Meteoren over Østlandet

Her finner du meteorittene

Norsk meteornettverk har nå publisert et kart som viser området de anser som mest sannsynlig nedfallsområde for meteorittene fra helga.

HER: Dette kartet viser hvor Norsk meteornettverk antar at meteorittene befinner seg. Dette er i Finnemarka i Lier kommune. Foto: Norsk meteornettverk.
HER: Dette kartet viser hvor Norsk meteornettverk antar at meteorittene befinner seg. Dette er i Finnemarka i Lier kommune. Foto: Norsk meteornettverk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til 25. juli lyste en stor meteor opp nattehimmelen over sørlige Skandinavia, og ifølge Norsk meteornettverk har interessen blant befolkningen vært stor.

På et tidlig tidspunkt antok nettverket at Finnemarka vest i Lier kommune er nedfallsområde for meteorittene.

- Dette er et stort, stedvis kupert og skogkledt område som det er utfordrende å søke i, skriver de på sine sider.

Kan være ganske spredt

De forteller at meteorer ofte faller skrått ned mot bakken mens de fragmenterer, og derfor kan etterlate seg meteorittsteiner over et stort område.

Nå har de snevret inn nedfallsområdet og viser fram et kart. Kartet finner du nederst i denne artikkelen.

METEOR: Natt til søndag kunne store deler av sør-Norge se en enorm meteor lyse opp himmelen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer

Meteornettverket forklarer at det som er skravert i grått på kartet, er området de anser som mest interessant.

- Den videre røde ellipsen markerer et større søkeområde som vi også anser som aktuelt, men med noe mindre sannsynlighet for funn, skriver nettverket.

De utelukker heller ikke funn lenger mot sørvest eller mot nordøst, men anser sannsynligheten for å finne noe i disse områdene som liten.

- Eventuelle funn i den sørvestre enden av søket forventes å være meteoritter på noen få kilo, mens funn lengst nordøst ventes å være meteoritter på noen titalls gram, men dette er usikre anslag, skriver de.

Selv om massen på objektet som kom inn i jordatmosfæren kan ha vært rundt 100 kilo, vil bare en liten andel overleve helt ned til bakken på jorda.

Norsk meteornettverk minner om at man ikke kan søke på steder der allemannsretten ikke gir lov, uten tillatelse fra grunneier.

ROMSTEINJAKT: Morten Bilet, talsperson for Norsk Meteornettverk håper meteoren som er antatt og befinne seg på Lier skal bli funnet slik at romstein nummer 17 skal kunne bli stilt ut på Naturhistorisk museum. Vis mer

Slik søker du etter meteoritter

- Det en først og fremst bør se etter er mørke steiner, ofte med avrundede former (men ikke som rullesteiner), gjerne samme form som en leirklump med tommelavtrykk. Har steinen delt seg, er innsida ofte lys. Mange meteoritter er magnetiske, men ikke alle. Noen få meteoritter består av mye jern og er svært tunge.

Nettverket anbefaler å se etter steiner som ligger på bakken en plass der de ikke ser ut til å høre hjemme.

Dersom du skulle finne en meteoritt, anbefaler de at du tar bilder av den, noterer stedet du fant den og at du tar den med deg - gjerne i en plastpose som beskytter.

- Kontakt Norsk meteornettverk eller Naturhistorisk museum for vurdering. Se etter flere meteoritter i samme område. Det er lov å ta med seg meteoritter funnet i utmark der ferdsel er lov etter allemannsretten, så lenge de er enkle å ta med, opplyser de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer