SKATT: En gruppe dykkere kom utenfor kysten av Israel over det som bare kan beskrives som en ekte gullskatt på havets bunn. Foto: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT / NTB SCANPIX
SKATT: En gruppe dykkere kom utenfor kysten av Israel over det som bare kan beskrives som en ekte gullskatt på havets bunn. Foto: AFP PHOTO / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY / KOBI SHARVIT / NTB SCANPIXVis mer

Her finner dykkerne en 1000 år gammel gullskatt på havets bunn

Får ingen finnerlønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skjulte gullskatter er stort sett forbeholdt fiksjonens verden, og blant annet Harrison Ford og Johnny Depp har i ulike skikkelser brukt flerfoldige timer på å jakte edle metaller fra en svunnen tid på det store lerretet.

Men en sjelden gang i blant skjer det også oss dødelige.

En gruppe dykkere kom nemlig over så mye som 2000 gullmynter da de dykket utenfor Israels middelhavskyst - mynter som anslås å være så mye som 1000 år gamle.

De israelske antikvitetsmyndighetene anslo passende nok funnet til å være «så verdifullt at det er uvurderlig».

Flere teorier Myntene skal ha sin opprinnelse i Fatimide-kalifatet - et muslimsk kalifat som regjerte over store deler av områdene i Midtøsten og Nord-Afrika på 900- og 1000-tallet.

Kobi Sharvit, som leder de israelske myndighetenes marine arkeologiske avdeling, sier ifølge BBC at det er flere teorier på hvor myntene kommer fra, men sier at det mest sannsynlig er snakk om en transport som skulle frakte skattepenger til Egypt.

- Men kanskje er myntskatten tenkt som lønn til Fatimide-kalifatets soldater som var stasjonert i Caesarea (kystby i Israel), eller det var et kjøpmannsskip som drev med handel langs kysten, sier han.

Ingen finnerlønn Dykkerne som kom over skatten skal først ha trodd at det var snakk om lekepenger, men etter at de innså hva de hadde kommet over tok de med seg en håndfull tilbake til dykkerklubben de tilhører.

Men selv om opplevelsen nok er noe dykkerne kommer til å huske resten av, er også minnene det eneste de sitter igjen med.

Funnet er naturlig nok beslaglagt av de israelske myndighetene, og ifølge Independent har ikke dykkerne fått noen form for finnerlønn.