Her fester og kliner de unge gjestene for åpent kamera

Men de vet det ikke selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Utelivsbaronene bak Vulkan, Nox og Stravinsky har spredt suksessoppskriften fra Oslo til Klubbteateret i Drammen. Men vernet av gjestenes privatliv har de ikke vært like heldige med.

Via nattklubbens eget kamera har hvem som helst kunnet følge med på hvem som er på byen, hvem de er sammen og hvem som for anledningen kliner med hvem.

Kan føle seg krenket Utestedets overvåkningskamera er ett av 2048 norske overvåkingskameraer Dagbladet fant på nett i forbindelse med en artikkelserie om datasikkerhet. Videostrømmen lå på Internett uten noen form for passordbeskyttelse. Det opprører Datatilsynet:

- Det er skremmende, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Dagbladet har vært i kontakt med ungdommer fra overvåkningsvideoen som føler det svært ubehagelig å bli filmet på denne måten, og som ønsker å være anonyme.

Thon mener både gjester og ansatte som filmes på denne måten med rette kan føle seg krenket.

- Det kan være avslørende informasjon. Det er bilder av gjester og av ansatte, og det er klart at dette er jo noe som absolutt ikke har noenting på et offentlig nett å gjøre, sier Thon.

- Burlesk og teater Hvor lenge gjestene på Klubbteatret er blitt filmet «live» er uvisst. Nattklubben åpnet i fjor høst. Lokalavisa Drammens Tidende skrev da at utestedet i «bråkmakergata» var den største satsingen der på denne siden av 2000-tallet.

ÅPENT PÅ NETT: Dette styringspanelet fant Dagbladet åpent og usikret på nett. Det gir tilgang til et avansert overvåkningskamera inne på nattklubben Klubbteateret i Drammen. Foto: Skjermdump
ÅPENT PÅ NETT: Dette styringspanelet fant Dagbladet åpent og usikret på nett. Det gir tilgang til et avansert overvåkningskamera inne på nattklubben Klubbteateret i Drammen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Dette må være et av landets råeste nattklubblokaler, uttalte medeier Bo Vivike til dt.no.

Medinvestor og tidligere sandvolleyballstjerne Jørre Kjemperud sa bare «Au» på spørsmål om hva det hadde kostet å pusse opp stedet.

- Vi blander mange stilarter, her oppe er det en krysning av burlesk og teater, sa Vivike.

- En glipp Men at gjestene skulle vises på nett, sekund for sekund i hele åpningstida, var aldri meningen.

- Nei. Dette er en glipp. Og den skal vi ta tak i med en gang, sier markedsansvarlig Martin Hellström ved Klubbteateret til Dagbladet

Overfor Dagbladet er han opptatt av at vi ikke skal filme ham.

POPULÆRT STED: Klubbteateret er en populær nattklubb i Drammen. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
POPULÆRT STED: Klubbteateret er en populær nattklubb i Drammen. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer

- Jeg vil ikke på TV, sier Hellström.

- Så det er bare gjestene dine som skal på TV?

- Jeg ønsker ikke å være med på det, så det får dere bare respektere. Men jeg svarer på spørsmål, sier Hellström.

Det tekniske opplegget kjenner ikke Hellström til, men lover å ringe vedkommende som er ansvarlig for datasikkerheten.

- Løssluppent og privat Seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) er ikke imponert:

- Dette er absolutt ikke bra, for det går jo på personvernet til kundene. Det her er jo ikke lov engang, sier han.

ADVARER: Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsis og ekspert på IT og informasjonssikkerhet.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ADVARER: Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsis og ekspert på IT og informasjonssikkerhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Filmingen av gjestene skjer med lyd. Når musikken ikke overdøver alt, har man kunne høre samtalene som pågår i rommet.

- Konsekvensene av at dette ligger åpent er jo at personer som ikke ønsker å informere at de har vært på de stedene, eller at personlige samtaler blir spredt overalt på internett... Dette kan være ganske katastrofalt for den enkelte, sier Sandland.

Og legger til:

- Det er jo på et utested, hvor det sannsynligvis drikkes alkohol, folk blir litt løsslupne, de gjør kanskje ting som de ikke vil at andre skal se, de snakker om ting som kanskje ikke noen andre enn de to som snakker sammen burde vite om. Det her kan faktisk talt få katastrofale konsekvenser for den enkelte hvis disse filmene og lydopptakene kommer på avveie.

- Ikke akseptabelt - Det skal veldig mye til for at overføring av lyd tillates, spesielt i kombinasjon med levende bilder. Og at det er mulig å gå inn og se hvem som er på en nattklubb er på ingen måte akseptabelt. Det er veldig alvorlig, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

Han reagerer også sterkt på at det er mulig for hvem som helst å gjøre opptak av bilder og lyd via det åpne styringspanelet.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer

- Det er helt klart at ingen som er på en nattklubb regner med å bli overvåket, og dette er jo et overvåkingsinstrument. Det er en krenkelse av personlig integritet, sier han.

- Innbrudd
Det avanserte overvåkningskameraet ble tatt vekk fra nett samme dag Dagbladet oppsøkte Klubbteateret. Ifølge nattklubbens tekniker er det ikke gjort feil under installeringen av overvåkningskameraet.

I stedet oppgis det at manglende sikkerhet kan skyldes en PC som skal ha blitt stjålet fra utestedet for en tid tilbake, og at informasjon fra den maskinen kan ha blitt brukt til å hacke kamerasystemet.

KRITISKE: Datatilsynets seniorrådgiver Stian D Kringlebotn, direktør Bjørn Erik Thon og seniorrådgiver Guro Skåltveit studerer Dagbladets videomateriale. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KRITISKE: Datatilsynets seniorrådgiver Stian D Kringlebotn, direktør Bjørn Erik Thon og seniorrådgiver Guro Skåltveit studerer Dagbladets videomateriale. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer