Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fester hvalen seg fast i ankeret og drar familiebåten etter seg

- Vår sju tonn tunge båt så ut som en badeleke. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har nok prøvd fiskelykken i løpet av sommeren, og kanskje også fått en fisk eller to på kroken.

Men det er neppe mange som kan matche amerikaneren Kent Huiskens ufrivillige «fangst».

For da han hadde med seg familien sin for å nyte en solskinnsdag på stranda i Toquart Bay utenfor Canada tidligere denne måneden, fikk de oppleve en hval på svært nært hold.

Hvalen likte tydeligvis selskapet, for lenge valgte den å svømme rundt mellom Huisken-familien og båten.

Kent Huisken (46), kona Val (46), sønnen Connor (15) og deres to hunder Tanner og Lucky, hadde ankret opp båten sin få meter fra land på omtrent ti meters dyp, og så etter hvert med skrekk og gru hvalen komme faretruende nærme båten.

- Så ut som ei filledokke «Jeg kunne ikke tro det jeg så. Hvalen kom så nærme, jeg trodde ikke engang en så stor hval kunne svømme i så grunt vann,» skriver han på bloggen sin.

Og den umiddelbare fornøyelsen av å få se hvalen på så nært hold, ble brått snudd til et full dramatikk, da hvalen skjøt opp av vannet like foran båten med ankertauet i munnen.

Huisken sørget for å forevige det hele på film, og har lagt ut videoen både på Youtube og på sin egen blogg.

«Vi så sjokkerte på, mens hvalen spant rundt og virret seg selv inn i tauet, samtidig som den dro båten etter seg, som om den var ei filledokke. Vår sju tonn tunge båt så ut som en badeleke,» skriver Huisken på bloggen sin.

Til Dagbladet forteller han at han tror hvalen fanget fisk og på uheldig vis fikk med seg tauet i prosessen.

FIKK SELSKAP AV EN HVAL: Denne hvalen bestemte seg for å svømme og dykke rett i nærheten av Kent Huiskens familiebåt. Foto: Kent Huisken
FIKK SELSKAP AV EN HVAL: Denne hvalen bestemte seg for å svømme og dykke rett i nærheten av Kent Huiskens familiebåt. Foto: Kent Huisken Vis mer

- Ankeret var begravet dypt ned i havbunnen, men tauet gikk jo naturligvis opp til båten, og hvalen fikk nok tak i det på vei opp mot vannoverflaten. Jeg tipper dette må ha vært en ung og nysgjerrig hval, sier han.

- Hjertet hamret i brystet Kent Huisken og sønnen Connor kastet seg oppi jolla, og dro ut mot båten, samtidig som den stakkars hvalen ble mer og mer panisk mens den desperat forsøkte å frigjøre seg selv fra ankertauet.

«Det var en skremmende følelse å se båten, og vårt midlertidige hjem, bli halt ut på havet av en så stor og vakker skapning, som slet med å frigjøre seg selv. Vi ønsket virkelig å hjelpe den, samtidig som vi også ville redde båten vår,» skriver han på bloggen sin.

Huisken bestemte seg så for å hoppe over i båten for å prøve å kutte over tauet, mens sønnen tok over jolla.

«Jeg fikk raskt fatt i kniven min for å kutte over ankertauet, hvilket ville være en liten pris å betale for å hjelpe denne fantastiske skapningen til å få tilbake sin frihet. Hjertet hamret i brystet mitt og beina føltes som gummi, mens jeg klatret langs siden av båten, samtidig som jeg så det enorme dyret i vannet. Jeg fryktet for både mitt og dens liv.»

Men før Huisken rakk fram til ankeret, greide hvalen selv å frigjøre seg ved å slite ankertauet i stykker.

Deretter så de hvalen svømme vekk.

Forsikret seg om at hvalen var uskadet «Våre hjerter gikk ut til ham og vi ba om at han var helt frigjort fra alle forviklingene, men vi kunne ikke se om han fortsatt hadde ankeret eller taurester festet på seg.»

Huisken forteller at de så deler av hvalens skinn flyte rundt, som et synlig bevis på dens tøffe kamp mot ankeret. Familien dro ut på havet for å se om de kunne finne hvalen og se om den var uskadet.

«Etter en stund så vi den, og heldigvis så hvalen ut til å ha det fint, til tross for at den fortsatt hadde tau rundt seg. Den så heldigvis ikke ut til å dra ankeret etter seg,» skriver han.

Huisken kontaktet deretter myndighetene, som berolighet ham med at de hadde gjort alt riktig, og at et hvalsafarinettverk skulle holde øynene oppe for hvalen.

- Ingen nyheter, er gode nyheter Til Dagbladet forteller Kent Huisken at han så sent som mandag snakket med fiskeridepartementet og dyrekontrollen i Vancouver.

SATTE SEG FAST: Men besøket fikk et dramatisk utfall, da hvalen satte seg fast i båtens ankertau. Foto: Kent Huisken
SATTE SEG FAST: Men besøket fikk et dramatisk utfall, da hvalen satte seg fast i båtens ankertau. Foto: Kent Huisken Vis mer

De fortalte at de er sikre på at dersom hvalen fortsatt hadde hatt taurester rundt seg, ville det ha vært rapportert inn, ettersom det har vært mye hvalsafari den siste tida.

- Det er den beste rapporten vi kan få. «Ingen nyheter, er gode nyheter» er virkelig sant i dette tilfellet. Forhåpentligvis er «Mr. Whale» ute på havet og nyter det nydelige høstværet, sier han.

DRO BÅTEN ETTER SEG: Samtidig som hvalen desperat forsøkte å komme seg løs fra tauet dro den med seg båten. Foto: Kent Huisken
DRO BÅTEN ETTER SEG: Samtidig som hvalen desperat forsøkte å komme seg løs fra tauet dro den med seg båten. Foto: Kent Huisken Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media