Her filmes politi- og idretts- kjendisen på jobb i sivil

Politi og ungdom overvåket ulovlig. Men det ønsker ikke politiet å mene noe om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Dagbladet har avdekket hvordan unge personer på nattklubben Klubbteateret i Drammen fester og kliner for åpent kamera, uten at de selv vet om det.

Men det er ikke bare ungdom på fest som avdekkes via overvåkingskameraet. Natt til søndag 25. august ble innsatsleder Geir Oustorp ved Søndre Buskerud politidistrikt selv et offer.

«Semikjendis» Det kjente håndballesset, trener- og politiprofilen Oustorp, er imøtekommende når Dagbladet viser ham bildene fra nattklubbens overvåkingskamara, som lå åpent på nett for alle som ønsket å se.

Ifølge ham selv var det i embets medfør han ble fanget opp av kameraet på nattklubben.

Hans arbeidsgiver bekrefter at innsatsleder Oustorp jobbet i sivil i forbindelse med en større folkemønstring som fant sted i Drammen på det tidspunktet.

- Ikke naturlig Men når Dagbladet ber om å få intervjue Oustorp som et eksempel på en tilfeldig person fanget opp av ulovlig overvåkning, blir avisa nektet dette:

- Vi har tatt en runde på dette internt. Geir Oustorp var på jobb som tjenestemann denne kvelden, og i sin rolle som det er det ikke naturlig at han uttaler seg om denne konkrete saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne Malm Monstad i en e-post til avisa.

Hun legger til:

- At han var i sivilt på jobb, selv om han er et kjent ansikt som både politimann og håndballtrener, er også et element som gjør at det ikke er ønskelig å stille til intervju i forhold til problemstillingen, skriver hun.

Oustorp har tidligere gitt Dagbladets lesere en personlig, sterk og gripende skildring av de tøffeste øyeblikkene han og kolleger opplevde etter terrorangrept på Utøya.

- Tilfeldig Dagbladet har snakket med ungdom som er filmet av det samme kameraet, og som opplever det krenkende og ubegagelig. Dagbladet ba derfor om å få et intervju med Oustorps overordnede, med henvisning til politiet som talspersoner for rett og galt, preventiv effekt og overordnet samfunnsansvar.

PROFIL: Geir Oustorp er tidligere landslagsspiller i håndball, profilert trener og politimann. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
PROFIL: Geir Oustorp er tidligere landslagsspiller i håndball, profilert trener og politimann. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Det nekter stasjonsledelsen å være med på.

- Politiet, ved undertegnede i Søndre Buskerud politidistrikt, ønsker ikke å kommentere denne saken, skriver stasjonssjef Jan Erik Strøm i en e-post.
 
Han utdyper dette på følgende måte:

- Det kameraet som det her er snakk om er ikke rettet spesielt mot politiets arbeid. Denne saken dreier seg om, slik vi ser det, utplassering og bruk av overvåkingskamera. At det «tilfeldigvis» er en profilert politimann/håndballtrener som er fanget opp av kameraet kan vi ikke se har betydning for slik utplassering av overvåkingskamera, skriver han.

- Skremmende Utestedets overvåkningskamera er ett av 2048 norske overvåkingskameraer Dagbladet fant på nett i forbindelse med en artikkelserie om datasikkerhet. Det var som et eksempel på dette Dagbladet søkte politiets medvirkning.

Videostrømmen fra Klubbtetateret lå på Internett uten noen form for passordbeskyttelse. Det opprører Datatilsynet:

- Det er skremmende, sier direktør Bjørn Erik Thon.

Seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) er heller ikke imponert:

- Dette er absolutt ikke bra, for det går jo på personvernet til kundene. Det her er jo ikke lov engang, sier han.

Live og med lyd Filmingen av gjestene skjer med lyd. Når musikken ikke overdøver alt, har man kunne høre samtalene som pågår i rommet.

- Konsekvensene av at dette ligger åpent er jo at personer som ikke ønsker å informere at de har vært på de stedene, eller at personlige samtaler blir spredt overalt på internett... Dette kan være ganske katastrofalt for den enkelte, sier Sandland.

Beklager glippen Det avanserte overvåkningskameraet ble tatt vekk fra nett samme dag Dagbladet oppsøkte Klubbteateret. Ifølge nattklubbens tekniker er det ikke gjort feil under installeringen av overvåkningskameraet.

NEKTER INTERVJU: Stasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politikammer sier nei til å la Geir Oustorp stille til intervju. Oustorps sjef og Strøm selv nekter også å la seg intervjue av Dagbladet. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NEKTER INTERVJU: Stasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politikammer sier nei til å la Geir Oustorp stille til intervju. Oustorps sjef og Strøm selv nekter også å la seg intervjue av Dagbladet. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er en glipp. Og den skal vi ta tak i med en gang, uttalte markedsansvarlig Martin Hellström ved Klubbteateret da Dagbladet oppsøkte nattklubben.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer