Her finner de en tom redningsbåt

Bølgene er nå fem meter høye i området det norske lasteskipet sank.

FANT TOM REDNINGSBÅT: Her finner Sjöräddningen en av redningsbåtene fra det forliste skipet. Foto: Räddningshelikopter Lifeguard 901/Sjöfartsverket
FANT TOM REDNINGSBÅT: Her finner Sjöräddningen en av redningsbåtene fra det forliste skipet. Foto: Räddningshelikopter Lifeguard 901/SjöfartsverketVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det svenske Sjöfartsverket opplyste klokka 20.20 i kveld at bølgene i området der det norske lasteskipet Langeland forliste i dag nå er fem meter høye.

Redningsarbeidet er med andre ord svært vanskelig, og flere av helikopterne som har deltatt har nå dratt inn til land.

Klokka 21.28 ble søket avsluttet for kvelden, altså uten å finne noen av de seks savnede personene.

Kan bare dykke 40 meter
Redningsmannskapene klarte i ettermiddag trolig å lokalisere det norske lasteskipet Langeland som forliste i dag tidlig.

Men de er fortsatt ikke sikre på om det faktisk er skipet de har funnet, og de klarer ikke å komme ned til det. Problemet er rett og slett at det ligger for dypt.


Havet er nemlig omtrent 200 meter dypt i området som ligger sør for Koster.

- Vi kan ikke slippe dem ned på mer enn 40 meters dyp. Vi vil heller ikke sende dykkere ned før det blir bekreftet at skipet er lokalisert, sier pressetalsmann for redningsarbeidet, Peter Lindquist til NTB.

Til Svenska Dagbladet sier Lindquist at de har rådført seg med en ekspert på undervanns-redningsaksjoner som sier at det har vært eksempler på at personer har overlevd i luftlommer i 20 timer på 40 meters dyp, der en har klart å få dem ut i livet.

- Men det er ikke så mange steder i området der det er grunt nok til at det går an å dykke, sier Lindquist til avisa.


Dro ut igjen

Alle seks som jobbet om bord, to ukrainere og fire russere, er savnet etter forliset. Redningsbøyler, et kjøleskap, oljefat, tau, redningshjelmer og klær drev på sjøen i området på Saltö fredag ettermiddag. Gjenstandene så ikke ut til å ha ligget særlig lenge i vannet.

Sterk vind og høye bølger har gjort leteaksjonen var svært krevende for mannskapene. Aksjonen måtte i en periode avbrytes, men i klokka 18.24 var mannskapene på vei ut igjen.

SØKER ETTER MANNSKAPET: Dårlig vær gjør arbeidet vanskelig. Foto: Räddningshelikopter Lifeguard 901/Sjöfartsverket
SØKER ETTER MANNSKAPET: Dårlig vær gjør arbeidet vanskelig. Foto: Räddningshelikopter Lifeguard 901/Sjöfartsverket Vis mer

- Vi drar ut med seks båter og to helikopter, sier Lindquist til Dagbladet.

- Det er noen hvite flekker der ute som vi fortsatt ikke har fått undersøkt. Det er mulig at de kan ligge på en flåte eller i overlevelsesdrakter og fortsatt være i live, sier Lindquist.

Men det er ikke sikkert mannskapet rakk å komme seg ut av skipet før det sank.

- Dette forliset har skjedd så raskt at mannskapet ikke har rukket å få tak i redningsutstyret. Det flyter av vrakdeler og løst utstyr i sjøen her, sa kaptein Pål Bustgaard på den norske redningsskøyta «Horn Flyer» til Dagbladet tidligere i dag.

TOM: Redningsmannskapene har funnet tomme flåter etter forliset, men ingen overlevende. Foto: Sjöfartsverket
TOM: Redningsmannskapene har funnet tomme flåter etter forliset, men ingen overlevende. Foto: Sjöfartsverket Vis mer
FORLISTE: MV Langeland.
Foto: Myklebusthaug Management/SCANPIX
FORLISTE: MV Langeland. Foto: Myklebusthaug Management/SCANPIX Vis mer