Her fikk Obamas rike onkler panikk

Og Obama-staben sto lamslåtte på bakrommet. Nå kan de fortelle hva som skjedde i kulissene 3. oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange ble overrasket da Barack Obama framsto som tafatt og defensiv ved siden av Romney under den aller første tv-debatten mellom de to presidentkandidatene 3. oktober.

Etter at seieren var i boks i går, kunne noen av Obamas nærmeste medarbeidere fortelle New York Times også hva som skjedde på bakrommet i de kritiske timene.

Sju minutter inn i tv-debatten, da det ikke så ut som presidenten hadde noe å slå tilbake med mot en svært offensiv Romney, skal stemningen i Obama-staben ha snudd fra «anspent til dyster».

«Strålende debatt» Medarbeiderne som var samlet på et rom inne i University of Denver der debatten foregikk, fulgte blant annet med på fokusgrupper som minutt for minutt ga sine reaksjoner med mentometerknapper.

Entusiasmen for Romney gikk i taket hos testvelgerne. Samtidig var responsen i sosiale medier katastrofal, og det i de kritiske første minuttene.

- Vi går på trynet på Twitter, utbrøt Stephenie Cutter, nestsjefen i Obama-kampanjen, samtidig som meldingene om presidentens blodfattige opptreden haglet både blant demokrater og republikanere.

Cutter siktet spesielt til tvitringen fra politiske analytikere og bestemte journalister, som staben mente hadde makt til å definere den jevne oppfatningen av debatten.

Da presidenten på podiet kom til helsepolitikk-bolken i ordvekslingen og heller ikke der klarte å dra fram det medarbeiderne mente var et helt sentralt vinnerpoeng, ble staben stående nærmest lamslått mens de så på tv-skjermene på bakrommet, og da Obama avsluttet med å si at «dette har vært en strålende debatt», spredde grimasene seg.

- Bare min feil Umiddelbart etter tv-debatten var det forventet at valgkamplederne og sentrale politikere skulle strømme ut i det som kalles spin-rommet for å dra fram det mest positive for deres kandidat overfor journalistene.

Mens Romneys stab måtte anmode sine folk om å ikke framstå altfor skadefro på tv, lot Obamas våpendragere vente på seg, rett og slett fordi de slet med å finne positive ting å si om den uventet labre debattkvelden.

I timene etterpå er det tidligere blitt kjent at Obama valgte å «stenge ute» selv den nærmeste staben etter en kort diskusjon, og satt en periode helt alene og analyserte hva som hadde gått galt. Etter å ha sett et videopptak av debatten, ringte han personlig rundt til noen av de viktigste støttespillerne - rike demokrater som har stått for innsamling av millioner av valgkampdollar.

- Dette tar jeg utelukkende på min kappe, sa Obama gang på gang til pengegiverne, ifølge New York Times.

Han hadde avfeid stabens advarsler om at Romney kunne overrumple ham i den første debatten, og fordi han fryktet å framstå som arrogant ville han ikke bruke forhåndsskrevne spissformuleringer som angrep mot motparten.

Hemmelige målinger Obama endret strategien i forkant av de påfølgende to debattene, og hørte på rådgiverne.

Kjølvannet av Denver-debatten framstår nå som den farligste perioden i Obamas valgkamp, der han for første gang framsto som en mulig taper.

Men de sentrale Obama-strategene trodde aldri faren for å tape valget var like stor som kommentatorene i media skulle ha det til. Demokratenes interne meningsmålinger - kostbare og målrettede telefonspørringer som holdes hemmelig - skal ha vist presidenten i ledelsen helt til målstreken, i motsetning til publiserte målinger som i deler av oktober viste at Romney hadde gått forbi.

Overbevisende seier Natt til i går vant presidenten gjenvalg med 332 mot Romneys 206 valgmannstemmer. Obama fikk også majoriteten av stemmene totalt,  med en margin på snaut tre millioner stemmer.

Selv delstaten Florida, som det var en forutsetning for Romney å vinne om han i det hele tatt skulle ha en sjanse, ser ut til å ha gått i Obamas favør (selv om stemmetellingen faktisk pågår fortsatt).

I tillegg beholdt demokratene flertallet i Senatet med god margin, med 53 senatorer mot republikanernes 45. I tillegg kommer den uavhengige senatoren Bernie Sanders fra Vermont til å stemme med demokratene i de fleste saker, mens senator Angus King fra Maine foreløpig ikke har knyttet seg til noen av blokkene.

Som ventet beholdt republikanerne kontrollen i det andre kongresskammeret, Representantes hus, noe som innebærer at det vil være omtrent like vanskelig for presidenten og demokratene å få gjennom lovgivning som de siste to årene.

ORDNET SEG: President Barack Obama kunne i går holde seierstale og dra tilbake til Det hvite hus etter en overbevisende seier over Romney. (AP Photo/Carolyn Kaster)
ORDNET SEG: President Barack Obama kunne i går holde seierstale og dra tilbake til Det hvite hus etter en overbevisende seier over Romney. (AP Photo/Carolyn Kaster) Vis mer