Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fester terroristen med FpU-toppene

Video avslører Anders Behring Breiviks festvaner. - Han var litt beskjeden gutt, som holdt seg i bakgrunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) På 2000-tallet var massedrapsmannen Anders Behring Breivik (32) stadig å se på FpU-fester. 

Den terrorsiktede var engasjert i Fremskrittspartiets ungdom (FpU) fra 1997 til 2007. Han var også nestformann i lokalpartiet Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002.

En video Dagbladet har fått tak i viser Behring Breiviks tid i ungdomsorganisasjonen. Han danser, drikker og røyker på det som ser ut til å være en livlig fest blant FpU-ere som Jørgen Kallmyr, Cecilie Brein, Kai-Morten Terning, Trond Birkedal og Lene Langemyr.

Stadig å se Festen ble arrangert i Oslo FpUs tidligere lokaler på Youngstorget.

Behring Breivik er synlig opptil flere ganger i videoen, og dukker opp både i begynnelsen og slutten.

Massedrapsmannen smiler til personen bak kamera, som trolig er en av hans bekjente FpU-ere.

Blir avvist I lokalet festes det og stemningen er høy. To kvinner står tett omslynget i begynnelsen av videoen og danser til musikken.

Anders Behring Breivik kommer bort og legger en hånd på den ene kvinnens skulder. 

Den andre kvinnen er Frp-politiker og tidligere byrådssekretær i Oslo kommune Lene Langemyr, som kjente godt til den terrorsiktede. 

- Jeg skjelver  Begge kvinnene avviser Behring Breivik, og massedrapsmannen gir til slutt opp forsøket.

- Jeg skjelver når jeg tenker tilbake på at jeg har levd med denne fyren rundt meg. At vi har vært i samme rom. Festet og vært hjemme på besøk hos hverandre. Da det kom fram at han i dette tidsrommet skal ha begynt å planlegge handlingen... Det er helt uvirkelig, sier Lene Langemyr til Fædrelandsvennen.

Smiler til kamera Senere i filmen dukker massedrapsmannen opp på nytt, nå sittende i en sofa der han sitter og drikker øl og tar seg en røyk.

Han er ikledd mørke briller, mørk genser og lys bukse. Det lyse håret er greid bakover.

Kameralinsen rettes mot den terrorsiktede, og mannen som filmer sier: "..Anders Behring her".

Når massedrapsmannen oppdager dette, smiler han litt forsiktig.

Festet med Frp-toppene Dagbladet har vært i kontakt med flere personer som var medlemmer i Fpu samtidig som Breivik. 

- Jeg husker han vagt, men som en som ikke gjorde mye ut av seg. Han fortalte meg en gang at han dreiv med buisness, og jeg tror jeg kan huske at jeg ikke var enig med han i innvandringsdebatten, men jeg vet ikke hvorfor jeg har det inntrykket, sier Oslo-byråd Jøran Kallmyr, som er med på videoen, til Dagbladet.

Han husker godt festingen og samholdet i FpU, men kan ikke huske festen denne videoen er hentet fra, til trodd for at han selv deltar.

Selv mener han at det er trist at Behring Breivik har vært medlem av ungdomspartiet.

- Det er forferdelig å tenke på at jeg har møtt han, og vært i samme rom som han. Det er trist at han nå forbindes med FpU, men jeg tror ikke han hadde hatt de ekstreme holdningene og meningene hadde han vært lenger i paritet og fått lært hva politikk dreier seg om, nemlig demokrati og åpenhet, sier han.

Aldri nominert til bystyret Anders Behring Breivik hevder i manifestet sitt, at han var kandidat til bystyret for Fremskrittspartiet i 2003, og at han var nær ved å bli valgt, men ikke nådde opp fordi Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon, ledet av «rival Jøran Kallmyr» nektet å støtte hans kandidatur av «strategiske årsaker».

Breivik var imidlertid aldri nominert til Bystyrevalget.

- Det kan hende noen har sagt til ham at han kanskje kunne komme på lista, men det blir jo bare spekulasjoner, har Jøran Kallmyr tidligere sagt til Dagbladet.

Husker ikke festen Også byrådssekretærene Cecilie Brein og Kai-Morten Terning var med på denne videoen. De husker ikke akkurat denne spesifikke festen, og sier at det var mange fester på denne tiden.

- Hvis han utpreget seg på en positiv eller negativ måte, hadde jeg husket hvem han var. Jeg har tenkt mye på hvorfor jeg ikke husker ham, men det skyldes nok at han ikke har lagt igjen noen varige inntrykk, sier Terning til Dagbladet.

Cecilie Brein kan heller ikke huske så mye av Breivik fra den tida.

- Han var en litt grå mus. Han var ikke så mye med, sier hun til Dagbladet.

Brein kjente igjen Behring Breivik da navnet hans og bildene ble offentliggjort.

- Men som jeg husker ham, gjorde han ikke så mye ut av seg. Han var litt beskjeden gutt, som holdt seg i bakgrunnen. Jeg kan ikke huske at vi har hatt noen diskusjoner eller at han hadde noen ekstreme meninger, sier hun, og presiserer at det ikke er hun som danser på videoen.

- Det er hinsides alt, sier Brein. Hans meninger og holdninger har ingenting med FpU å gjøre, legger hun til. 

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Trond Birkedal og Lene Langemyr.

SMILER TIL KAMERA: Videofilmen viser en festglad Anders Behring Breivik. Foto: Skjermdump.
SMILER TIL KAMERA: Videofilmen viser en festglad Anders Behring Breivik. Foto: Skjermdump. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling