Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her fester Trump med skandalemilliardæren

Presidenten hevder han ikke er noen fan av siktede Jeffrey Epstein. Nå går denne videoen viralt.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlig lag. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

I begynnelsen av juli ble finansmann Jeffrey Epstein (66) pågrepet og siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter.

Anklagene innebærer at han skal ha rekruttert og misbrukt mindreårige jenter i New York og Florida på begynnelsen av 2000-tallet.

Statsadvokaten har uttalt i retten at politiet sitter med en «stor mengde» usømmelige bilder av jenter ned i 14 års alder, notert med fornavn og cirka-alder. Jentene skal ha kledd seg nakne for å massere husets herre, gjerne to ganger om dagen.

Han risikerer 45 år i fengsel, og nekter straffskyld.

66-åringen sitter nå fengslet i et føderalt fengsel på Manhattan. Torsdag ble han nektet kausjon fordi domstolen mener han både har midler til å kunne flykte og samtidig utgjør en fare for allmennheten.

I FENGSEL: Jeffrey Epstein sitter nå fengslet på Manhattan. Dette bildet er hentet fra New Yorks liste over overgripere. Foto: AP / NTB Scanpix
I FENGSEL: Jeffrey Epstein sitter nå fengslet på Manhattan. Dette bildet er hentet fra New Yorks liste over overgripere. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Mektige venner

Finansmannen Epstein har vært venn med både ekspresident Bill Clinton og president Donald Trump. Den ferske siktelsen reiser nye spørsmål om hvor mye milliardærens mektige bekjente visste.

Trump ble etter pågripelsen konfrontert med vennskapet av et pressekorps i Det hvite hus. Trump svarte da at han «visste hvem Epstein var, akkurat som alle andre i Palm Beach», men hevder at de to ikke har hatt kontakt på 15 år.

- Jeg var ikke en fan av ham, det kan jeg fortelle deg, sa presidenten, ifølge The Guardian.

Men etter at Trump forsøkte å distansere seg fra Epstein, har en gammel video fra 1992 dukket opp igjen.

Videoen ble publisert onsdag morgen fra arkivet til nyhetskanalen NBC og stammer fra en episode av ankeret Faith Daniels' talkshow, som omhandler Trump og hans liv som nyskilt.

Smiler og danser

I videoen smiler og danser Donald Trump med en gruppe unge kvinner på sitt feriested i Florida. Han har også en vennlig samtale med Epstein.

Selv om samtalen for det meste druknes i høy musikk, kan man se Trump stå sammen med Epstein, peke og si: «Se på henne. Hun er deilig.» Etter hvert sier han også noe, som vi ikke hører, men som får Epstein til å le høylytt.

PÅ FEST: Her fester Donald Trump med Jeffrey Epstein i 1992. Foto: NBC / CNN
PÅ FEST: Her fester Donald Trump med Jeffrey Epstein i 1992. Foto: NBC / CNN Vis mer

Den aktuelle festen på videoen skal ha funnet sted samme år som en annen mer privat fest, skriver New York Times. På denne festen skal Trump og Epstein ha vært de eneste mannlige gjestene, sammen med flere glamourmodeller.

Dette er ikke første gang at Trump har vært vennlig mot milliardæren, som han nå hevder å mislike. Han er også intervjuet i forbindelse med et portrett av Epstein i New York Magazine fra 2002. «Den internasjonale, mystiske pengemannen» er tittelen på portrettet, basert på magasinets egne og omverdenens observasjoner.

- Jeg har kjent Jeff i 15 år. Veldig bra fyr. Han er veldig morsom å være med. Det sies at han liker vakre kvinner så mye som jeg gjør, og mange av dem er på den yngre siden, sa Trump i intervjuet.

Får kritikk

Videoen har fått flere til å reagere. CNNs korrespondent i Det hvite hus, Abby Phillip, mener videobildene sier noe om forholdet de to hadde til hverandre.

- Man blir bekymret for at det er mer hvor dette kom fra. Han sier at det er lenge siden de var venner, men dette visualiserer forholdet de hadde, sier hun.

Tidligere medlem av Representantenes hus, Charlie Dent, påpeker overfor CNN at det å bli assosiert med Epstein er veldig dårlig for presidenten.

- Dette vil reise nye spørsmål. Du vil ikke bli assosiert med en person som potensielt står bak menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter.

David Axelrod, som har vært president Barack Obamas seniorrådgiver, mener imidlertid ikke at dette vil svekke Donald Trump.

- Han ble valgt etter «Access Hollywood» (der Trump sa «grab them by the pussy», journ.anm.). Han har vært anklaget for å ha betalt kvinner for å ikke fortelle om seksuelle relasjoner. Dette har ikke ødelagt for ham blant følgerne. At det kommer fram at han har hatt tette bånd med Epstein, vil ikke føre til noe. Han og følgerne hans vil tenke at det er lenge siden. Bildene er ekle. Men de er ikke ødeleggende politisk, sier Axelrod.

Hemmelig forlik

Epstein har tidligere vært siktet for sexovergrep som kvalifiserte til livsvarig fengsel ut fra Florida-lovens seksuelle lavalder på 18 år. I 2008 tilsto Epstein «ulovlig seksuell omgang» med to jenter under 18 år. Fengselsstraffen ble 18 måneder.

Den totale løsningen, som skapte høylytt krangel mellom politi og påtalemyndighet, ble at 36 andre tenåringsjenter fikk erstatning fra Epstein i et taushetsbelagt forlik utenfor rettssalen.

Statsadvokat Alexander Acosta skapte enda mer støy da han omgjorde fengselsstraffen til samfunnsstraff. Epstein måtte være åtte timer i døgnet i en offentlig bygning.

Alexander Acosta gikk i forrige uke av som USAs arbeidsminister som følge av stormen rundt dette - sett i sammenheng med den nye siktelsen mot milliardæren.

MANHATTANS STØRSTE: Jeffrey Epsteins bolig på 4600 kvadratmeter og ni etasjer var tidligere jenteskole på Manhattan. Foto: Kevin Hagen / AFP / NTB Scanpix
MANHATTANS STØRSTE: Jeffrey Epsteins bolig på 4600 kvadratmeter og ni etasjer var tidligere jenteskole på Manhattan. Foto: Kevin Hagen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Flere kjente venner

Epstein har tidligere også blitt koblet til Bill Clinton.

Flylogger som Fox News har fått tilgang til, viser at Clinton reiste med Epsteins Boeing 727-fly hele 26 ganger, et fly som fikk kallenavnet «Lolita Express».

Clinton sa i en uttalelse mandag at han ikke visste noe som helst om handlingene Epstein ble siktet eller dømt for, skriver NTB.

I Palm Beach i Florida har Epstein en av sine storslåtte boliger, der nåværende president Donald Trump, britiske prins Andrew og et skuespillerkobbel med Kevin Spacey i front var blant husvarme gjester.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media