Her fester nordmennene i Magaluf

Etter to år med pandemi, er festglade nordmenn endelig tilbake på ferieøya.

LIV: Den «britiske» gata i Magaluf var lørdag kveld fylt med festglade mennesker og liv. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LIV: Den «britiske» gata i Magaluf var lørdag kveld fylt med festglade mennesker og liv. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MAGALUF (Dagbladet): Etter to år med pandemi kan endelig sydenglade nordmenn vende snutene tilbake mot Spania og feriefavoritten Mallorca.

Dagbladet har tatt turen til den spanske middelhavsøya som på kveldstid forvandles fra sjarmerende smågater, til en eneste stor nattklubb, fylt av festglade mennesker. Tilsynelatende flest briter.

- Dritgod stemning

Blant utallige utdrikningslag og lettkledde engelskmenn, kommer en gjeng hvitkledde gutter med matchende kapteinluer til syne.

«Ååå, Bergen by e nydelig», ljomer det fra party-gata i Magaluf.

Den festglade gjengen fra vestlandet på totalt åtte gutter ankom Spania for noen dager siden og er veldig fornøyde med å være tilbake i varmen etter to år med strenge reiserestriksjoner.

- Det er dritgod stemning. Hele byen er venner og det er bare positivitet, sier Tobias (20), som nettopp fylte år, og la feiringa til Magaluf sammen med gutta.

Han anslår at 80 prosent av de reisende er briter, men legger til at de bare er hyggelige.

STEMNING: Guttegjengen fra Bergen kan rapportere om god stemning i party-gata i Magaluf. Foto: Shad Madian / Dagbladet
STEMNING: Guttegjengen fra Bergen kan rapportere om god stemning i party-gata i Magaluf. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har elleve restauranter langs strandpromenaden i Mallorca innført kleskode på grunn av en «bølge av antisosial atferd blant fulle turister».

Lokale bareiere beskriver oppførselen til turistene som verre enn åra før pandemien.

Guttegjengen Dagbladet har snakket med har imidlertid ikke det samme inntrykket, og mener de aller fleste oppfører seg bra.

- Full rulle

Gjøran Dolve har jobba på Magaluf siden 2009. I 2016 kjøpte han opp det populære utestedet «Gjøkeredet» i den «skandinaviske» gata i byen.

For han hadde pandemien og restriksjonene som fulgte store konsekvenser.

- Vi har jo ikke hatt åpent. Det har vært veldig hardt. Vi har ikke fått noe støtte fra staten her nede, så det meste har gått fra egen lomme. Vi har også fått støtte gjennom «Gofundme» og gode stamgjester, sier han.

Dolve forteller at de har måttet starte «helt fra scratch» igjen etter pandemien.

- VÆRT HARDT: Pandemien har vært en påkjenning for bareier Gjøran Dolve, men med turistinnrykket i 2022, ser livet ut til å smile igjen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
- VÆRT HARDT: Pandemien har vært en påkjenning for bareier Gjøran Dolve, men med turistinnrykket i 2022, ser livet ut til å smile igjen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Heldigvis er det i år fullt innrykk av turister til øya, som er et populært reisemål for mange skandinavere. Det til stor glede for vestlendingen.

- Det er helt kanon. Det er full rulle, sier han, og legger til at han venter at det blir smekkfullt i september.

Han forklarer at de fleste stamgjester tar turen i mai og tidlig høst.

- Det blir helt kaos, legger han til.

Stedet som har både karsk og pølse i brød på menyen, er et populært møtested for ferierende nordmenn. Han understreker også at nordmenn stort sett oppfører seg bra på ferie, og at han sjeldent må gripe inn i situasjoner.

Også Dolve har fått med seg ryktene om at flere utesteder på Mallorca nå har innført kleskode på kveldstid. Det er ikke noe han selv vurderer.

- Her kan du komme i flipflops, t-skjorte og shorts. Folk er på ferie, det spiller ingen rolle. Vær deg selv, oppfordrer Dolve, som legger til at man ikke skal endre et konsept som allerede er bra.

Ferie etter restriksjoner

Også Linn Elisabeth Bjerke Møller (24) har tatt turen til Mallorca sammen med ei venninne denne uka.

Den nyutdanna sykepleieren sier at hun også har reist litt under pandemien, men at det nå er deilig å feriere uten strenge restriksjoner. Selv om hun mener det henger litt igjen i Spania, da de på kollektivtransport fortsatt må bruke munnbind.

FERIEKLARE: Linn Elisabeth Bjerke Møller (til venstre) og venninna Emilie Melvold Osen er glade for å være tilbake i varmen i Spania. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FERIEKLARE: Linn Elisabeth Bjerke Møller (til venstre) og venninna Emilie Melvold Osen er glade for å være tilbake i varmen i Spania. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Oslo-jentene har tatt turen for å nyte varmen og lange dager på standa, men forteller at det er en opplevelse å observere folkelivet i gatene på kveldstid.

- For å ta en ordentlig fest her måtte jeg nok ha drukket en del, sier Bjerke Møller.

Også de har inntrykk av at det er mye briter på ferieøya, og overraskende lite nordmenn, men forteller at de kjenner flere som skal nedover i nærmeste framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer