Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her finner du flest sprøytemidler

Men norske jordbær ikke skadelig. Dobbelt så mange kjemikalier i de belgiske.

 RØDE OG SØTE:  Ikke helseskadelig, men jordbær topper listen av av norske landbruksvarer som inneholder mest sprøytemidler. Her jordbærselger Berit Hafsmo med røde fristelser på torget i Trondheim en tidligere sesong. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
RØDE OG SØTE: Ikke helseskadelig, men jordbær topper listen av av norske landbruksvarer som inneholder mest sprøytemidler. Her jordbærselger Berit Hafsmo med røde fristelser på torget i Trondheim en tidligere sesong. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordbærene topper listen over norske landbruksvarer som inneholder mest sprøytemidler.

Boskalid, fenheksamid og fludioksonil er blant plantevernmidlene du kan regne med befinner seg på jordbærene du spiser i sommer, skriver VG.

Jordbær inneholder flest sprøytemidler av de norske landbruksproduktene som ble undersøkt av Bioforsk på oppdrag for Mattilsynet.

Hele landet Rapporten "Rester av plantevernmidler i næringsmidler" ble gjort på bakgrunn av stikkprøver innsamlet over hele landet i 2010.

I en prøve av belgiske jordbær påviste man elleve plantevernmidler. Tilsvarende inneholdt norske jordbær spor av seks plantevernmidler.

- Bøndene sprøyter bærene under blomstringen blant annet for å unngå råtesopp, forteller tilsynssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

Ingen av prøvene overstiger de tillatte grenseverdiene, og det er ikke helsefarlig å spise dem, bedyrer Mattilsynet.

- Hvis det hadde vært helseskadelig, ville det aldri ha vært tillatt å selge dem, sier Røyneberg.

(NTB).