Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her feirer Norges eldste 110-årsdagen

Elisabeth sydde for kjendisfruene. Og forteller hvorfor hun aldri giftet seg.

 BLE HYLLET PÅ 110-ÅRSDAGEN:   Landets eldste nålevende person, Elisabeth Julie Ekenæs, under feiringen av det jubileet på St. Halvardshjemmet i Oslo i dag. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
BLE HYLLET PÅ 110-ÅRSDAGEN: Landets eldste nålevende person, Elisabeth Julie Ekenæs, under feiringen av det jubileet på St. Halvardshjemmet i Oslo i dag. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag runder landets eldste innbygger en ny milepæl.

Elisabeth Julie Ekenæs er født i Østfold 2. juledag 1904, og 110-års dagen blir feiret med familie og daglige støttespillere på Kirkens Bymisjons aldershjem St. Halvardshjemmet i Gamlebyen.

- Elisabeth har vært en populær og avholdt tante i alle år. Selv om fysikken har skrantet de siste årene, har hun en uvanlig god matlyst til mennesker så høyt oppe i årene å være. Og lungebetennelsene har prellet av, sier niesen Jorunn Kleppe (75) i Stavern til Dagbladet.

Hun er med på bursdagsfeiringen på det private sykehjemmet der landets eldste har bodd de siste årene.

Kledde opp kjendisfruer
Ingen av bursdagsgjestene er gamle nok til å huske at jubilanten faktisk har vært en hovedstadens kjendisstylister.

 UNG DAME:  Elisabeth Julie Ekenæs om lag 25 år gammel på et bilde fra slutten av 1920-årene. Foto: Privat.
UNG DAME: Elisabeth Julie Ekenæs om lag 25 år gammel på et bilde fra slutten av 1920-årene. Foto: Privat. Vis mer

Eller syerske, som det het da.

- Tante Elisabeth selv har fortalt mye fra yrkeskarrieren, og andre vi har truffet også. Hun tegnet og sydde klær for Oslo finere systuer, som Otto Robsahm og Molstad. Fruene til datidens stjerner Jens Book-Jensen og Leif Juster kom til Elisabeth når de skulle ha finkjoler.

- Under andre verdenskrig ble hun enig med en av fruene om å sy kjolen litt ekstra lang for å skjule at strømpene var stoppet. Det var ikke nye strømper å få tak i, videreforteller niese Jorunn.

Taus i 11 år
Tanten var en kvikk og sprudlende dame fram til hun måtte gjenom en amputasjon, fikk hjerneslag og har vært bundet til rullestol siden hun var i slutten av 90-årene.

Hun har ikke kunnet prate siden 2003.

 101 ÅR GAMMELT FAMILIEBILDE:  110-årsjubilanten Elisabeth Julie Ekenæs (til høyre) som niåring i 1913 sammen med storesøster Karoline. Foto: Aspaas Nilsen.
101 ÅR GAMMELT FAMILIEBILDE: 110-årsjubilanten Elisabeth Julie Ekenæs (til høyre) som niåring i 1913 sammen med storesøster Karoline. Foto: Aspaas Nilsen. Vis mer

- Noe av det siste tante pratet om mens hun ennå var frisk og rørlig, var at hun håpet hun kom til å dø fort når hun ikke var å stand lenger til å stelle for seg selv. Der er hun ikke blitt bønnhørt, sier niesen.

Aldri røyk og alkohol
Dagens jubilant har aldri røykt eller drukket alkohol, og har levd etter kristne retningslinjer hele sitt lange liv og blant annet vært søndagsskolelærer.

Niesen tør ikke garantere om det har vært hele oppskriften på et lengre liv enn alle andre i kongeriket pr. i dag.

- Det kan vel ha noe med gener å gjøre, også. Hennes svenske mor ble 89, og eneste søsken - storesøster Karoline - ble 94.

Hun ble født i Marker i Østfold, der faren døde da hun var bare to år gammel. Oppveksten sammen med mor og storesøster hadde hun hos familie i Skiptvet.

 FLAGGDAG:  Landets eldste Elisabeth Julie Ekenæs, ble møtt med flagg på bordet under feiringen på St. Halvardshjemmet i dag. Da hun ble født i Marker i Østfold  2. juledag 1904, var Norge fortsatt i union med Sverige og det var nesten ti år til første verdenskrig startet.
Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
FLAGGDAG: Landets eldste Elisabeth Julie Ekenæs, ble møtt med flagg på bordet under feiringen på St. Halvardshjemmet i dag. Da hun ble født i Marker i Østfold 2. juledag 1904, var Norge fortsatt i union med Sverige og det var nesten ti år til første verdenskrig startet. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer

Hele sitt voksenliv har hun bodd og jobbet i Oslo, og er beæret med eget kapittel i Vålerenga Historielags oversikt over kjente personer i bydelen.

Handikapp staket livskurs
110-årsjubilanten ble født med såkalt klumpfot - et livslangt handikapp i 1904, en ortopedisk justering for lenge siden.

Niesen Jorunn Kleppe synes det er viktig å få fram dette momentet om livsløpet til sin avholdte tante.

- Vi pratet mye om hvorfor hun aldri giftet seg - hun som var så flink på skolen, populær som ungjente og glad i barn. Da nevnte tante alltid den deformerte foten. Ingen menn vil ha jenter med noe sånt, sa hun.

Ikke noe problem i dag
Jorunn Kleppe mener det peker på minst to store endringer i samfunnet i løpet av det siste hundreåret.

- Vi har snakket med leger som sier at hennes skade fra hun ble født, ikke er noe problem å rette opp hos barn nå. Det sier litt om hvilke framganger legevitenskapen har gjort. Og det sier mye om hvordan holdninger til handikapp har endret seg, sier niesen til Dagbladet.

 BURSDAGSKAKE:  Slik dekoreres en marsipankake når jubilanten runder 110 år.
Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
BURSDAGSKAKE: Slik dekoreres en marsipankake når jubilanten runder 110 år. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer

Og det sier litt om at ingen nordmann pr. i dag har levd lenger enn 110-åringen Elisabeth Julie Ekenæs.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media