Her filmer han sine siste bilder

Fadel Shana (23) filmet tanksene. Så ble alt svart. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16. april i år ble den 23 år gamle Reuters-fotografen Fadel Shana drept av skuddene fra en israelsk tanks han filmet på Gazastripen.

Shana, som arbeidet for nyhetsbyrået Reuters, hadde på seg skuddsikker vest merket med «Press». 23-åringen ble funnet liggende hardt såret utenfor en Jeep merket med «TV» og «Press». 

Åtte andre personer ble også drept i angrepet. Ledelsen i Reuters krevde en granskning av episoden. Nå er avgjørelsen klar:

- Den israelske troppen som drepte kameramannen og åtte andre personer på Gazastripen for fire måneder siden opererte riktig og vil ikke få juridiske konsekvenser, konkluderer Israels ledende militæradvokat, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det fikk Reuters vite i et brev sendt til redaksjonen deres i går.

Skilte ikke kamera og våpen

Militæradvokaten skriver at troppene ikke klarte å se om Shana bar på et våpen eller et kamera, og var derfor nødt til å avfyre.

Reuters raser mot avgjørelsen og mener dette forhindrer pressen til å dekke krigshandlinger effektivt og at det gir kjempende soldater en frihet til å drepe uten at de er helt sikre på hvem de skyter mot.

Her filmer han sine siste bilder

På videoen ser man Shana filme to tankser cirka 1,5 kilometer unna. Plutselig ser man at en tanks avfyrer. Etter cirka to sekunder går kameraet hans i svart og det oppstår fullt kaos å på stedet.
 

Advokaten begrunner også troppenes avgjørelse med at kameramannen hadde på seg en vest som var lignende utstyret palestinske terrorister bruker, og at det bidro til mistanken, skriver han.

De israelske soldatene har forklart at de aldri så presse-merkene på bilene.

Får pressestøtte

Israel beklager samtidig at fotografen ble drept.

- Det er ingen tvil om at Fadel Shanas dødsfall er en tragedie, sier general Avihai Mendelblit i det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået.

Sjefredaktør David Schlesinger i Reuters er reagerer meget sterkt på avgjørelsen.

- Jeg er ekstremt skuffet over at denne rapporten godtar en feilaktig bruk av dødelig makt i en situasjon der militæret selv har innrømmet at analysene ikke har vært gode nok, sier han.

Nyhetsbyrået har fått en rekke støtteerklæringer fra andre nyhetsbyråer og presseorganisasjoner verden over som også viser sin harme mot avgjørelsen.

Reuters vurderer nå om de skal forfølge saken juridisk.

DREPT AV PILER: Øverst i bildet ser man kulen som senere sendte ut tusener av metallpiler mot han. Shana og åtte andre personer i området ble drept.
DREPT: Fadel Shana.