Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fester Svennis med omstridt norsk finansakrobat

Svenske føler seg rundlurt etter fuktig lunsj i London.

FUKTIG LUNSJ: En svensk investor føler seg rundlurt etter at han ble overbevist om å investere i et av Jarl Moes (t.h) prosjekter etter en lunsj i London der Sven-Göran Eriksson (t.v) deltok. Foto: Expressen
FUKTIG LUNSJ: En svensk investor føler seg rundlurt etter at han ble overbevist om å investere i et av Jarl Moes (t.h) prosjekter etter en lunsj i London der Sven-Göran Eriksson (t.v) deltok. Foto: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske avisa Expressen avslører i dag at den tidligere England og Manchester City-manageren Sven-Göran Eriksson var med på en svært fuktig forretningslunsj i London da den omstridte norske finansakrobaten Jarl Moe forsøkte å hente inn kapital til et prosjekt.

En svensk investor føler seg nå rundlurt etter at han investerte i prosjektet.

Ifølge Expressen er Moe mistenkt for bedrageri i Storbritannia, og svensk påtalemyndighet vurderer nå om de også skal starte etterforskning. Ifølge avisa ble Moe pågrepet i London i mai i fjor, men løslatt mot kausjon.

Expressen har intervjuet en mann som de bare kaller «Olof», som forteller at han ble kontaktet av Moe i februar 2012. Han sier at Moe ville ha ham til å investere flere millioner i et selskap og at de diskuterte via Skype, men at han var tvilende til forslaget.

- Da dukket plutselig «Svennis» opp på skjermen via Skype. Han var hjemme hos Jarl Moe på Kypros. Han sa han syns det var fint om vi alle kunne treffes i London og diskutere forretningene. Det er klart jeg ble imponert, sier «Olof» til avisa.

- Som konger Han gikk med på å møte dem der.

- Jeg har aldri vært med på noe liknende. Vi var på steder hvor champagnen hadde en prislapp på 300 000 svenske kroner, og vi ble behandlet som konger på alle stedene, fordi «Svennis» var med, sier han.

Olof sier Sven-Göran Eriksson var aktiv i diskusjonene.

- Jarl Moe representerte ulike investeringsmuligheter og Svennis var med hele tiden.

Olof fikk også snakket med Eriksson under fire øyne.

- Det viste seg at han selv ikke skulle satse noen penger på Moes investeringer.

Føler seg sveket Etter London-turen fikk Olof en mail fra Jarl Moe, som Expressen har fått tilgang til. Der presenteres en forretningsavtale om nordmannens Malta-selskap. Olof sier han til slutt kjøpte aksjer i nordmannens foretak Tromeron LCC.

Ifølge avtalen skulle Olof få tilbake halvparten av pengene han hadde investert noen måneder seinere. Men han fikk aldri noen penger.

MANAGER: Sven-Göran Eriksson var i 2008 manager i Manchester City. Foto: AP / Paul Thomas / NTB scanpix
MANAGER: Sven-Göran Eriksson var i 2008 manager i Manchester City. Foto: AP / Paul Thomas / NTB scanpix Vis mer

Alt i alt skal Olof ha investert 7,5 millioner svenske kroner. Olof føler seg sveket av Svennis.

- Han har gått god for Jarl Moe, og han har vært med på å lure meg inn i dette, sier han.

I dialog med politiet Jarl Moe skriver i en e-post til Dagbladet at han mener Expressens artikkel er misvisende og at det bare er den ene siden av saken som er presentert. Han skriver at han «verken er siktet, på rømmen eller ettersøkt».

- Jeg er i kontakt med politiet i England forløpende for å avklare anklagene de hevder å ha mottatt. De etterforsker saken og vi er i tett dialog for å bistå politiet. Vi mener det er uriktige anklager, som hvis de i det hele tatt skulle vært vurdert skulle vært rettet mot et selskap de hadde kontrakt med og ikke en privatperson, skriver han.

Moe mener ingen av investorene er blitt lurt og sier enkelte av dem har oppnådd stor fortjeneste.

- Jeg stiller meg undrende til svartmalingen av meg, skriver han.

Han skriver videre at et av selskapene som er omtalt, fiskeeksportselskapet F7 Trading, har økende omsetning «og holder på å bygge et fantastisk nettverk av kunder og leverandører i hele verden».

Helgesen med på lunsjen Moe har tidligere blitt koblet til det skandaliserte pyramideselskapet T5PC, som gikk overende på dramatisk vis i 2004. Det samme har den omstridte norske investoren Kristian Helgesen blitt.

Helgesen bekrefter overfor Dagbladet at også han var tilstede på London-lunsjen med Svennis, men sier at han ikke har noen rolle i selskapet eller investeringsopplegget.

 - Jeg var en tur i London og møtte Svennis der for første og eneste gang på et møte som ikke var arrangert av meg. Det var en to-tre timers lunsj med en del vin og øl. Han var en veldig hyggelig kar, sier Helgesen til Dagbladet.

- Jeg har ikke den oppfatning at det var et iscenesatt opplegg for å hente penger, men jeg kan ikke svare for andre.

- Hva er dine rolle i prosjektet?

- Jeg har ingen rolle, utover at jeg ble spurt om jeg ville investere og hente kapital til prosjektet. Jeg gjorde noen forsøk på å hente kapital og lyktes ikke. Jeg har ikke hatt noe med selskapet å gjøre siden.

Lurt for 100 millioner Eriksson sier til Expressen at han er venn av Moe, men at han ikke har hatt noen forretnings- eller investeringsvirksomhet med ham.

OMSTRIDT: Dette bildet er tatt av Jarl Moe da han var innehaver av HS-Records i 1998. Foto: Agnete Brun
OMSTRIDT: Dette bildet er tatt av Jarl Moe da han var innehaver av HS-Records i 1998. Foto: Agnete Brun Vis mer

- Vi har bare møttes noen ganger i London og spist middag sammen. Jeg har ikke noe økonomisk med ham å gjøre i det hele tatt. Jeg har har introdusert noen folk for ham som jeg kjenner gjennom fotballen, det er alt, sier han til den svenske avisa.

- Jeg kjenner ham ganske godt. Jeg har vært og besøkt ham på Kypros for mange år siden da han bodde der. Men jeg vet ikke hva han driver med nå.

Svennis er nå trener i den kinesiske klubben Guangzhou R&F.

Han har tjent store penger i løpet av sin mangslugne trenerkarriere, men har tidligere fortalt at han er blitt lurt for 100 millioner kroner av en tidligere samarbeidspartner.

- Selv om jeg har hatt godt betalte jobber, er det veldig mye penger, sa han den gang og understreket da at han ikke var konkurs.

Svennis har tidligere vært involvert i en rekke ulike mer eller mindre spektakulære historier. I 2006, da han var landslagstrener for England, ble han lurt av News of the Worlds «The fake Sheikh», hvor han blant annet sa seg villig til å forsøke å få David Beckham til å få fra Real Madrid til Aston Villa.

SKREV BOK: Torsby-mannen Sven-Göran Eriksson ga i fjor ut boka «Svennis - min historia».
Foto: Claudio Bresciani /TT / NTB scanpix
SKREV BOK: Torsby-mannen Sven-Göran Eriksson ga i fjor ut boka «Svennis - min historia». Foto: Claudio Bresciani /TT / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart