- Her feirer vi amerikansk jul

Med inspirasjon hentet fra kjente amerikanske julefilmer, en god posrjon humor og galskap, har den lille bygda Ranvika blitt til et lite stykke Amerika.

JULEMANN: Kjell Arild Skjørsæther blant sine nissefigurer på trammen. Én gang ble han forvekslet med med figurene.  Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
JULEMANN: Kjell Arild Skjørsæther blant sine nissefigurer på trammen. Én gang ble han forvekslet med med figurene. Foto: Erik Hattrem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RANVIK (Dagbladet): Det begynte med en amerikaner som kjøpte seg hytte i Ranvika, ei bygd som ligger 40 minutter med bilkjøring utenfor Molde. Amerikaneren var selvsagt forberedt på julepynting av hytta, men lys ble til overs. Kjell Arild Skjørsæther fikk noen strimler med lys i gave. Det ble starten på dagens lysmani i adventstiden.

—Vi kjøpte dette huset i 2003. Huset vårt likner jo i utgangspunktet et pepperkakehus, så da passet det godt at vi dekorerer det deretter hver jul, sier Kjell Arils Skjørsæther til Dagbladet.

Turistmekka Han og kona har siden den gang, lagt til mer og mer pynt for hvert år som har gått. Og de er langt fra alene. Dagbladet telte sju grandiost dekorerte julehus i den lille bygda. Så mye oppmerksomhet har juelgrenda Ranvik vakt, at tilreisende kommer langveisfra for å se på dekorasjonene i amerikansk stil.

—Det kommer minibusser med folk på tur for å se. Én gang kjørte en minibuss, full av skuelystne, seg fast på plenen mi. Det har skjedd at enkelte har klint nesa inn til stuevinduet i nysgjerrighet på hvordan vi har det innendørs, fortettel en lattermild Skjørsæther og drar en klassisk historie fra sine opplevelser i sitt juledekorerte hus:

KJELL ARILD SKJØRSÆTHER: Leker ikke butikk når han pynter til jul. Foto: Erik hattrem/Dagbladet
KJELL ARILD SKJØRSÆTHER: Leker ikke butikk når han pynter til jul. Foto: Erik hattrem/Dagbladet Vis mer

—En gang satt jeg med nisselua min og røyket sigar mellom nissedokkene på trappa. En dame stoppet bilen for å fotografere huset og nissesamlingen på trappa. Jeg satt helt rolig og hun merket ikke at det satt en levende nisse i utstillingen. Hun knipset bildet og dro videre, forteller han.

Strømprisen skaper folkesnakk Skjørsæther forteller at bygdas eget «strømpoliti» har hatt sine utspill når strømprisen er ekstra høy. Men det bryr han seg lite om.

—Vi har en dame som snakker høyt om strømsløsing og hva dette må koste. Jeg bruker mine egne midler slik jeg vil. Lyset er styrt av tidsur og er på fra ettermiddag til midnatt, sier han.

Inspirasjonen til selve dekoren kommer fra amerikanske filmer som «Hjemme Alene» og «Hjelp det er jul» med den sprø, men likevel så kjærlige familien Griswold. Men noen katastrofer har aldri rammet det lille lysende huset i Ranvika.

—Nei, noen katastrofer har aldri rammet vår juledekorasjon. Eller en strømforsyning til juletreet på taket tok fyr et år da, sier Kjell Arild.

DEMPET: Inne i dagligstua er det ikke like overdådig pyntet. FOTO:  Erik Hattrem/Dagbladet
DEMPET: Inne i dagligstua er det ikke like overdådig pyntet. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

—Ja, men så var det et innendørs juletre du satt på taket også da, repliserer kona kjapt.

Det føles helt naturlig å spørre om juletreet inne blir like mye dekorert med lys og staffasje som boligen. Til det svarer Skjørsæther:

—Nei, langt der ifra. Innetreet er lite, laget av plast og kjøpt på en billigbutikk. På det området fikk jeg gjennom viljen min, avslutter han.

Foto: Erik hattrem/Dagbladet
Foto: Erik hattrem/Dagbladet Vis mer