Her finner arkeologene en 1200 år gammel gjemt by under jungelen

- Dette var langt over våre forventninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funn av tempelruiner har gjort at arkeologer lenge har visst om den 1200 år gamle byen Mahendraparvata, som ligger begravet i Kambodsjas jungel.

Men ingen har ant hvilken bystruktur som egentlig gjemmer seg under jungelgrunnen - før nå.

Et team av arkeologer har nemlig gjort funn som beviser at den gjemte byen Mahendraparvata i virkeligheten bestod av en mye større og langt mer imponerende bystruktur enn først antatt.

Se video øverst i saken!

- Et «Eureka»-øyeblikk Leder ved University of Sydneys arkeologiske forskningssenter i Kambodsja, Damian Evans, beskriver oppdagelsen som et «eureka-øyeblikk».

- Det var over alle forventninger og veldig overraskende, sier han til Fairfax Media.

Universitetet har vært involvert i det arkeologiske arbeidet i Kambodsja i 13 år, og Evans forteller at de gradvis har klart å lokalisere ruiner som har gitt inntrykk av at det fantes isolerte tempelpunkter i den gamle byen.

Tempelruinene som tidligere er lokalisert har nemlig gitt inntrykk av at det fantes isolerte tempelpunkter i den gamle byen. De nye funnene viser derimot nå at templene var en del av en stor, urban bystruktur.

- Til nå har vi gradvis over lang tid funnet ulike strukturer, mens vi nå på mye kortere tid ved hjelp av laserskanning umiddelbart fant et bilde av hele byen. Dette har ingen tidligere visst om. Plutselig fikk vi et «eureka»-øyeblikk og så byen klart for oss, sier han.

Det er ved hjelp av laserskanning-teknologi at arkeologene, som selv har gått gjennom jungelens mange elver, kratt og myrer, nå har fått et mer helhetlig og komplekst bilde av byen, som ingen tidligere har visst om.

Viktig gjennombrudd Khmer Archaeology Lidar Consortium gjennomførte en undersøkelse av Mahendraparvata fra lufta, der et helikopter utstyrt med laserskanningsteknologi fløy over et 370 kvadratkilometer stort område. 

Etterpå ble laserens avlesninger analysert før det produserte et 3D-kart av terrenget under jungelens vegetasjon.

I løpet av den ukeslange undersøkelsen ble milliarder av datapunkter og rundt 5000 bilder samlet inn.

Da arkeologene så kunne se det nye, digitale kartet med oversikt over området på en dataskjerm fikk deres årslange forskning et viktig gjennombrudd: Kartet avslørte flere nye tempelområder, hundrevis av mystiske hauger som kan være gravplasser, og spor og av veier og kanaler.

Etter dette gjorde arkeologene nye undersøkelser fra bakken, og fant etter hvert to tempelområder som fortsatt kan være intakte, og en hule med flere hundre år gamle hellerisninger, som kan ha vært tilfluktssted for eremitter under Angkor-perioden.

Denne perioden regnes fra slutten av det åttende århundre til starten av det 15. århundre, da Angkor var hovedstad i Khmerriket med sentrum i det nåværende Kambodsja, ifølge Wikipedia.