Her finner DU gull

Geologene har gjort tidenes norske gullfunn utenfor Mo i Rana i Nordland. Dagbladet.no viser deg hvordan du kan slå kloa i din del av gullet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Mofjellet har gullgraverne ved Norges Gelogiske Undersøkelse funnet en fire kilometer lang gullåre. Bergrettighetene tilhører selskapet Min Mo, men det er mye statlig grunn i området, og der er det lett å få tillatelse til å vaske så mye gull man vil i elver og bekker.

- Det er alltid en viss sjanse for å finne gull hvis du vasker, sier forsker Terje Bjerkgård ved avdelingen for mineralressurser ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til Dagbladet.no.

Hele området langs E12 mellom Rana og Umbukta er ifølge Bjerkgård rikt på gull.

- Her er det flere mindre forekomster med høye gullverdier, og mange elver og bekker man kan lete i, sier forskeren, som selv har lett etter gull med vaskepanne i fritida.

Let etter rustområder

Han anbefaler gulltørste å finne en elv eller bekk som har gått igjennom et fjellområde med mye rust, det vil si brunrødt fjell.

Deretter er det bare å finne et sted i bekken der strømmen bremser, der er det er størst sjanse for å finne gull. Bak store steiner, der strømmen går rolige, er ofte gode steder.

- Gullet er tyngst, og er det som synker ned først når vannstrømmen bremser, sier Bjerkegård.

Siden gullet synker ned etterhvert, er det viktig å grave et stykke ned i bunnslammet før en begynner å vaske.

- Først bør du kjøre slammet gjennom en sil. Husk også å vaske de større steinene, ofte fester gullet seg på dette, råder gull-leteren.

Ikke fritt fram

Men før du begynner å vaske må du sjekke hvem som eier gullet. I Norge eier nemlig grunneieren alt vannbårent gull. Gull i fjellet må man ha muterettigheter for å utvinne, men de gjelder altså ikke gullet i elver og bekker. Hvis det er staten som er grunneier kan du få en tillatelse fra Bergvesenet.

- Søknaden må inneholde navn, adresse, statsborgerskap og hvilken kommune en vil lete i. Tillatelsen gjelder for inneværende år, og for vanlig pannevask vil saksbehandlingstiden være på noen uker, sier Bård Dagestad, underdirektør i Bergvesenet, til Dagbladet.no.

 • Det er selskapet Mo Min som har bergrettighetene til funnet utenfor Rana, men staten eier store deler av området som det er aktuelt å lete i for pannevaskere. Den første halvannen mila langs E12 fra Rana eies av diverse private grunneiere, men de siste 25 kilometerne inn til svenskegrensa er statsgrunn.

  Finnmarksvidda mest populært


  Finmarksvidda er det mest populære området for gull-leting i Norge.

  Dette trenger du

  Gulljakt med panne er kanskje ikke så innbringende, men det er ikke så dyrt heller.

  • Driva Kro og Steinsenter arrangerer kurs i pannevask for 100 kroner per person.
  • En skikkelig stålpanne får du for ca. 150 kroner.
  • Et par støvler kan også komme godt med, og en rist til å skille slam og stein.

  Her er det også tidligere vært gulldrift, og staten eier mye grunn. Men også i Telemark og Nordland, spesielt i Binndalen og ved Rana er det sjanser for gullfunn. Bjerkgård har selv vasket fram gull i Numedalen.

  - Vi har en del gullfunn i Norge det hadde vært interessant å gå videre med, sier han. Han anbefaler allikevel amatører å dra til de mest kjente stedene, som Finnmarksvidda.

  - Der finner nesten alle gull, sier Bjerkgård.

  Ikke si opp jobben


  Men selv om sjansen for gullfunn er stor er det ikke så smart å si opp jobben. Du blir nemlig neppe rik av å stirre i panna.

  - De som fant mest på Finnnmarskvidda når det var mange som holdt på der, fant kanskje nok til en gullring. Men du kan jo bli rik på opplevelser. Det er fint i naturen, og ofte er det jo fisk i elvene også, avslutter Bjerkgård.

  God jakt!

  Les mer om gullfunnet:


  Norges geologiske undersøkelse

  Aftenposten

  Rana Blad

GULLSTED: Kanskje du skulle legge påskeferien til Rana. Der kan det være gull å hente.
GUTTA PÅ GULLTUR: Finnmarksvidda er et av de mest populære områdene for gulljakt i Norge. Her ser vi to ivrige gullvaskere sommeren 1983.