berit Roald / Scanpix .
OPPBEVARTE TESTAMENTET: Advokat Erling O. Lyngtveit kjente Per Urdahl, og oppbevarte det omstridte testamentet, etter ønske fra Synnøve Urdahl selv. Han er innkalt som vitne når arvestriden kommer opp for retten. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer

- Etterhvert opplevde de at det ble umulig å få kontakt med Synnøve. De oppfattet at det var Høiness som styrte omverdenens tilgang til Synnøve, skriver Fred Gade.

- Det stemmer ikke med de faktiske forhold. Vi har stevnet i alt 14 vitner i denne saken, og flere av dem kan dokumentere at Synnøve allerede etter ektemannens begravelse i 2002 sa at hun ikke ville ha noe å gjøre med slektninger hun knapt kjente. Da hun ble innlagt på sykehjem, sto de plutselig i kø for å komme på besøk. Hun skjønte hva de var ute etter, og dessuten var Synnøve i altfor dårlig form til å ha mye besøk. Hun hørte dårlig, og hadde store plager etter at hun måtte trekke alle tennene i 2006. Hovedproblemet hennes var at hun hadde problemer med å bruke gebiss og mistrivdes i andres selskap uten tenner, sier Høiness.

Hemmelig advokat Hun benekter at hun har oppført seg uetisk i forbindelse med arvesaken.

- Det er selvsagt ikke jeg som har ført testamentet i pennen, og jeg har aldri vært Synnøves juridiske rådgiver. Jeg har hjulpet henne med å skrive noen få brev, i likhet med mine egne foreldre. Det er alt, sier hun.

PROFILERT ADVOKAT: Advokat Per Urdahl representerte blant annet departementsråd Karl Skjerdal i Industridepartementet i forbindelse med Kings Bay-saken. Skjerdal mistet jobben, men anla sak mot staten, vant og fikk jobben tilbake. 
Foto: NTB / Scanpix
PROFILERT ADVOKAT: Advokat Per Urdahl representerte blant annet departementsråd Karl Skjerdal i Industridepartementet i forbindelse med Kings Bay-saken. Skjerdal mistet jobben, men anla sak mot staten, vant og fikk jobben tilbake. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Hvem som faktisk skrev testamentet, er fortsatt en godt bevart hemmelighet.

- Omstendighetene rundt testamentets tilblivelse er uklare.  Vi har likevel en oppfatning om hvem dette kan ha vært, men overlater til de direkte involverte personer å forklare seg til media om dette, skriver Fred Gade.

- Privatsak Mona Høiness ønsker ikke å si hvem som har skrevet testamentet, fordi hun mener det som er relevant i denne omgang, er å tilbakevise at Urdahl var dement da hun skrev testamentet.
 
- Retten har forøvrig fått testamentet, og navnet vil komme fram der, sier Høiness, som heller ikke vil kommentere nøyaktig hva arven består av.

- Nei — av den enkle grunn at det er en privatsak.

NÆRE: Mona Høiness sto oppført i dødsannonsen til Per Urdahl som en av de nærmeste pårørende, noe slektningene tidligere har sagt de har reagert på.
NÆRE: Mona Høiness sto oppført i dødsannonsen til Per Urdahl som en av de nærmeste pårørende, noe slektningene tidligere har sagt de har reagert på. Vis mer

- Hva sier du til antydningene om at testamentet omfatter verdier for rundt 100 millioner kroner?
 
- Jeg vil overhodet ikke delta i noen debatt om verdier.

DØDE I FJOR: Synnøve Alver Urdahl sovnet inn i fjor sommer.
DØDE I FJOR: Synnøve Alver Urdahl sovnet inn i fjor sommer. Vis mer